27 Ιαν 2016

Τουρισμός: Στο Αιγαίο θα κριθεί το στοίχημα του 2016

Επικοινωνιακή αντεπίθεση της Περιφέρειας Νότιου Αιγαίου στις αγορές. Ενιαία τουριστική ταυτότητα αποκτούν..........
τα νησιά του Αιγαίου μέσω τριετούς σχεδίου ανάπτυξης. «Πιλότος» και γι' άλλες Περιφέρειες. Χαμηλώνει τον πήχη των προσδοκιών για τη ρωσική αγορά ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ.

Το γεγονός ότι οι Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα αντιπροσωπεύουν, πλέον, το ισχυρό «κέντρο βάρους» του ελληνικού τουρισμού επιβεβαίωσε η εικόνα αδιαχώρητου που δημιουργήθηκε χθες σε γνωστό ξενοδοχείο της Πλατείας Συντάγματος, με αφορμή την παρουσίαση του τριετούς «Στρατηγικού Σχεδίου Ανάπτυξης Τουρισμού» της Περιφέρειας Νότιου Αιγαίου.

Ενδεικτική εικόνα για μια Περιφέρεια η οποία προσελκύει το 25% των ξένων που επισκέπτονται την Ελλάδα και αποσπά το 30% των συνολικών εισπράξεων της χώρας από τον τουρισμό. Μιας περιοχής, επιπλέον, που έχει τεθεί στο επενδυτικό στόχαστρο ισχυρών διεθνών κεφαλαίων που θέλουν να επενδύσουν στους δύο κύριους τομείς-επενδυτικούς «μαγνήτες» που διαθέτει σήμερα η Ελλάδα: την ενέργεια και τον τουρισμό.

Ο Περιφερειάρχης Νότιου Αιγίου Γιώργος Χατζημάρκος τα είπε, ίσως, όλα με τη φράση: «Σταυροδρόμι του μέλλοντος το Αιγαίο». Δίνοντας ένα μέτρο της στρατηγικής σημασίας που αποκτά η περιοχή στην προσπάθεια της χώρας να έξοδο από την κρίση. Αλλά και των γεωπολιτικών συμφερόντων που διασταυρώνονται στο ελληνικό Αρχιπέλαγος.

Το στρατηγικό Σχέδιο τουριστικής ανάπτυξης της Περιφέρειας Ν.Αιγαίου εκπόνησε ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) μέσω του Ινστιτούτου ΣΕΤΕ (SETE Intelligence) και της εταιρείας Marketing Greece. Επιχειρεί να αποτελέσει «πιλότο» για να αποκτήσει ενιαία, ανταγωνιστική τουριστική ταυτότητα κάθε μια από τις Περιφέρειες της χώρας, ενισχύοντας τη θέση τους στις διεθνείς αγορές.

Με όχημα την καμπάνια «Aegean Islands. Like No Other» η Περιφέρεια Ν. Αιγαίου θα υλοποιήσει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα ενεργειών προβολής κατά το 2016. Στο πλαίσιο της καμπάνιας δημιουργεί μια ηλεκτρονική πλατφόρμα-interactive εργαλείο το οποίο θα έχουν στη διάθεσή τους οι τοπικές αρχές και οι φορείς των νησιών να αλληλεπιδρούν ώστε να την εμπλουτίζουν ή να την εξειδικεύουν. Μέσω της πλατφόρμας η καμπάνια της Περιφέρειας θα εξειδικευτεί στα 48 νησιά της περιοχής, αξιοποιώντας τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του καθενός.

Το σχέδιο βασίστηκε στο επιτυχημένο μοντέλο ανάλογων δράσεων που υιοθέτησε η Αθήνα μετά τη συνεχή μείωση της τουριστικής κίνησης επί μια πενταετία (μέχρι και το 2013).

Το σχέδιο θα μπορούσε να θεωρηθεί «φυγή προς τα προς» της περιφέρειας σε μια εποχή που το Αιγαίο συνδέεται διεθνώς με το πρωτόγνωρο προσφυγικό κύμα προς τις χώρες της Ε.Ε.
Η επιτυχία του σχεδίου, μάλιστα, προσλαμβάνει ήδη χαρακτήρα μεγάλου στοιχήματος για τον ελληνικό τουρισμό καθώς Κυκλάδες και Δωδεκάνησα κρίνουν σε μεγάλο βαθμό τις επιδόσεις του ελληνικού τουρισμού κάθε χρόνο, τόσο σε επίπεδο αριθμού επισκεπτών όσο και εισπράξεων.
Πολύ περισσότερο σε μια τόσο ρευστή χρονιά όπως το 2016.

Ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ Α. Ανδρεάδης δεν θέλησε να μείνει στην υστέρηση κρατήσεων που καταγράφεται αυτό το διάστημα στις ευρωπαϊκές αγορές.

Ο επικεφαλής του ΣΕΤΕ επεσήμανε ότι η κατάσταση θα πρέπει να εξεταστεί στο πλαίσιο της «μεγάλης εικόνας» που διαμορφώνεται διεθνώς. Εικόνα στην οποία κυριάρχησαν τα τρομοκρατικά χτυπήματα και οι προσφυγικές ροές. Επιπλέον, ανέφερε, η χώρα βγήκε από μια χρονιά κατά την οποία εκφράστηκαν έντονα διχαστικές απόψεις.

Παρ'όλα αυτά εξήγησε, ο ελληνικός τουρισμός συνέχισε για τρίτη χρονιά την ανοδική του πορεία, οι προγραμματισμένες θέσεις των αεροπορικών εταιρειών για το 2016 είναι 800.000 περισσότερες από το 2015 και οι προκρατήσεις δείχνουν μια μονοψήφια αύξηση.

Η χρονιά, επανέλαβε, θα κριθεί με κριτήριο την ασφάλεια. Κι αυτή τη στιγμή απόλυτα ασφαλής προορισμός θεωρείται η Ισπανία (Κανάρια) ενώ ακολουθεί η Ελλάδα που θεωρείται σχετικά ασφαλής προορισμός.

Ο ΣΕΤΕ ετοιμάζει, όπως δήλωσε, μελέτη σχετικά με την εικόνα ασφαλούς προορισμού που έχει αυτή τη στιγμή η Ελλάδα στις διεθνείς αγορές. Από τα αποτελέσματά της θα διαφανεί σε μεγάλο βαθμό η πιθανή εξέλιξη των κρατήσεων.

Όπως επεσήμανε ο Α.Ανδρεάδης, η εικόνα ασφαλούς προορισμού για την Ελλάδα θα ενισχυθεί άμεσα εφόσον η κυβέρνηση κλείσει γρήγορα τα θερμά μέτωπα του ασφαλιστικού και των κόκκινων δανείων. Μ'αυτό τον τρόπο, υποστήριξε, θα μπούμε σε ήσυχα νερά. «Έχω την πεποίθηση ότι αμέσως μετά θα ανοίξει ένας ενάρετος κύκλος για την ελληνική οικονομία» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Αρνήθηκε, ωστόσο, να διακινδυνεύσει οποιαδήποτε εκτίμηση για τις επιδόσεις της φετινής χρονιάς. Ζήτησε, επιπλέον, να χαμηλώσει ο πήχης των προσδοκιών για αγορές όπως της Ρωσίας. Όπως εξήγησε η οικονομία της χώρας πιέζεται από τη μείωση των διεθνών τιμών πετρελαίου ενώ πολλά θα κριθούν από την εξέλιξη των σχέσεών της με την Τουρκία.

Στο κρίσιμο θέμα των διαδικασιών για την έκδοση βίζας με βιομετρικά χαρακτηριστικά, επεσήμανε ότι το υπουργείο Εξωτερικών έχει αντιληφθεί το πρόβλημα και καταβάλλει προσπάθειες για την επίλυσή του. Σημείωσε, όμως, ότι θα πρέπει να τοποθετηθεί το «κατάλληλο λογισμικό» στα visa center.
Σχολίασε, ωστόσο, πως η Ισπανία κινείται πιο γρήγορα στο συγκεκριμένο θέμα...
Παναγιώτης Δ. Υφαντής
Πηγή: euro2day.gr
Newsroom MykonosTicker
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...