15 Μαρ 2016

Ποιος «δουλεύει» ποιον με το ΝΑΤΟ στο Αιγαίο;

(Φωτ.: Ο Έλληνας υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος, μαζί με τον Γενικό Γραμματέα του NATO, Jens Stoltenberg.)
Του Κωνσταντίνου Λουκόπουλου
Θεωρούμε περιττό να επαναλάβουμε όλα όσα έχουν γραφεί το τελευταίο δίμηνο, είτε υπέρ........
(ελάχιστα βέβαια), είτε κατά (στη συντριπτική πλειονότητα) σχετικά με τη νατοϊκή ναυτική επιχείρηση στο Αιγαίο για το προσφυγικό. Επισημαίνουμε όμως ότι υπάρχει ένα σοβαρό έλλειμμα ενημέρωσης σχετικά με την εξέλιξη της επιχείρησης ή… δραστηριότητας ή… απλά αποστολής (κατά τον κ. Πάνο Καμμένο) και εύλογο είναι να δημιουργούνται σοβαρά ερωτηματικά για το τι συμβαίνει.

Η ελληνική κοινή γνώμη δεν ζητάει απλά, αλλά απαιτεί να πληροφορηθεί τι γίνεται, όταν, μέσω αυτής της συμμαχικής εμπλοκής, η Τουρκία θέτει με εντονότερο μελάνι τις διεκδικήσεις της στο Αιγαίο και πάει ένα βήμα πιο μπροστά. Εκτός και εάν θεωρούμε ενημέρωση κάποιες επιλεκτικές διαρροές με λίγα «ηρωικά χρώματα» που προέρχονται από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας και μάλλον κλαυσίγελο προκαλούν.

Τη μία διαβάζουμε για το «ανηλεές» κυνηγητό των δουλεμπόρων από τα νατοϊκά πλοία που βρίσκονται όμως στα διεθνή ύδατα στο… κεντρικό Αιγαίο με την τουρκική φρεγάτα Barbaros να «κόβει βόλτες»… δυτικά της Ρόδου! Την άλλη μέρα πληροφορούμαστε ότι οι μονάδες της SNMG2 είναι περί τη Λέσβο ή Μυτιλήνη (διαλέγετε και παίρνετε) και με την Barbaros στα διεθνή ύδατα μεταξύ Χίου και Σάμου, ίσως για να αποτρέψει τους δουλέμπορος να φθάσουν στην… Άνδρο! 

Και επειδή αναπόφευκτα άρχισε και η διακωμώδηση της καταστάσεως, βγήκε ο ΑΝΥΕΘΑ κ. Δημήτρης Βίτσας την προηγούμενη εβδομάδα με περίσσιο ενθουσιασμό να υπεραμυνθεί της νατοϊκής ναυτικής επιχείρησης στο Αιγαίο, φθάνοντας μάλιστα να δηλώσει ότι μειώθηκαν στο 50% οι πρόσφυγες ροές, όταν τις ίδιες ημέρες στις οποίες αναφερόταν έφθασαν στα ελληνικά νησιά περί τους 7.000 πρόσφυγες και παράτυποι μετανάστες. Όπως πληροφορηθήκαμε μάλιστα από σχετικό δημοσίευμα του militaire.gr, μέχρι την περασμένη Πέμπτη τα πλοία της δύναμης όλες αυτές τις ημέρες εντόπισαν… 5 λέμβους, με την τουρκική Ακτοφυλακή να σταματάει μόνο τη μία, ενώ οι άλλες έφθασαν άνετα στα φιλόξενα ελληνικά νησιά…
Photo by  Anadolu Agency / Contributor/Getty Images/Ideal Image
(Η τουρκική φρεγάτα Barbaros που... κόβει βόλτες στα ελληνικά νησιά.)
Άρα το πρώτο βασικό επιχείρημα για τη νατοϊκή εμπλοκή, ότι δήθεν η τουρκική ακτοφυλακή θα συνεργάζεται πλέον και θα απαντά στους νατοϊκούς διοικητές (ενώ αγνοούσε την Ελληνική Ακτοφυλακή, καθόσον δεν της αναγνωρίζει αρμοδιότητα ανατολικά τους 25ου Μεσημβρινού), πάει περίπατο. Όπως γνωρίζουμε, η κύρια αποστολή της συμμαχικής ναυτικής δύναμης είναι «Αναγνώριση, Επιτήρηση, Παρατήρηση». 
Πώς να μην απορεί λοιπόν κάποιος, όταν ακούει ότι τα νατοϊκά πλοία «επιχειρούν» σε μεγάλη απόσταση από τα τουρκικά παράλια (οι Τούρκοι κάνουν οτιδήποτε για να μην επιτρέπουν τη διέλευση των πλοίων από τα τουρκικά χωρικά ύδατα, όπως και είχαν απαιτήσει αρχικά). 

Συνέπεια αυτού είναι να είναι σχεδόν αδύνατη η παρατήρηση των τουρκικών παραλίων από όπου ξεκινούν οι αυτοσχέδιες λέμβοι μιας χρήσεως (illegal crossings, όπως αναφέρονται στο Σχέδιο) και φυσικά οι τουρκικές υπηρεσίες ασφαλείας δεν «γνωρίζουν». Η αναποτελεσματικότητα λοιπόν της νατοϊκής αυτής αποστολής αποδεικνύεται από το γεγονός ότι μόνο σε ένα 24ωρο, από Παρασκευή βράδυ μέχρι το Σάββατο το απόγευμα, είχαν φθάσει στη Λέσβο 1.300 πρόσφυγες!

Πάμε τώρα στις περιοχές ενεργείας. Κανείς δεν μας έχει απαντήσει υπεύθυνα γιατί όλη η δύναμη είναι συγκεντρωμένη στη Λέσβο. Περιμένουμε να δούμε με ανυπομονησία που θα αναπτυχθούν η βρετανική, γαλλική και ολλανδική φρεγάτα που έρχονται στην περιοχή τις επόμενες ημέρες. Για να δούμε… θα πάνε στα Δωδεκάνησα κ. υπουργέ της Εθνικής Άμυνας, όπως μας είχατε δηλώσει; 

Και για να μην αυταπατώμεθα ότι και εδώ η Τουρκία δείχνει ποιος κάνει κουμάντο στο Αιγαίο, να θυμίσουμε ότι, λόγω των απαιτήσεων της, ματαιώθηκε η επίσκεψη της Γερμανίδας υπουργού Άμυνας, κ. Ursula von der Leyen, στη γερμανική «ναυαρχίδα» και η σχετική φιέστα που είχε οργανωθεί με τα γερμανικά τηλεοπτικά συνεργεία για την προβολή της αποστολής και την ενίσχυση του πολιτικού προφίλ της Καγκελαρίου Merkel, εν όψει των εκλογών της Κυριακής 13 Μαρτίου σε 3 γερμανικά κρατίδια, που, όπως φάνηκε με τα αποτελέσματα της Κυριακής, δεν την βοήθησαν.

Επειδή τα δείγματα αυτά δεν τα βλέπουμε μόνο εμείς «οι γκρινιάρηδες», μπορούμε να πούμε με σιγουριά ότι είναι έντονη η ανησυχία και του ίδιου του ΝΑΤΟ, για να μην εξελιχθεί αυτή η συγκεκριμένη επιχείρηση σε κάτι «νερόβραστο», κάτι δηλαδή σαν τις «επιχειρήσεις» της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Λόγω αυτής της ανησυχίας, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του liberal.gr, σχεδιάζεται επίσκεψη του ίδιου του ΓΓ/ΝΑΤΟ, κ. Jens Stoltenberg, στην περιοχή και μάλιστα η επιβίβαση του στο γερμανικό πλοίο διοίκησης και υποστήριξης Bonn το πρώτο δεκαήμερο Απριλίου. Σε ο,τι αφορά βέβαια στον τρόπο υλοποίησης αυτής της επίσκεψης, «κάτι μας λέει» ότι δεν θα δυσαρεστήσει ούτε την Ελλάδα, αλλά κυρίως ούτε την Τουρκία!

Το τελικό μας ερώτημα και σε αυτό το σημαντικό θέμα είναι αν έχουμε κάποιους… εμμονικούς κουτοπόνηρους που μας «δουλεύουν» ή κάποιους σαστισμένους και ανεπαρκείς ερασιτέχνες που σοβαρολογούν και αυτό είναι το χειρότερο. Πάντως και για τις δύο περιπτώσεις ισχύει ότι… «τον πρώτο χρόνο χαίρονται»!
Πηγή: liberal.gr
Newsroom MykonosTicker
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...