8 Μαρ 2016

Ιατρικές εξετάσεις; Στην ουρά στα δημόσια νοσοκομεία

Άρδην αλλάζει το μοντέλο με το οποίο θα πραγματοποιούνται οι ιατρικές εξετάσεις, καθώς..
σύμφωνα με το νέο πλάνο που καταρτίζει η διοίκηση του Οργανισμού, στόχος είναι η "διοχέτευση” των ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ αρχικά στα δημόσια νοσοκομεία και στις δομές του Πρωτοβάθμιου Εθνικού Δικτύου Υγείας.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, η λίστα με τους συμβεβλημένους ιδιώτες γιατρούς που εξυπηρετούν τους ασφαλισμένους στα ιατρεία τους επανεξετάζεται, με βάση τους εξής γνώμονες: πόσος είναι ο πληθυσμός σε κάθε περιοχή, πόσοι είναι οι συμβεβλημένοι γιατροί, ποιες ειδικότητες καλύπτουν, ποιες είναι οι ανάγκες των ασφαλισμένων με βάση προηγούμενα επιδημιολογικά στατιστικά και κυρίως πόσες επισκέψεις μπορούν να καλυφθούν από τις δημόσιες δομές περίθαλψης. 

Έτσι, όπως λένε οι πληροφορίες μέχρι στιγμής, στην ουσία οι ιδιώτες γιατροί θα καλύπτουν τα κενά των δημόσιων νοσοκομείων, ενώ οι νέες συμβάσεις θα γίνονται με βάση την ζήτηση που θα υπάρξει.

Οι αλλαγές μάλιστα θα δρομολογηθούν άμεσα, ακόμη και πριν το καλοκαίρι. Εξάλλου όλο το προηγούμενο διάστημα ο ΕΟΠΥΥ "ξεσκόνιζε” τα στατιστικά δεδομένα που αφορούσαν τους συμβεβλημένους παρόχους, δηλαδή πόσες ιατρικές επισκέψεις διενεργούνταν σε μηνιαία βάση, ποιες ειδικότητες είχαν τη μεγαλύτερη ζήτηση ανά υγειονομική περιφέρεια, πόσες επισκέψεις πραγματοποιούσε ο ίδιος ασφαλισμένος, αλλά και τις συνταγές για φάρμακα και τα παραπεμπτικά για εξετάσεις που έδιναν οι γιατροί. 

Το ίδιο γινόταν και για τα διαγνωστικά κέντρα, αλλά και για τις ιδιωτικές κλινικές, ενώ στενή παραμένει η παρακολούθηση και της φαρμακευτικής δαπάνης. Η εφαρμογή εντούτοις του σχεδίου προϋποθέτει ενίσχυση των νοσοκομείων και του ΠΕΔΥ με ιατρικό προσωπικό και όχι να υπάρχει πολύμηνη αναμονή για ένα ραντεβού, όπως γίνεται μέχρι σήμερα.

Στόχος του ΕΟΠΥΥ είναι να καταφέρει να ελέγξει τόσο τον όγκο των ιατρικών επισκέψεων, κυρίως όμως να βάλει φρένο στις επιπλέον δαπάνες που προκύπτουν από τις συνταγές και τα παραπεμπτικά. Έτσι οι συμβεβλημένοι γιατροί αναμένεται εφεξής να βρίσκονται υπό "στενή παρακολούθηση”, καθώς θα πρέπει να ακολουθούν πιστά τις συνταγογραφικές οδηγίες που έχει ορίσει ο ΕΟΠΥΥ, αλλά και να δίνουν εξηγήσεις αν υπερβούν τα όρια συνταγογράφησης που τους αναλογούν.

Έχει προηγηθεί ένα ακόμη σχέδιο του Οργανισμού για επιβολή "πλαφόν” στα ραντεβού των ασφαλισμένων, ώστε να περιοριστεί η προκλητή ζήτηση. Όπως έχει μεταδώσει και πριν λίγες εβδομάδες το Capital.gr οι ασφαλισμένοι δεν θα μπορούν να επισκέπτονται περισσότερες από δύο φορές το μήνα γιατρό της ίδιας ειδικότητας, στο πλαίσιο των 200 δωρεάν επισκέψεων, και αν χρειαστεί και τρίτη εξέταση, τότε θα πρέπει να έχουν την έγκριση του ΕΟΠΥΥ.

Βέβαια, όλα τα παραπάνω μέτρα εντάσσονται στην προσπάθεια για συγκράτηση του προϋπολογισμού του Οργανισμού, αφού τα κονδύλια για ιατρικές επισκέψεις, φάρμακα, νοσήλια και εξετάσεις δεν πρόκειται να αυξηθούν φέτος, ούτε όμως και τα επόμενα δύο χρόνια. Είναι άλλωστε ενδεικτικό πως οι πληρωμές προς τους ιδιώτες της Υγείας εξακολουθούν να γίνονται με πολύ αργούς ρυθμούς, χωρίς να έχει ακόμη εξοφληθεί η προηγούμενη χρονιά.
Βασιλική Κουρλιμπίνη
vicky.kourlibini@capital.gr
Πηγή: capital.gr
Newsroom MykonosTicker
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...