3 Μαρ 2016

Οι FT αποκαλύπτουν συμφωνία ορόσημο για το προσφυγικό! Θα επιστρέφουν στην Τουρκία όσοι δεν είναι Σύροι! Πως... μαλάκωσε ο Ερντογάν

- Ένα δημοσίευμα των Financial Times κάνει λόγο για μια ιστορική συμφωνία για το προσφυγικό
- Όλα δείχνουν πως η Τουρκία υποχωρεί και θα δέχεται πίσω όσους πρόσφυγες...... έφτασαν στα ελληνικά νησιά εκτός από τους Σύρους
- Συμφώνησε επίσης να δέχεται και όλους τους μετανάστες που διασώζονται σε διεθνή ύδατα από το ΝΑΤΟ!
- Η συμφωνία αυτή μοιάζει σαν το επόμενο... επεισόδιο από το "καμπανάκι" που χτύπησε ο Ντόναλντ Τουσκ
- Τα πιθανά... ανταλλάγματα που μπορεί να ζητήσει ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο ρόλος της Άνγκελα Μέρκελ
- Διαβάστε αναλυτικά όλο το αποκαλυπτικό δημοσίευμα που μοιάζει ικανό να αποτελέσει μια ιστορική καμπή στο θέμα του προσφυγικού
 
Μέτρα κατόπιν εορτής ή κάλλιο αργά παρά ποτέ; Όπως κι αν το δει κανείς, σημασία έχει πως επιτέλους μοιάζει να γίνεται ένα ουσιαστικό βήμα για να δοθεί λύση στο ζήτημα του προσφυγικού, που εδώ και μήνες αποτελεί "ανοιχτή πληγή" για την ηγεσία της Γηραιάς Ηπείρου. "Η Ε.Ε. είναι κοντά σε μια σημαντική συμφωνία με την Άγκυρα που θα προβλέπει ότι όλοι οι μη Σύροι μετανάστες που φτάνουν στα ελληνικά νησιά θα επαναπροωθούνται στην Τουρκία, πραγματοποιώντας ένα σημαντικό βήμα στην σκλήρυνση της στάσης του μπλοκ απέναντι στις ροές ανθρώπων που καταφθάνουν στα εδάφη του" αναφέρει δημοσίευμα των Financial Times, προαναγγέλοντας μία ιστορικών διαστάσεων συμφωνία.

Το δημοσίευμα αυτό έρχεται μόλις λίγες ώρες μετά το σαφές, ξεκάθαρο "μήνυμα" που έστειλε ο Ντόναλντ Τουσκ στους πρόσφυγες, με το οποίο ξεκαθάριζε πως "η Ελλάδα δεν είναι πλέον χώρα τράνζιτ"...

"Μαλακώνει" η στάση της Τουρκίας
Οι Financial Times συνεχίζουν αναφέροντας πως μετά από εβδομάδες διπλωματικών πιέσεων από το Βερολίνο και τις Βρυξέλλες, ο Τούρκος πρωθυπουργός, Αχμέτ Νταβούτογλου, έστειλε "σήμα" σε κεκλεισμένων των θυρών διαπραγματεύσεις την Πέμπτη ότι η Άγκυρα θα αποδεχθεί τις επαναπροωθήσεις μη Σύρων και θα κλιμακώσει τις δράσεις κατά των διακινητών.

Παρόλο που η συμφωνία δεν είναι οριστική και η εφαρμογή της θα είναι δύσκολη, μπορεί να αποτελέσει το σημείο καμπής που αναζητείται εδώ και αρκετό καιρό στην μεταναστευτική κρίση της Ευρώπης. Δίνοντας έτσι νέα δυναμική σε μια στρατηγική που έχει αποτύχει να περιορίσει τις ροές ανθρώπων που διασχίζουν το Αιγαίο.

Δύο διπλωμάτες με πληροφόρηση... εκ των έσω σχετικά με τις συζητήσεις της Πέμπτης ανέφεραν ότι η Τουρκία συμφώνησε επίσης να δέχεται και όλους τους μετανάστες που διασώζονται σε διεθνή ύδατα από το ΝΑΤΟ, ένα ευαίσθητο ζήτημα που είχε καθυστερήσει την πρόοδο στην επιχείρηση.

Το "καμπανάκι" του Τουσκ και τα... ενδότερα της συνάντησης
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI 
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI
Είχε προηγηθεί, όπως προαναφέραμε, η αυστηρή προειδοποίηση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, πως ότι οι πόρτες της Ευρώπης είναι κλειστές για όσους δεν δικαιούνται άσυλο: "Θέλω να απευθυνθώ σε όλους τους δυνητικούς παράνομους οικονομικούς μετανάστες από όπου και αν προέρχεστε: μην έρθετε στην Ευρώπη".

Για να δώσει βαρύτητα στην προειδοποίηση αυτή, η Ευρώπη πρέπει να ξαναβάλει μπροστά το σύστημα επαναπροώθησης των μεταναστών που δεν έχουν προοπτική να αναγνωριστούν ως πρόσφυγες. Το δημοσίευμα συνεχίζει τονίζοντας πως περίπου 2.000 άνθρωποι την ημέρα φτάνουν στα ελληνικά νησιά, από τους οποίους οι μισοί είναι Σύροι, ενώ συνολικά, 1,2 εκατομμύρια μετανάστες έφτασαν σε χώρες της Ε.Ε. πέρυσι από την θάλασσα.
Στην ευαίσθητη τριμερή συνάντηση στην Άγκυρα συμμετείχαν οι κ. Νταβούτογλου, Τουσκ και ο Φρανκ Τίμερμανς, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Σε δηλώσεις που έκανε αμέσως μετά, ο Ντόναλντ Τουσκ υπογράμμισε πως πιστεύει ότι θα είναι σε θέση να "ανακοινώσει την επίτευξη προόδου στην επαναπροώθηση".

Το ελάχιστο...
Νωρίτερα ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε υποστήριξε πως μια τέτοια συμφωνία "είναι το ελάχιστο αποτέλεσμα" που μπορεί να αναμένει κανείς από την Σύνοδο ανάμεσα στην Ε.Ε. και την Τουρκία την προσεχή Δευτέρα, 7 Μαρτίου.

Τουσκ: "Για πολλούς στην Ευρώπη, η πιο πολλά υποσχόμενη μέθοδος φαίνεται να είναι ένας γρήγορος και εκτεταμένος μηχανισμός επαναπροώθησης των παράνομων μεταναστών που φθάνουν στην Ελλάδα. Θα παρέλυε το δίκτυα των διακινητών"
 
Συγκεκριμένα δήλωσε: "Το λιγότερο που ελπίζω ότι μπορούμε να επιτύχουμε είναι η επιτάχυνση της επαναπροώθησης των υπηκόων τρίτων χωρών και των οικονομικών μεταναστών".
Σε μία στάση μάλιστα που θυμίζει... Γερμανία, Ολλανδός πρωθυπουργός ζήτησε ακόμα από την Τουρκία να "μειώσει σημαντικά" τις ροές ανθρώπων προτού η Ε.Ε. υπογράψει μια συμφωνία για την μεταφορά προσφύγων κατευθείαν από την Τουρκία στο μπλοκ. "Πρέπει να τις φέρουμε πάλι σε σημείο από το οποίο να μπορώ να δω το μηδέν" δήλωσε συγκεκριμένα στους Financial Times ο Μαρκ Ρούτε.

Η απάντηση της Τουρκίας και ο ρόλος της Μέρκελ
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ REUTERS 
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ REUTERS
Η Άγκυρα από την πλευρά της διατείνεται πως δεν είναι σε θέση να εγγυηθεί μια απότομη μείωση των ροών και θέλει η Ευρώπη να δεχτεί τους Σύρους πρόσφυγες απευθείας από την Τουρκία για να αποτραπεί το επικίνδυνο ταξίδι στην Ελλάδα. Ο Νταβούτογλου την Πέμπτη δήλωνε ότι "είναι λάθος να αφήσουμε την προσφυγική κρίση μόνο στους ώμους της Τουρκίας και της Ελλάδας".

FT: Διπλωμάτες περιμένουν ότι η Αγκυρα θα πιέσει για επιπρόσθετα δικαιώματα βίζας για τους Τούρκους πολίτες
 
Οποιαδήποτε τέτοιας μεγάλης κλίμακας προσφορά επανεγκατάστασης αναμένεται να κλείσει διμερώς με την γερμανίδα καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ, η οποία θα συναντηθεί με τον Νταβούτογλου την Κυριακή. Το Βερολίνο "φλέρταρε" με την ιδέα να συνδυάσει μέρος της οποιασδήποτε μείωσης της παράνομης μετανάστευσης (μια υπόσχεση που θα μπορούσε να αφορά εκατοντάδες ή χιλιάδες), ωστόσο οι διαπραγματεύσεις με την Άγκυρα... βρήκαν τοίχο.

Ο Τουσκ θα δει τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν την Παρασκευή. Ο Τούρκος πρόεδρος έχει υιοθετήσει μια... "ήρεμη" στάση στις διαπραγματεύσεις ΕΕ-Τουρκίας για το προσφυγικό (σ.σ. η λέξη που χρησιμοποιείται είναι "cool"), δημιουργώντας υποψίες στις Βρυξέλλες ότι μπορεί να καθυστερεί το χτύπημα στα κυκλώματα διακινητών.

"Περισσότεροι από 120.000 πρόσφυγες και μετανάστες έφτασαν στην Ελλάδα από τις αρχές του έτους, ωστόσο με σχεδόν κλειστά τα σύνορα με την ΠΓΔΜ έχει προκύψει μια πιθανά επικίνδυνη συσσώρευση προσφύγων και μεταναστών στα βόρεια της χώρας, δημιουργώντας έτσι ανησυχίες ανθρωπιστικής κρίσης στα σύνορα της Ευρώπης", καταλήγει το δημοσίευμα.
Πηγή: ft.com
          newsit.gr
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...