7 Μαρ 2016

Μαύρο καλοκαίρι για τον τουρισμό στα νησιά του Αιγαίου

Μεγαλώνει η αγωνία για το μέλλον του τουρισμού στους προορισμούς που έχουν πληγεί περισσότερο από τις προσφυγικές ροές, καθώς......
και στα τέσσερα νησιά έχουν δεχθεί το μεγαλύτερο κύμα προσφύγων και μεταναστών- Κως, Λέσβος, Χίος και Σάμος- συνεχίζεται η κάθετη πτώση των κρατήσεων, και όλα αυτά δύο περίπου μήνες πριν ξεκινήσει η φετινή τουριστική σεζόν. 
Ωστόσο δεν εκφράζεται ανησυχία μόνο στους προορισμούς των Δωδεκανήσων και του Βορείου Αιγαίου για την πορεία των αφίξεων και των τουριστικών εσόδων, αλλά πλέον το ίδιο αίσθημα κυριαρχεί και σε ξενοδόχους της Χαλκιδικής και της Αθήνας.

Ήδη, όπως αναφέρουν οι ξενοδόχοι στην Κω, ο ρυθμός προκρατήσεων είναι μειωμένος κατά 20% - 25%, με τη μεγαλύτερη υστέρηση στην ζήτηση να παρατηρείται από τη Μεγάλη Βρετανία, τη Γερμανία και την Ολλανδία, η οποία αποτελεί βασική τουριστική αγορά για το νησί. Η Κως ήταν από τα νησιά για τα οποία η περσινή χρονιά κύλησε αρνητικά λόγω του προσφυγικού, με ζημιές για τις επιχειρήσεις, που όλα δείχνουν πως θα διευρυνθούν φέτος. 

Σε περίπτωση μάλιστα που δεν υπάρξει αντιστροφή του κλίματος, πολλές ξενοδοχειακές μονάδες θεωρείται πως δεν θα καταφέρουν να ανταπεξέλθουν στα λειτουργικά τους έξοδα, με συνέπεια να κλείσουν νωρίτερα. Ακόμη πιο δραματική είναι η κατάσταση για τα ξενοδοχεία μικρότερης δυναμικής, που έχουν μικρό περιθώριο εκπτώσεων και προσφορών, ώστε να προσελκύσουν μεγαλύτερη ζήτηση. Ακόμη όμως και αν οι αφίξεις κινηθούν θετικά, οι προσδοκίες για έσοδα είναι "υπό το μηδέν" όπως αναφέρουν στο Capital.gr φορείς του νησιού, δεδομένου πως φέτος έχει καταστεί φτηνός προορισμός για τουρίστες με μειωμένο budget.

Ίδια είναι η κατάσταση και στη Λέσβο, ένας προορισμός όχι τόσο διαδεδομένος στους tour operators όσο η Κως, που στηριζόταν αφενός σε πτήσεις τσάρτερ από μικρότερες αγορές της κεντρικής Ευρώπης και των Σκανδιναβικών χωρών, αφετέρου στον εσωτερικό τουρισμό. 
Όπως αναφέρουν φορείς από την Ένωση Ξενοδόχων του νησιού, συρρικνώνεται όλο και περισσότερο το πρόγραμμα των αεροπορικών εταιρειών, ενώ η πτώση από κάποιες αγορές στο νησί φτάνει και το 90%. Τεράστιο είναι το πλήγμα και για τον κλάδο της κρουαζιέρας, με πολλές εταιρείες να έχουν εξαιρέσει φέτος το νησί από τα δρομολόγιά τους. Πάνω από 40% είναι η μείωση των κρατήσεων την ίδια ώρα σε Σάμο και Χίο.

Την υστέρηση παραδέχθηκε και η αναπληρώτρια υπουργός Τουρισμού Έλενα Κουντουρά. Προς το παρόν εντούτοις η πτώση της ζήτησης περιορίζεται στην καθίζηση των νέων κρατήσεων και όχι σε ακυρώσεις προγραμματισμένων πακέτων διακοπών. Οι επιχειρηματίες των νησιών όμως τονίζουν πως πλέον είναι πολύ αργά για να τονωθεί η ζήτηση και θα είναι ευτύχημα αν έστω περιοριστούν οι απώλειες. 

Το αρνητικό σερί που καταγράφουν τα νησιά του Αιγαίου συμπαρασύρει και τις συνολικές κρατήσεις για τους ελληνικούς προορισμούς. Τα δεδομένα από τους tour operators που φθάνουν στο Σύνδεσμο Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων δείχνουν πως οι αγορές της Αγγλίας, της Γαλλίας και των Σκανδιναβικών χωρών κινούνται θετικά. 

Η Γερμανία και η Πολωνία βρίσκονται κοντά στα περσινά επίπεδα, αρνητικά όμως κινούνται οι αγορές της Αυστρίας, του Βελγίου και της Ολλανδίας. Ταυτόχρονα, σύμφωνα με τα στοιχεία από το σύστημα κρατήσεων Amadeus μέχρι το Φεβρουάριο, η Ελλάδα καταγράφει αύξηση κρατήσεων 4,1% (από 1% τον Ιανουάριο), η Ισπανία 6,6% και η Τουρκία πτώση 26,3%.
Βασιλική Κουρλιμπίνη
vicky.kourlibini@capital.gr
Πηγή: capital.gr
Newsroom MykonosTicker
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...