7 Μαρ 2016

Τα πέντε βήματα για τις αλλαγές στο Δημόσιο

Αποφάσεις
Στην τελική ευθεία έχουν τεθεί οι αλλαγές του δημόσιου τομέα, μετά την ψήφιση......
του σχετικού νόμου που περιλαμβάνει τον νέο τρόπο επιλογής προϊσταμένων και θεσμοθετεί την αξιολόγηση και το μητρώο επιτελικών στελεχών του Δημοσίου.
Μπαίνουν οι βάσεις για την αξιολόγηση του προσωπικού με τη μέθοδο των 360 μοιρών, δηλαδή από προϊσταμένους, συναδέλφους και υφισταμένους, καθώς και από την κοινωνία

Ο αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Χρ. Βερναρδάκης, τις επόμενες ημέρες θα υπογράψει τις εφαρμοστικές εγκυκλίους με τις οποίες θα δίνεται το «πράσινο φως» για τις αλλαγές στη δημόσια διοίκηση. Η κυβέρνηση θα επιδιώξει με 5 βήματα να έχει ολοκληρώσει το 80% των αλλαγών στο Δημόσιο μέχρι τον επόμενο Σεπτέμβριο και θα περιλαμβάνουν:

• Την ολοκλήρωση της επιλογής γενικών διευθυντών με το νέο σύστημα επιλογής προϊσταμένων μέχρι τα τέλη Απριλίου. Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα η προκήρυξη για την επιλογή γενικών διευθυντών, οι οποίοι θα επιλεγούν από το Ειδικό Συμβούλιο Επιλογής Προϊσταμένων στο οποίο συμμετέχει και το ΑΣΕΠ. Η επιλογή θα γίνει με τη μοριοδότηση των τυπικών προσόντων και τη διενέργεια συνέντευξης, ενώ θα συνυπολογίζεται και η μέχρι σήμερα αξιολόγηση των υποψηφίων. Η συνέντευξη θα είναι δομημένη και θα μπορούν οι συνυποψήφιοι να καταθέσουν ενστάσεις μετά το πέρας της διαδικασίας.

Μητρώο
• Παράλληλα θα δοθεί εντολή στο ΑΣΕΠ να ξεκινήσει την κατάρτιση του μητρώου επιτελικών στελεχών του Δημοσίου, στο οποίο θα συμμετέχουν προσοντούχα στελέχη της δημόσιας διοίκησης, καθώς και καθηγητές Πανεπιστημίου. Προέχει η διαμόρφωση του πληροφοριακού συστήματος που θα αξιοποιήσει το ΑΣΕΠ και κατόπιν θα δημοσιευθεί προκήρυξη στην οποία θα μπορούν να συμμετέχουν οι υπάλληλοι και οι καθηγητές Πανεπιστημίου που ανταποκρίνονται στις προδιαγραφές που θα καθορίσει το υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης σε συνεργασία με το ΑΣΕΠ. Το μητρώο θα ανανεώνεται σε τακτά χρονικά διαστήματα και σε πρώτη φάση θα ολοκληρωθεί τον Σεπτέμβριο του 2016.

• Στις αρχές του καλοκαιριού αναμένεται να συγκροτηθούν τα Συμβούλια Επιλογής Προϊσταμένων σε κάθε υπουργείο με τη συμμετοχή των νέων γενικών διευθυντών, τα οποία θα πραγματοποιήσουν την επιλογή των διευθυντών σε όλο το φάσμα των υπηρεσιών στον στενό και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Η επιλογή θα γίνει με το νέο σύστημα, δηλαδή με μοριοδότηση των προσόντων και συνέντευξη. Η διαδικασία αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη Ιουλίου του 2016. Κατόπιν θα γίνει η επιλογή των προϊσταμένων τμημάτων μέχρι τα τέλη Αυγούστου.

• Στις αρχές Σεπτεμβρίου θα ξεκινήσει η αντικατάσταση όλων των γενικών γραμματέων με τους νέους διοικητικούς γραμματείς, οι οποίοι θα επιλεγούν από το μητρώο επιτελικών στελεχών που θα έχει καταρτιστεί μέχρι τότε. Η διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη του έτους για όλο το Δημόσιο. Για τον σκοπό αυτό αναμένεται μέχρι το τέλος της άνοιξης να υπάρξει νομοθετική παρέμβαση της κυβέρνησης, με την οποία θα τροποποιείται η σύνθεση των κυβερνητικών οργάνων που θα προβλέπει την κατάργηση των γενικών γραμματέων και την αντικατάστασή τους από τους διοικητικούς γραμματείς που θα προέρχονται από τους δημοσίους υπαλλήλους

Αξιολόγηση
• Τέλος, θα μπουν οι βάσεις για τη στοχοθεσία υπάλληλων και τμημάτων, καθώς και την αξιολόγηση του προσωπικού με την μέθοδο των 360 μοιρών, δηλαδή από προϊσταμένους, συνάδελφους και υφισταμένους καθώς και από την κοινωνία. Η αξιολόγηση θα τεθεί σε εφαρμογή από το 2017.

Αμεσος στόχος του υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης είναι να ολοκληρώσει τα οργανογράμματα των υπουργείων, καθώς και των φορέων του ευρύτερου δημόσιου τομέα και των δήμων. Πάνω στα νέα οργανογράμματα θα χτιστεί και το μόνιμο σύστημα κινητικότητας των δημοσίων υπαλλήλων που θα εισαχθεί στη Βουλή μέχρι τα τέλη Μαΐου.
ΝΙΚΟΣ Β. ΤΣΙΤΣΑΣ
Πηγή: ethnos.gr
Newsroom MykonosTicker
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...