19 Μαρ 2016

Μειώσεις θα υποστούν πάνω από 1,5 εκατ. συνταξιούχοι

Αναλυτικά, οι κατηγορίες και πως θα υποστούν απώλειες
Σε πάνω από 1,5 εκατ. εκτιμώνται οι πολλαπλά χαμένοι του νέου ασφαλιστικού, με βάση τα σημεία της ελληνικής πρότασης που.....
φαίνεται ότι έχουν «κλειδώσει» στη διαπραγμάτευση μεταξύ υπουργείου Εργασίας και κουαρτέτου των δανειστών.

Στην πρώτη γραμμή εντάσσονται οι συνταξιούχοι δημόσιοι υπάλληλοι, οι οποίοι αναμένεται να υποστούν τη μείωση του μερίσματος, των επικουρικών, των υψηλών κύριων συντάξεων αλλά και των εφάπαξ, αν δεν το έχουν λάβει ακόμη.

Αντίστοιχα, οι συνταξιούχοι των λεγόμενων «ευγενών ταμείων», που προέρχονται από πρώην ΔΕΚΟ ή τράπεζες, εκτιμάται ότι θα υποστούν μεγάλο «μαχαίρι» σε επικουρικές, εφάπαξ και υψηλές κύριες συντάξεις.

Περικοπές σχεδιάζονται και για χαμηλοσυνταξιούχους, τους πλέον προνομιούχους, βέβαια, μεταξύ αυτών που λαμβάνουν ΕΚΑΣ.

Ειδικοί εκτιμούν πως το επίδομα θα χάσουν εντός του 2016, 120.000 άτομα, και ειδικότερα όσοι εισπράττουν τα 30 ευρώ και αρκετοί από όσους παίρνουν 230 ευρώ.

Οι απώλειες, σύμφωνα με την "Καθημερινή", θα είναι μεγαλύτερες σε όσους έχουν υψηλά εισοδήματα από συντάξεις, όπως επίσης και σε όσους με ειδικές διατάξεις συνταξιοδοτήθηκαν λαμβάνοντας υψηλές παροχές, οι οποίες δεν αντιστοιχούν στις εισφορές που έχουν πληρώσει.

Αναλυτικά, οι... σίγουρα χαμένοι του νέου ασφαλιστικού είναι:

- Οι 284.000 συνταξιούχοι του Δημοσίου, οι οποίοι θα πληρωθούν το μέρισμα από το Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων τον Ιούνιο, μειωμένο κατά τουλάχιστον 32%, όπως περιγράφεται στον προϋπολογισμό του ταμείου. Ηδη η σχετική απόφαση, που επαναφέρει τις πληρωμές ανά τρίμηνο, υπεγράφη από το υπουργείο Εργασίας. Μέχρι τότε εκτιμάται ότι θα έχει ψηφιστεί το νέο ασφαλιστικό και θα έχει καθοριστεί ο ακριβής τρόπος υπολογισμού που θα οδηγήσει στις περικοπές. Οσο λιγότερα χρόνια υπηρεσίας είχε κανείς τόσο μεγαλύτερη μείωση θα δει στο μέρισμά του.

- Οι πάνω από 50.000 συνταξιούχοι που εισπράττουν αθροιστικά από πολλαπλές πηγές συνταξιοδότησης (συντάξεις γήρατος, χηρείας, αναπηρίας, μερίσματα, κ.λπ.) περισσότερα από 2.000 ευρώ τον μήνα κινδυνεύουν από το νέο πλαφόν. Το προσχέδιο του υπουργείου ορίζει το νέο πλαφόν για τις πολλαπλές συντάξεις στα 3.000 ευρώ, από 3.680 ευρώ (καθαρό ποσό) που είναι σήμερα. Ωστόσο εκτιμάται ότι στο τελικό σχέδιο το πλαφόν θα πέσει στα 2.300. Κινδυνεύουν κυρίως πρώην διευθυντές του Δημοσίου, γιατροί, δικηγόροι και μηχανικοί που έχουν διπλές και τριπλές συντάξεις, δικαστικοί, χήρες/χήροι, υπάλληλοι ΔΕΚΟ και τραπεζών.

- Στην ίδια μοίρα μπαίνουν και σχεδόν 4.000 συνταξιούχοι που εισπράττουν κύρια σύνταξη πάνω από 2.000 ευρώ. Το προσχέδιο Κατρούγκαλου προβλέπει πλαφόν για τη μια κύρια σύνταξη στα 2.300 ευρώ, από 2.773 ευρώ (μεικτό ποσό μαζί με επιδόματα) που είναι σήμερα, και πλέον εξετάζεται να οριστεί στα 2.000 ευρώ.

- Σχεδόν τα δύο τρίτα των συνταξιούχων που λαμβάνουν επικουρική σύνταξη, τουλάχιστον 800.000, κυρίως πρώην υπάλληλοι ναυτικών και τουριστικών πρακτορείων, πρώην τραπεζοϋπάλληλοι, εργαζόμενοι σε ΔΕΚΟ, ασφαλιστικά ταμεία και μερίδα εμποροϋπαλλήλων, είναι, σύμφωνα με τους ειδικούς της κοινωνικής ασφάλισης, οι μεγάλοι χαμένοι από τις σχεδιαζόμενες περικοπές. Το πλέον πιθανό σενάριο, σύμφωνα με την ελληνική πρόταση, και εφόσον οι δανειστές δεχθούν έστω μικρή αύξηση των εισφορών, είναι οι μειώσεις να γίνουν κλιμακωτά από 2% έως και 40%, με το δίχτυ ασφαλείας να μπαίνει στα συνολικά εισοδήματα από συντάξεις έως 1.400 ευρώ.

- Τουλάχιστον 60.000 ασφαλισμένοι που έχουν ήδη καταθέσει αίτηση συνταξιοδότησης αλλά δεν έχουν λάβει το εφάπαξ τους εκτιμάται ότι θα υποστούν μειώσεις που κυμαίνονται από 20% έως 25%. Καθώς ο νέος τρόπος υπολογισμού θα ακουμπά και όσους καταθέσουν αιτήσεις στο μέλλον, στο στόχαστρο μπαίνουν οι δημόσιοι υπάλληλοι, οι δημοτικοί υπάλληλοι του ΤΑΔΚΥ αλλά και όσοι δικαιούνται πολύ υψηλά εφάπαξ στον ιδιωτικό τομέα.

- Και βέβαια, μεγάλοι χαμένοι, με μεσοσταθμικές μειώσεις που ενδέχεται να ξεπερνούν και το 20%, ανάλογα με το πώς θα «κουμπώσουν» στην επιδιωκόμενη συμφωνία το ύψος της εθνικής σύνταξης και τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης, θεωρούνται όσοι βγουν στη σύνταξη από την ψήφιση του νόμου και μετά. Ακόμη κι αν η εθνική σύναξη διατηρηθεί στα 384 ευρώ, αυτή θα δίνεται με τη συμπλήρωση 20ετίας. Και τα ποσοστά αναπλήρωσης της ανταποδοτικής θα είναι σημαντικά χαμηλότερα από τα αρχικώς προτεινόμενα, τα οποία οδηγούσαν, σύμφωνα με τους ειδικούς, σε μειώσεις της τάξης του 15%. Ακόμα μεγαλύτερες θα είναι οι μειώσεις στους ασφαλισμένους που θα συνταξιοδοτηθούν με λιγότερα από 20 έτη ασφάλισης, καθώς η εθνική σύνταξη θα είναι σημαντικά μικρότερη (πέριξ των 320-350, εφόσον περάσει το καλό σενάριο) και τα ποσοστά αναπλήρωσης για το ανταποδοτικό κομμάτι κάτω από 0,8%. Σύμφωνα με τους ειδικούς, μέσα στην επόμενη πενταετία, περίπου 80.000 ασφαλισμένοι εκτιμάται ότι θα συνταξιοδοτηθούν έχοντας ασφαλιστεί για 15 έως 20 χρόνια. 
Πηγή: Καθημερινή έντυπη έκδοση
NewsRoom Mykonos Ticker
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...