23 Ιαν 2016

Πάρτι τρόικας στα «γενέθλια» Τσίπρα

Οι δανειστές «ξηλώνουν» το ασφαλιστικό και ζητούν πρόσθετα μέτρα δύο δισ. ευρώ
Το κόστος της… φούσκας, που δημιούργησε η προ ενός έτους προεκλογική ατζέντα του ΣΥΡΙΖΑ,....
που έβριθε από υποσχεσιολογία, καλούνται πλέον να πληρώσουν ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας και η συγκυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και των Ανεξάρτητων Ελλήνων.

Η κατάρρευση των μύθων της Κουμουνδούρου και του κόμματος του Πάνου Καμμένου στιγμάτισε καθοριστικά ολόκληρο το 2015 και πλέον το Μέγαρο Μαξίμου, που σήμερα γιορτάζει πανηγυρικά τον ένα χρόνο διακυβέρνησης, με ανοιχτή ομιλία του κ. Τσίπρα στο γήπεδο του Τάε Κβον Ντο, έρχεται αντιμέτωπο με τα αδιέξοδα που το ίδιο δημιούργησε.

Αδιέξοδα που έφεραν την οικονομία της χώρας ένα βήμα πριν από την κατάρρευση, όταν ο αέναος κύκλος διαπραγμάτευσης του Γιάνη Βαρουφάκη με τους δανειστές στη διάρκεια του πρώτου οκταμήνου της προηγούμενης χρονιάς έφερε ως… μποναμά στους πολίτες το κλείσιμο των τραπεζών και την επιβολή κεφαλαιακών ελέγχων. 
Αδιέξοδα που συνεχίζονται και μετά τις εκλογές της 20ής Σεπτεμβρίου, όταν ο κ. Τσίπρας επιχείρησε, σύμφωνα με τις καταγγελίες των κομμάτων της αντιπολίτευσης, να στήσει κάλπες, για να ξεκαθαρίσει το εσωκομματικό του πεδίο, κλείνοντας τα αυτιά στα μηνύματα συναίνεσης και συνεννόησης πάνω στα μείζονα της ατζέντας.

Με το τέλος της… επιχείρησης Νταβός, όπου ο Ελληνας πρωθυπουργός πήγε, συμμετείχε σε πάνελ και τετ α τετ με κορυφαίους αξιωματούχους, κράδαινε την ατζέντα της κυβέρνησής του και αναζήτησε ένα νεύμα συγκατάβασης και στήριξης, ο Αλέξης Τσίπρας προσγειώθηκε ήδη στην εξίσου σκληρή ελληνική πραγματικότητα. Τι συνάντησε προηγουμένως και επί ελβετικού εδάφους;

«Παγωμένο» κλίμα και επιμονή στην εφαρμογή του Μνημονίου, με βασικό πυλώνα το ασφαλιστικό. Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, το έθεσε πεντακάθαρα και ενώπιον του Αλέξη Τσίπρα, που βλέπει το μύθο της κυβέρνησής του να καταρρέει και τις συμπληγάδες της άμεσης εφαρμογής όσων ο ίδιος συμφώνησε τον Αύγουστο να ορθώνονται στην Ηρώδου Αττικού. «Προτεραιότητά μας είναι να βοηθήσει η Ευρωπαϊκή Ενωση τα μέλη της να καταστούν όσο πιο ανταγωνιστικά γίνεται… Εάν θέλουμε να κάνουμε την Ευρώπη ισχυρότερη, πρέπει να εφαρμόσουμε αυτά που συμφωνήσαμε», επισήμανε ο ανώτατος Γερμανός αξιωματούχος.

Η συνέχεια ήταν εξίσου άβολη για τον κ. Τσίπρα. «Είναι η εφαρμογή, ανόητε», ανέφερε με νόημα, παραφράζοντας το διάσημο σύνθημα, στο οποίο ο Μπιλ Κλίντον στήριξε την προεκλογική του εκστρατεία απέναντι στον Τζορτζ Μπους, «είναι η οικονομία, ηλίθιε». Με τη συγκεκριμένη ατάκα, ο κ. Σόιμπλε δεν κατονόμασε τον Ελληνα πρωθυπουργό. Ωστόσο, πρέπει να θεωρείται δεδομένο πως εκείνος ήταν ο αποδέκτης των λεγομένων του, με το Βερολίνο να δείχνει πως επιμένει μέχρι κεραίας στην υλοποίηση του τρίτου Μνημονίου και τη συγκυβέρνηση να καλείται να… πιει μέχρι τέλους το πικρό ποτήρι. Ανάλογα δυσάρεστη ήταν και η εμπειρία των συναντήσεων με την Κριστίν Λαγκάρντ.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΓΚΑΤΣΙΟΣ
Διαβάστε το πλήρες ρεπορτάζ στην έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...