21 Μαρ 2016

«Πόλη, ποιο φως μας ενώνει…» επετειακή εκδήλωση της Περιφέρειας στην Κωνσταντινούπολη

Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου διοργάνωσε επετειακή εκδήλωση με τίτλο «Πόλη, ποιο φως μας ενώνει…», υπό την αιγίδα της Α.Θ.Π. του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου,.......
την Κυριακή της Ορθοδοξίας στην Κωνσταντινούπολη

Συγκίνηση και υπερηφάνεια για την Ορθοδοξία και τον Ελληνισμό 
Μέσα σε κλίμα συγκίνησης και υπερηφάνειας για την Ορθοδοξία και τον Ελληνισμό, πραγματοποιήθηκε στην Κωνσταντινούπολη επετειακή εκδήλωση με τίτλο «Πόλη, ποιο φως μας ενώνει…», την οποία διοργάνωσε η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, υπό την αιγίδα της Α.Θ.Π. του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου, την Κυριακή της Ορθοδοξίας, 20 Μαρτίου 2016 και ώρα 18.00 μ.μ. στην ανακαινισμένη αίθουσα εκδηλώσεων του Ιερού Ναού των Παμμεγίστων Ταξιαρχών, στο Μέγα Ρεύμα (Αρναούτκιοϊ) του Βοσπόρου.
Κάθε χρόνο την Κυριακή της Ορθοδοξίας, τελείται σε όλες τις Ορθόδοξες Εκκλησίες του κόσμου πανηγυρική Θεία Λειτουργία με ειδικό τελετουργικό. Επίκεντρο όλων των λατρευτικών εκδηλώσεων είναι το Σεπτό Κέντρο της Ορθοδοξίας, το μαρτυρικό και ιστορικό Φανάρι. Εκεί ο εκάστοτε Οικουμενικός Πατριάρχης, προεξάρχει της Πατριαρχικής και Συνοδικής Θείας Λειτουργίας και της λιτάνευσης των ιερών εικόνων πέριξ του Πανσέπτου Πατριαρχικού Ναού του Αγίου Γεωργίου. Το απόγευμα της ίδιας μέρας από τα χρόνια του Βυζαντίου μέχρι τις μέρες μας είθισται να πραγματοποιείται και μια κοσμική εκδήλωση, μια πανηγυρική-επετειακή συναυλία.
Η Περιφέρεια του Νοτίου Αιγαίου με την Εκκλησία Δωδεκανήσων που υπάγεται πνευματικά και διοικητικά στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, διοργάνωσε τη φετινή χρονιά την ιστορική συναυλία ως συνέχιση του εθίμου. Ο καταξιωμένος ερμηνευτής και Καθηγητής Βυζαντινής-Παραδοσιακής Μουσικής, ο Άρχων Πρωτοψάλτης Γρηγόρης Παπαεμμανουήλ διεύθυνε την συναυλία, ενώ συμμετείχε και το μουσικό σχήμα «Εμπειροτέχνες» με παραδοσιακές μουσικές του Νοτίου Αιγαίου.
Το πρόγραμμα της εκδήλωσης αποτελείτο από τρία μέρη. Στο πρώτο μέρος ακούστηκαν σπάνιες βυζαντινές συνθέσεις, στο δεύτερο παραδοσιακά τραγούδια από τις περιοχές του Βοσπόρου, της θάλασσας του Μαρμαρά, της Ανατολικής Θράκης, της Μικράς Ασίας, της Σμύρνης και της Καππαδοκίας. Στο τρίτο και τελευταίο μέρος της συναυλίας, οι πρωταγωνιστές ερμήνευσαν τραγούδια καταξιωμένων Ελλήνων συνθετών, όπως του Σταύρου Ξαρχάκου, της Ευανθίας Ρεμπούτσικα, του Παντελή Θαλασσινού, του Νίκου Ζούδιαρης κ.ά.
Ο Πατριάρχης του Γένους υποδέχτηκε επίσημα τον Περιφερειάρχη κο Γεώργιο Χατζημάρκο στην καθέδρα Του στο Φανάρι, το Σάββατο 19 Μαρτίου, στις 12:30, και έδωσε τις Πατρικές και Πατριαρχικές ευχές Του. 
Newsroom mykonosticker.com
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...