21 Ιαν 2016

Σόιμπλε: Είναι η εφαρμογή ανόητε...

Στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός
Απίστευτη ρητορική τοποθέτηση από τον Γερμανό ΥΠΟΙΚ στο πάνελ με τον Αλέξη Τσίπρα - «Υπάρχουν συμφωνίες αλλά δεν γίνονται σεβαστές»........
το μήνυμά του - Ελπίζω οι διαφωνίες των τριών θεσμών να μην οδηγήσουν σε καθυστερήσεις επισήμανε ο κ. Τσίπρας - «Δεν είναι ώρα για Grexit» συμπλήρωσε
- Τι ειπώθηκε για το μεταναστευτικόΣε πάνελ με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, τον πρωθυπουργό της Γαλλίας Μανουέλ Βαλς και της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε βρίσκεται ο Αλέξης Τσίπρας αυτή την ώρα στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός. 

Στο πάνελ συμμετέχει και ο γάλλος πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς ο οποίος κάνει λόγο για παγκόσμιο πόλεμο με την τρομοκρατία, τονίζοντας την ανάγκη να εξασφαλιστούν πόροι π.χ. για ένα κοινό πρόγραμμα παρακολούθησης των πτήσεων. «Το πρόβλημα με τη Συρία δεν αφορά μόνο τις χώρες του Νότου αλλά όλους. Πρέπει να φύγουμε από την εγωιστική αντιμετώπιση του ζητήματος» συμπλήρωσε ο κ. Βαλς.

«Όταν η άνοιξη έρθει και ο αριθμός των προσφύγων που έρχεται μέσω Ελλάδας στην Ευρώπη θα τετραπλασιαστεί δεν μπορούμε ως ΕΕ να μην αντιμετωπίσουμε το ζήτημα. Είναι άμεση ανάγκη για τις επόμενες εβδομάδες να έχουμε επιτυχία στην δημιουργία hotspot, την επαναπροώθηση προσφύγων και τη συμφωνία με την Τουρκία» είπε από την πλευρά του ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε. «Πριν σκοτώσουμε τη Σένγκεν πρέπει να αναμορφώσουμε τη συνθήκη του Δουβλίνου. Μπορούμε να σώσουμε τη Σένγκεν αν αποκτήσουμε τον έλεγχο της άμεσης κρίσης στις επόμενες 6-8 εβδομάδες» συμπλήρωσε.

Σε ερώτηση για το αν η Ελλάδα αντιστέκεται στη στήριξη της Frontex ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι η Ελλάδα δεν είναι απρόθυμη συμπληρώνοντας ότι θέλουμε να κάνουμε την Ελλάδα μέρος της λύσης. «Είναι ντροπή για τον ευρωπαϊκό πολιτισμό άνθρωποι να χάνουν καθημερινά τη ζωή τους στη θάλασσα. Είναι ντροπή για δύο χώρες όπως η Ελλάδα και Τουρκία με τόσα χρήματα για στρατιωτικούς εξοπλισμούς να μην μπορούν να ελέγξουν τι συμβαίνει στις θάλασσες τους» συμπλήρωσε.

Παράλληλα τόνισε ότι «πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι πρόκειται για πανευρωπαϊκή κρίση» προσθέτοντας ότι «η Ελλάδα είναι στην καρδιά του προβληματος αλλα αν θέλουμε να έχουμε μια Ευρώπη της αλληλεγγυης πρέπει να αποφασίσουμε ότι θα σηκώσουμε όλοι μαζί το βάρος».

Από την πλευρά του ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε αν και απέφυγε να απαντήσει αν η Γερμανία θα μπορέσει να αντέξει ξανά ένα εκατ. πρόσφυγες στο έδαφος της και το 2016 έκανε λόγο για πολύ μεγάλες προσφυγικές ροές προσθέτοντας ότι «αυτό που είναι πιο σημαντικό είναι να επενδύσουμε δισεατκομμύρια στις χώρες απο όπου έρχονται οι πρόσφυγες».

«Πρέπει να μειώσουμε την πίεση στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ. Είναι ντροπή όπως είπε ο Αλέξης Τσίπρας να γίνει η Ευρώπη ένα κλειστό φρούριο».

«Σε κάθε συνάντηση των Ευρωπαίων υπουργός Οικονομικών έχω τονίσει ότι πρέπει ο καθένας να κάνει ό,τι μπορεί» πρόσθεσε ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ.

«Αυτό που πρέπει να κάνει η Ευρώπη είναι να ενεργήσει. Δεν είναι εναλλακτική η καταστροφή της Ευρώπης. Συμφωνώ με τον Μανουέλ Βαλς όταν λέει ότι υπάρχει ασσύμετρη απειλή από το διεθνή τρομοκρατία ασύμμετρη. Μπορούμε να την πολεμήσουμε αν έχουμε μια κοινή εξωτερική πολιτική».

«Η Ελλάδα έχει κάνει μεγάλη πρόοδο τα τελευταία χρόνια αλλά αυτό ήταν μονομερώς σε βάρος ορισμένων κατηγοριών πολιτών. Αντί για ανάπτυξη είχαμε ύφεση και η ανεργία αυξήθηκε» ήταν η απάντηση του Αλέξη Τσίπρα για την οικονομία.

«Επομένως η Ελλάδα χρειάζεται μεταρρυθμίσεις. Μαζί όμως με τον εξισορροπημένο προϋπολογισμό χρειαζόμαστε ανάπτυξη και ιδιωτικές επενδύσεις. Χρειαζόμαστε κίνητρα και πάνω από όλα χρειαζόμαστε σταθερότητα για το καλό των ανθρώπων. Η Ευρώπη για να μπορέσει να προχωρήσει πρέπει να έχει ατζέντα ανάπτυξης και να βοηθήσει να μειωθούν οι ανισότητες ανάμεσα στις χώρες του νότου και του βορρά» συμπλήρωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός και κατέληξε «χρειαζόμαστε περισσότερη Ευρώπη, χρειαζόμαστε περισσότερη αλληλεγγύη».

«Πρέπει να βοηθήσουμε κάθε χώρα που δεν μπορεί να λύσει τα προβλήματά της. Αυτό κάναμε στην ευρωπαϊκη κρίση» είπε ο κ. Σόιμπλε στέλνοντας το μήνυμα ότι «υπάρχουν συμφωνίες αλλά δεν γίνονται σεβαστές». «Στην Ευρώπη η αλληλεγγύη είναι να κάνουμε όλοι ό,τι μπορούμε για να γίνει η Ευρώπη δυνατότερη. και αυτό ξεκινά με το να γίνονται σεβαστές οι συμφωνίες που συνήφθησαν με δυσκολία». «Αν θέλουμε να κάνουμε την Ευρώπη ισχυρότερη τότε πρέπει να εφαρμόσουμε ό,τι συμφωνήσαμε. Είναι η εφαρμογή ανόητε» κατέληξε ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ.

Ερωτηθείς για την παρουσία του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα ο κ. Σόιμπλε απάντησε ότι «εγώ ως υπουργός Οικονομικών δεν ήθελα το ΔΝΤ αλλά το ήθελε η κυρία Μέρκελ και είχε δίκιο. Έτσι συμβαίνει οι επικεφαλής των κρατών έχουν δίκιο και οι ΥΠΟΙΚ έχουν λάθος. Οι ευρωπαϊοκοί θεσμοι δεν ειχαν την ισχυ να επιβλέψουν την εφαρμογή όσων έχουν συμφωνηθεί. Αν αυτό πρέπει να αλλάξει (σ.σ. η παρουσία του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα), αυτό θα πρέπει να περάσει από το Γερμανικό κοινοβουλιο και ολοι μου λενε ότι θα ήταν σαν να μπαίνω με έναν αναμένο δαυλό σε ένα δωμάτιο με δυναμίτη».

Σχολιάζοντας τα όσα είπε ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ ο Αλέξης Τσίπρας είπε οτι δεν είμαι εγώ οπαδός της άποψης ότι πρέπει να ανάψει κερί σε δωμάτιο με δυναμίτες αλλά δεν πιστεύω ότι πρέπει κάποιος να μένει στο σκοτάδι. Η καλύτερη λύση είναι να απομακρύνει τους δυναμίτες. Για το ΔΝΤ ειναι γνωστό ότι δεν είχαμε όλοι την ίδια άποψη στην ευρώπη για το ρόλο του ταμείου γιατί πιστεύαμε ότι η Ευρώπη μπορεί να κάνει πράγματα μόνη της. Στην τελευταία διαπραγμάτευση ορισμένες χώρες ζήτησαν την παρουσία του ταμείου για την Ελλάδα και εμείς το αποδεχθήκαμε για να υπάρξει η συμφωνία. Εύχομαι και ελπίζω η συνύπαρξη τριών διαφορετικών θεσμών και οι διαφωνίες πολλές φορές μαζί τους να μην αποτελέσουν αφορμή για περαιτέρω καθυστερήσεις».

Όσον αφορά την ανταγωνιστικότητα είπε ότι δεν είναι μόνο κριτήριο το εργασιακό κόστος και αναφέρθηκε εκφράζοντας τη χαρά του για τη συμφωνία με τους παραγωγικούς φορείς σε μια πολύ αύξηση των εργοδοτικών εισφορών για να μην έχουμε 13η μείωση συντάξεων.

«Για να λύσουμε τα προβληματα της Ευρώπης χρειάζεται περισσότερη Ευρώπη. Δεν είναι ώρα για περισσότερα exit, Grexit, Brexit κοκ» κατέληξε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Πριν ξεκινήσει το πάνελ, το AFP έγραφε ότι η συνάντηση Τσίπρα-Σόιμπλε θα είναι σίγουρα ένα από τα πιο σημαντικά θέματα του συνεδρίου.

«Ο ηγέτης της Αριστεράς στην Ελλάδα κέρδισε τις εκλογές δίνοντας την υπόσχεση πως θα αντιμετωπίσει τους πιστωτές της Ευρωζώνης γεγονός που πυροδότησε στην Ελλάδα έξι μήνες επεισοδιακών διαπραγματεύσεων κατά τις οποίες η Αθήνα κόντεψε να βγει από το ευρώ», επισημαίνει το Γαλλικό Πρακτορείο και προσθέτει: «Δώδεκα μήνες από τότε που εξελέγη πρωθυπουργός, ο 41χρονος Αλέξης Τσίπρας καθησυχάζει στο Νταβός τραπεζίτες και δισεκατομμυριούχους έχοντας ήδη ενδώσει στους ηγέτες της ευρωζώνης τον περασμένο Ιούλιο με την επίτευξη μιας δραστικής συμφωνίας για το τρίτο πακέτο διάσωσης με αντάλλαγμα σημαντικές μεταρρυθμίσεις, στις οποίες μέχρι τότε η κυβέρνησή του είχε αντισταθεί».
Πηγή: protothema.gr
Newsroom MykonosTicker
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...