7 Μαρ 2016

Aυτοοργάνωση των κοινωνιών Νάξου, Πάρου και Αντιπάρου σε αναπτυξιακά θέματα

Συνάντηση εργασίας με στελέχη της Αναπτυξιακής Εταιρείας Κυκλάδων και εκπροσώπους της ομάδας εργασίας της τοπικής σύμπραξης των Δήμων.......
Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, Πάρου και Αντιπάρου είχε σήμερα στο γραφείο του ο Αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων κ. Γεώργιος Λεονταρίτης.

Παρόντες ήταν ο Δήμαρχος Πάρου κ. Μάρκος Κωβαίος, ο Δήμαρχος Αντιπάρου κ. Αναστάσιος Φαρούπος, ο Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων κ. Μανώλης Πολυκρέτης, ο Διευθυντής της Αναπτυξιακής Εταιρείας Κυκλάδων κ. Κωνσταντίνος Βολτής, ο Συντονιστής της Ομάδας Εργασίας Σύμπραξης Κοινοπραξίας κ. Νικηφόρος Κυπραίος, ο ειδικός επιστημονικός συνεργάτης του Δημάρχου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων κ. Δημήτρης Τσούκλερης, η τεχνική σύμβουλος του Δήμου Πάρου κα Κωνσταντίνα Αλιπράντη, το στέλεχος του Τμήματος Προγραμματισμού του Δήμου Πάρου κ. Ιωάννης Ταΐρης, και ο κ. Χάρης Μαρτίνος, εκπρόσωπος της Μη Κερδοσκοπικής Οργάνωσης "Φίλοι της Πάρου" και του Forum Αειφόρος Πάρου.

Υπενθυμίζεται ότι οι τρεις Δήμοι αναγνωρίζοντας τις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας και το ενδιαφέρον των τοπικών Φορέων για οργανωμένη διαχείριση των αναπτυξιακών ζητημάτων των νησιών αυτών λόγω των κοινών χαρακτηριστικών τους εξαιτίας της χωρικής κοινωνικοοικονομικής τους συνοχής, ανέλαβαν τον περασμένο Αύγουστο την πρωτοβουλία για την προπαρασκευή τοπικής στρατηγικής στο πλαίσιο της κοινοτικής ολοκληρωμένης προσέγγισης στη χωρική ανάπτυξη και ειδικότερα με χρήση του εργαλείου "Ανάπτυξη με πρωτοβουλία τοπικών κοινοτήτων (ΤΑΠΤΟΚ/CLLD)"- προσέγγιση τύπου LEADER, προκειμένου να αξιοποιήσουν τους χρηματοδοτικούς πόρους Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης και του Επιχειρησιακού Προγράμματος του Ευρωπαϊκού Ταμείου Θάλασσας και Αλιείας για το σχεδιασμό και την εφαρμογή της ενιαίας αναπτυξιακής στρατηγικής, εξετάζεται η δημιουργία διαδημοτικού δικτύου με τη μορφή Αστικής Εταιρείας μη Κερδοσκοπικού Χαρακτήρα.

Εναλλακτικά με τη δημιουργία διαδημοτικού δικτύου με αρμοδιότητες υπόλογου φορέα για νομικά, διοικητικά και δημοσιονομικά θέματα του Προγράμματος εξετάστηκε η δυνατότητα συνεργασίας με την Αναπτυξιακή Εταιρεία Κυκλάδων.

Ο Αντιπεριφερειάρχης συνεχάρη την ομάδα εργασίας σύμπραξης Παροναξίας για την πρωτοβουλία η οποία όπως σημείωσε "πρέπει να αποτελέσει παράδειγμα προς μίμηση και από άλλους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης και ευρύτερους κοινωνικούς εταίρους".

Όπως τόνισε ο κ. Λεονταρίτης "η Περιφέρεια υποδέχθηκε με χαρά την Απόφαση για αυτοοργάνωση των τοπικών κοινωνιών της Νάξου, της Πάρου και της Αντιπάρου σε αναπτυξιακά θέματα και θα στηρίξει τη τοπική Διαδημοτική Σύμπραξη, η οποία για να υλοποιήσει μεγάλες δράσεις θα πρέπει να μπει κάτω από την ομπρέλα ενός εταίρου σε ευρύτερο περιφερειακό επίπεδο όπως η Αναπτυξιακή Εταιρεία Κυκλάδων" για να καταλήξει σημειώνοντας πως "μ΄αυτόν τον τρόπο θα μπορέσουν να αξιολογηθούν σωστά οι προτάσεις και να υλοποιηθούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στην κατεύθυνση της αντιμετώπισης των διαδημοτικών προβλημάτων της περιοχής".

Σε κοινή τους δήλωση οι Δήμαρχοι Πάρου και Αντιπάρου χαιρέτισαν την άμεση ανταπόκριση του Αντιπεριφερειάρχη στο αίτημα της Ομάδας Εργασίας Σύμπραξης Παροναξίας για την πραγματοποίηση της συνάντησης τονίζοντας πως "από τη σημερινή σύσκεψη διαπιστώθηκε απ΄ όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές η προθυμία να εξετάσουν το βέλτιστο τρόπο αυτής της συνεργασίας" θεωρώντας ότι το ενδεχόμενο συνεργασίας με την αναπτυξιακή εταιρεία κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση για την πιο αποτελεσματική ευόδωση της Αναπτυξιακής Σύμπραξης των τριών όμορων Δήμων.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...