9 Απρ 2016

Νέο σύστημα διορισμού αναπληρωτών εκπαιδευτικών

Ριζικές ανατροπές στη μοριοδότηση 70.000 δασκάλων, καθηγητών
Σε ολοκληρωτική αλλαγή του τρόπου διορισμού των αναπληρωτών εκπαιδευτικών με ανακατανομή του πίνακα προχωράει το υπουργείο Παιδείας, μόνο που οι διατάξεις αυτές θα ισχύσουν…
για μία σχολική χρονιά! Σε συνάντηση που είχε χθες η ηγεσία με εκπροσώπους των ομοσπονδιών δασκάλων και καθηγητών παρουσιάστηκε η πρόταση του υπουργείου για το νέο σύστημα πρόσληψης, το οποίο επηρεάζει 60.000-70.000 αναπληρωτές που καταθέτουν τα χαρτιά τους κάθε χρόνο και περιλαμβάνει μεταξύ άλλων πλαφόν στην προϋπηρεσία μέχρι 60 μήνες αλλά και μοριοδότηση με βάση το βαθμό του πτυχίου.

Το ΑΣΕΠ θα αναλάβει εξ ολοκλήρου τη διαδικασία (σωστή κίνηση αν θυμηθεί κανείς το περσινό φιάσκο του υπουργείου Παιδείας που καθυστέρησε τόσο πολύ τις διαδικασίες με αποτέλεσμα τα σχολεία να ανοίξουν χωρίς αναπληρωτές), ενώ προστίθενται στη μοριοδότηση τόσο ακαδημαϊκά και κοινωνικά κριτήρια όσο και η επιτυχία σε παλαιότερο διαγωνισμό ΑΣΕΠ. Μάλιστα, στον πιο πρόσφατο (σ.σ.: το 2008!) η μοριοδότηση είναι 1 μόριο, ενώ στον προηγούμενο του 2006 πάει στο 0,5. Η συγκεκριμένη μοριοδότηση έχει ενοχλήσει μερίδα εκπαιδευτικών, οι οποίοι κάνουν λόγο για φωτογραφική διάταξη που ευνοεί εις βάρος όλων των υπόλοιπων αναπληρωτών τους επιτυχόντες μη διοριστέους του τελευταίου διαγωνισμού ΑΣΕΠ, ο οποίος βέβαια έγινε πριν από 8 χρόνια.

Τα μέλη των εκπαιδευτικών ομοσπονδιών αιφνιδιάστηκαν από την κίνηση του υπουργού, όχι τόσο με τα νέα κριτήρια, τα οποία βέβαια αποτελούν παλαιότερη πρόταση του αναπληρωτή υπουργού Παιδείας Τάσου Κουράκη, αλλά κυρίως για το γεγονός ότι η πρόταση δεν συμπεριλαμβάνει σχέδιο για τους μόνιμους διορισμούς που έχει υποσχεθεί ο υπουργός Νίκος Φίλης.

Τα... συμπεράσματα
Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις των εκπαιδευτικών ομοσπονδιών:
- Αδικούνται οι εκπαιδευτικοί με μεγάλη προϋπηρεσία, καθώς πλέον μπαίνει πλαφόν 60 μηνών και η μοριοδότηση παραμένει χαμηλή σε σχέση με άλλα κριτήρια.

- Ευνοούνται οι επιτυχόντες μη διοριστέοι του τελευταίου διαγωνισμού ΑΣΕΠ που έγινε το 2008, εις βάρος των εκπαιδευτικών που έχουν μεγάλη προϋπηρεσία.

- Στα κοινωνικά κριτήρια, κατακρίνεται το γεγονός ότι δεν υπάρχει μοριοδότηση για τρίτεκνους και περιλαμβάνονται μόνο άτομα με αναπηρία.

- Ενοχλημένοι είναι και οι εκπρόσωποι της ειδικής αγωγής, οι οποίοι ενημερώθηκαν από τις άλλες ομοσπονδίες για τα νέα κριτήρια επιλογής των αναπληρωτών.
ΕΛΠΙΔΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗ
Διαβάστε περισσότερα στην έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...