7 Μαρ 2016

Εννιά ανατροπές που φέρνει το κυβερνητικό Plan B στο Ασφαλιστικό

Σε εναλλακτικό σε σχέση με το αρχικό σχέδιο φαίνεται πως έχει καταλήξει η κυβέρνηση.......
Το νέο αυτό σχέδιο εξοικονόμησης 1,8 δισ. ευρώ μέχρι τέλος 2016 περιλαμβάνει υποχωρήσεις σε εννιά σημεία σε σχέση με εκείνο που παρουσίασε η κυβέρνηση πριν δύο μήνες.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις κυβερνητικών στελεχών το plan B που έχει διαμορφώσει το Υπ. Εργασίας μπορεί να κερδίσει τελικά τη γενική στήριξη της ευρωπαϊκής πλευράς των θεσμών (Κομισιόν, ΕΚΤ, ΕΜΣ), η οποία φέρεται να τάσσεται υπέρ μίας "μεταβατικής εφαρμογής του Ασφαλιστικού. Αντίθετα το ΔΝΤ συνεχίζει στην σκληρή γραμμή των άμεσων και σκληρών περικοπών.

Πιο αναλυτικά οι ανατροπές που εξετάζονται από κυβέρνηση και θεσμούς έχουν ως εξής:

1. Μείωση των ήδη καταβαλλόμενων κύριων συντάξεων άνω των 1200-1500 ευρώ.
Κάθε ευρώ που ξεπερνά την "προσωπική διαφορά" των 300 ευρώ θα κόβεται. Η "προσωπική διαφορά" θα προκύψει από φέτος μετά τον επαναϋπολογισμό των συντάξεων ως διαφορά μεταξύ του επιπέδου μίας σύνταξης με τα σημερινά σχετικά υψηλά ποσοστά αναπλήρωσης και του επιπέδου που διαμορφώνεται με βάση τα επικείμενα χαμηλότερα ποσοστά αναπλήρωσης. Παράλληλα νέο πλαφόν θα μπει στην ατομική σύνταξη (2000 ευρώ), αλλά και στις πολλαπλές συντάξεις (2700 ευρώ)

2. Μείωση 6,6% (μεσοσταθμική) των επικουρικών συντάξεων άνω των 173 ευρώ.
Η περικοπή αυτή θα γίνει κλιμακωτά ανάλογα με το επίπεδο της επικουρικής σύνταξης. Θα ξεκινήσει από το 2-3% και μπορεί να φτάσει ακόμα και το 15-20%.

3. Μείωση 32,5% (μεσοσταθμική) των μερισμάτων των συνταξιούχων του Δημοσίου.
Σύμφωνα με ένα βασικό σενάριο μπορεί να έλθει μείωση 40% έως 45% στα μερίσματα σε όσους δημοσίους υπαλλήλους είχαν "βγει" στη σύνταξη έως 31 Δεκεμβρίου 2010 και μείωση 30% στα μερίσματα όσων "βγήκαν" στη σύνταξη από την 1η Ιανουαρίου 2011 και έπειτα.

4. Μείωση 20-25% στα εφάπαξ.
Η περικοπή αυτή αφορά τα εφάπαξ τα οποία θα λάβουν όσοι συνταξιούχοι έκαναν αίτηση στο ταμείο πρόνοιας τους από την 1η Σεπτεμβρίου 2013 και έπειτα.

5. Εθνική Σύνταξη 384 ευρώ χωρίς εισοδηματικά κριτήρια.
Η σύνταξη αυτή θα δίδεται σε όποιον έχει συμπληρώσει στα 67 χρόνια του 20 χρόνια ασφάλισης. Όποιος έχει συμπληρώσει 15 χρόνια ασφάλισης θα παίρνει κατώτερη "εθνική σύνταξη" 290 ευρώ. Η κατώτερη "εθνική σύνταξη" θα είναι κατά 40% χαμηλότερη από τη σημερινή βασική σύνταξη του ΙΚΑ (290 ευρώ 487 ευρώ) και κατά 14% χαμηλότερη σε σχέση με τη βασική σύνταξη του ΟΑΕΕ.

6. Κατάργηση του Επιδόματος Κοινωνικής Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (ΕΚΑΣ).
Το ΕΚΑΣ θα χαθεί για το 20% των δικαιούχων του που είναι χαμηλοσυνταξιούχοι κατά βάση με αθροιστική σύνταξη (κύρια και επικουρική) έως 600-650 ευρώ.

7. Εισφορά 20% στο εισόδημα των επαγγελματιών, των επιστημόνων και των αγροτών ( από 1.1.2017).
Η εισφορά αυτή θα επιβληθεί σταδιακά έως το 2021 για τους αγρότες (με δυνατότητα επιλογής συντελεστή 16% για τους κατ’ επάγγελμα αγρότες με αντίτιμο, όμως, χαμηλότερη μελλοντική σύνταξη).

Οι επιστήμονες με εισόδημα έως 55.000 ευρώ θα έχουν έκπτωση έως 50%.

Στους νέους επιστήμονες θα επιβληθεί συντελεστής 14% για τα δύο πρώτα χρόνια άσκησης του επαγγέλματός τους και 17% για τρία επόμενα χρόνια.

8. Αύξηση εισφορών υπέρ της επικουρικής ασφάλισης κατά 1%.
Αύξηση 0,5% θα επιβληθεί στην εργοδοτική εισφορά και άλλο 0,5% στην εισφορά των εργαζομένων.

9. Διατήρηση αυτοτέλειας ΟΓΑ έως το 2021.
Το ταμείο κύριας ασφάλισης των αγροτοκτηνοτρόφων θα μείνει εκτός του Ενιαίου Φορέα Κύριας Ασφάλισης στο οποίο θα ενταχθούν όλα τα άλλα ταμεία κύριας ασφάλισης (πχ ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΝΑΤ, κλπ.) και τα ταμεία πρόνοιας (ΤΠΔΥ, ΤΑΠΙΤ)
Δημήτρης Κατσαγάνης
Πηγή: capital.gr
Newsroom MykonosTicker
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...