6 Μαρ 2016

Στις Βρυξέλλες αποφασίζεται το μέλλον της οικονομίας και το προσφυγικό

Φόβοι για κλείσιμο της αξιολόγησης με αντάλλαγμα να γίνουμε "αποθήκη" ανθρώπων
Με "Μεγάλη Δευτέρα" θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η αυριανή Δευτέρα για την Ελλάδα εφόσον η μέρα αποτελεί μια από τις κρισιμότερες για το μέλλον της Ελλάδας στο σύνολό της.......
Από την μια η έκτακη Σύνοδος Κορυφής για το προσφυγικό που αν αποτύχει η Ελλάδα θα γίνει η παγκόσμια αποθήκη ανθρώπων από χωρίς κανείς να μπορεί να προδιαγράψει το μέλλον, και από την άλλη το κρίσιμο Eurogroup που θα δείξει όχι μόνο πότε ακριβώς θα ξαναρθεί η... Τρόικα ή το Κουαρτέτο ή οι Θεσμοί όπως θέλει κάποιος μπορεί να τους πει αλλά το σημαντικότερο τα μέτρα που θα φέρουν και που πάλι θα κληθεί να πληρώσει ο ελληνικός λαός.
Το Μαξίμου έχει διαβλέψει εδώ και καιρό τον κίνδυνο η χώρα έναντι ανταλλαγμάτων από πλευράς των υπολοίπων Ευρωπαίων για ένα γρήγορο κλείσιμο της διαπραγμάτευσης να μετατραπεί σε «παρκινγκ» προσφύγων και μεταναστών, χωρίς μάλιστα να υπάρχουν δεσμεύσεις για την εύρυθμη λειτουργία των προγραμμάτων μετεγκατάστασης και επαναπροώθησης.

Η απόφαση για την ημερομηνία άφιξης στην Αθήνα θα δοθεί στο Eurogroup της Δευτέρας 7 Μαρτίου, το γενικότερο τοπίο θα παραμείνει θολό, αφού η αξιολόγηση δεν είναι σίγουρο πώς και πότε θα ολοκληρωθεί, καθώς σε κάθε περίπτωση οι δανειστές ζητούν μείωση στις κύριες συντάξεις και αυτό είναι κάτι που προκαλεί τρόμο στην Κυβέρνηση.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι μετά από πιέσεις της Γερμανίας προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, το δημοσιονομικό κενό προσδιορίζεται πλέον στο 2% του ΑΕΠ, έτσι ώστε να επιτευχθούν οι στόχοι του προγράμματος ως το 2018.

Σημειώνεται ότι μετά το δείπνο των δανειστών στις Βρυξέλλες, το ΔΝΤ έκανε λόγο για «έγκαιρη επιστροφή» (early return) της αποστολής του ΔΝΤ στην Αθήνα. Ο Τζέρι Ράις υπογράμμισε ότι ο ακριβής χρόνος θα ανακοινωθεί μετά το Eurogroup της προσεχούς Δευτέρας.

Οπως αναφέρεται στην ατζέντα που ανακοινώθηκε το πρώτο θέμα που θα εξεταστεί στη συνεδρίαση είναι η αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος. Οι υπουργοί θα ενημερωθούν από τους Δανειστές και τις ελληνικές αρχές για την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στις συζητήσεις για το πακέτο μεταρρυθμίσεων που απαιτείται για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης.

Επισημαίνεται επίσης ότι στις αρχές Φεβρουαρίου το Κουαρτέτο είχε επισκεφθεί την Αθήνα, στο πλαίσιο της πρώτης αξιολόγησης. Το Eurogroup στις 12 Φεβρουαρίου είχες διαπιστώσει ότι είχε σημειωθεί πρόοδος επί της ουσίας σε ορισμένα κρίσιμα θέματα, καθώς και ότι χρειάζεται περαιτέρω δουλειά σε άλλα κρίσιμα ζητήματα πριν υπάρξει συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο (staff level agreement).

Διευκρινίζεται επίσης ότι στις βασικές μεταρρυθμίσεις περιλαμβάνεται το ασφαλιστικό, το δημοσιονομικό, το Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων και τα κόκκινα δάνεια.

Από την πλευρά του ο Αλέξης Τσίπρας καλεί την Ευρωπαϊκή Ένωση να ζητήσει από το ΔΝΤ να τηρήσει τις συμφωνίες και να μην εγείρει συνεχώς νέες απαιτήσεις.

«Υπογράψαμε τον Ιούλιο ένα πρόγραμμα και το τηρούμε. Το πρόβλημα είναι και παραμένει το ΔΝΤ. Κατ' επανάληψη έρχονται από εκεί νέες απαιτήσεις οι οποίες δεν έχουν καμία σχέση με την αρχική συμφωνία. Η ΕΕ πρέπει να ζητήσει από το ΔΝΤ να σεβαστεί τη συμφωνία», τονίζει ο πρωθυπουργός.

Τέλος στο κείμενο της Ολλανδικής προεδρίας γίνεται αναφορά και στο ότι έχει συμφωνηθεί από τις 14 Αυγούστου μετά την πρώτη αξιολόγηση να εξεταστεί η ανάγκη για πρόσθετα μέτρα ώστε το χρέος της Ελλάδα να καταστεί βιώσιμο.

Την ίδια στιγμή ο Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη Μετανάστευση, τις Εσωτερικές Υποθέσεις και την Ιθαγένεια,Δημήτρης Αβραμόπουλος, έστειλε το μήνυμα από την Αθήνα, όπου βρέθηκε ότι «η Ελλάδα δεν είναι μόνη της, η Ευρώπη είναι στο πλευρό της», καθώς και ότι «δεν υπάρχει καμία περίπτωση ή κίνδυνος για καμία χώρα-μέλος της Σένγκεν να εκδιωχτεί», αλλά "οφείλουν οι χώρες να τηρούν με ευλάβεια όσα προβλέπει ο συνοριακός κώδικας της Σένγκεν».

Μόνο το Μάρτιο αναμένεται να φθάσουν στην Ελλάδα 100.000 πρόσφυγες και μετανάστες, ανέφερε ο επίτροπος Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρης Αβραμόπουλος, μιλώντας σε εκδήλωση του ινστιτούτου δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής και του ιδρύματος Κόνραντ Αντενάουερ, στην Αθήνα.

Ο κ. Αβραμόπουλος τόνισε ότι οι μονομερείς κινήσεις χωρών που κλείνουν τα σύνορά τους, όπως οι χώρες που ανήκουν στην ομάδα του Βίσεγκραντ, ή η ΠΓΔΜ, οδηγούν στο λαϊκισμό και την ξενοφοβία.

«Όταν κλείνουν τα σύνορα, συχνά κλείνει και το μυαλό πολλών» επισήμανε ο κ. Αβραμόπουλος, προσθέτοντας ότι τέτοιες μονομερείς προσεγγίσεις υπονομεύουν τη δημοκρατία αλλά και συνολικά το ευρωπαϊκό εγχείρημα.

«Η Ελλάδα δεν είναι μόνη της, καθώς η Ευρώπη είναι στο πλευρό της» δήλωσε ο επίτροπος της ΕΕ για τη Μετανάστευση.

Ο κ. Αβραμόπουλος σχολίασε ότι το ανακοινωθέν των πολιτικών αρχηγών «βρίσκεται στην ίδια κατεύθυνση και στο ίδιο πνεύμα που θα κινηθεί τη Δευτέρα και η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ». Η Σύνοδος αυτή είναι «εξαιρετικά σημαντική και καθοριστική για τους μήνες που έρχονται» παρατήρησε ο ευρωπαίος επίτροπος.

Ο κ. Αβραμόπουλος επανέλαβε ότι «δεν υπάρχει καμία περίπτωση ή κίνδυνος για καμία χώρα μέλος της Σένγκεν να εκδιωχτεί».

«Εκείνο που οι χώρες όμως οφείλουν να κάνουν είναι να τηρούν με ευλάβεια όσα προβλέπει ο συνοριακός κώδικας της Σένγκεν», συνέχισε, και συμπλήρωσε : «Πρέπει να διαφυλάξουμε το μεγαλύτερο επίτευγμα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, τη ζώνη Σένγκεν. Προϋπόθεση για τη διατήρησή της είναι η τήρηση των κανόνων που υπάρχουν», ενώ στόχος, όπως είπε, είναι ως το τέλος του χρόνου «να επιστρέψουμε στην αποκατάσταση της πλήρους εφαρμογής τηςΣυνθήκης Σένγκεν».

Από την άλλη «Με βάση τον αρχικό σχεδιασμό, η Ελλάδα θα πρέπει να παράσχει κατάλυμα για 50.000 πρόσφυγες μέχρι τα τέλη του 2015» αναφέρει η Γερμανίδα καγκελάριος στην Bild am Sonntag. Όπως τονίζει, «η καθυστέρηση πρέπει να λυθεί τώρα με ταχύτητα φωτός καθώς η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να εγγυηθεί για την αξιοπρεπή στέγαση αυτών των ανθρώπων».

«Γνωρίζω από τις συνομιλίες μου με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα πως θέλει να υλοποιήσει τα παραπάνω, όμως χρειάζεται τη βοήθειά μας, και γι' αυτό ακριβώς η ΕΕ πρέπει να δείξει αλληλεγγύη απέναντι στην Ελλάδα και θα το κάνει», είπε η Καγκελάριος.

Επίσης, η κυρία Μέρκελ τόνισε ότι η Αυστρία και τα βαλκανικά κράτη του Βίζεγκραντ φέρουν μεγάλο μέρος της ευθύνης για την κατάσταση που επικρατεί αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα, με την απόφασή τους να κλείσουν τα σύνορα.

Έτσι ισορροπία ανάμεσα στην κριτική της προς κράτη - μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης τα οποία δεν τηρούν τα συμφωνηθέντα για το προσφυγικό και προς το ΔΝΤ για το «πάγωμα» της αξιολόγησης προσπαθεί να κρατήσει η κυβέρνηση.

Οι Τούρκοι θέλουν και την... ευρωπαική ένταξη
"Δεν θέλουμε η σύνοδος κορυφής να είναι αποκλειστικά αφιερωμένη στους πρόσφυγες. Πρέπει να λάβει υπ΄όψιν το σύνολο των θεμάτων της σχέσης ανάμεσα στην Τουρκία και την ΕΕ", δήλωσε ο αξιωματούχος που δεν κατονομάζεται.

Εκτός από το άνοιγμα νέων κεφαλαίων της ενταξιακής διαδικασίας της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση, η σύνοδος κορυφής πρέπει να δώσει την ευκαιρία για συνομιλίες σχετικά με το θέμα της κατάργησης των αδειών εισόδου προς τους τούρκους πολίτες, διευκρίνισε ο αξιωματούχος.

"Είμαστε αποφασισμένοι να σταματήσουμε την παράνομη μετανάστευση, αλλά είναι αδύνατον να το καταφέρουμε σε μία μέρα", πρόσθεσε.

Διπλωματία σε υψηλό επίπεδο
Σε διπλωματικό επίπεδο, μετά την ανάκληση της Ελληνίδας πρέσβη στη Βιέννη, το υπουργείο Εξωτερικών, με εντολή του Νίκου Κοτζιά, προχώρησε σε δύο αυστηρά διαβήματα στη Σερβία και στην ΠΓΔΜ, προειδοποιώντας ότι η στάση τους ενδέχεται να επιφέρει σοβαρές επιπτώσεις στις διμερείς τους σχέσεις με την Ελλάδα.

Στις Βρυξέλλες και την Τρίτη στην Άγκυρα, ο Αλέξης Τσίπρας θα επιδιώξει να αποσπάσει δεσμεύσεις (γραπτές αυτή τη φορά) από τα υπόλοιπα κράτη - μέλη για το πρόγραμμα μετεγκατάστασης και από την Τουρκία για το πρόγραμμα επαναπροώθησης ενώ από την άλλη περιμένει να πποδωθούν τα χρήαμτα του προγράμματος στην ελληνική οικονομία.
Πηγή: pronews.gr
Newsroom MykonosTicker
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...