23 Ιαν 2016

Νέα 6μηνη παράταση για τακτοποίηση αυθαιρέτων

Αύξηση προστίμων σε όσους δεν υποβάλλουν αίτηση μέχρι λήξης της........
πρώτης προθεσμίας 8/2
Με το νέο νόμο θα τίθεται πλαφόν στον αριθμό των αυθαιρέτων που μπορούν να νομιμοποιηθούν σε κάθε δήμο, ανάλογα με τις υποδομές που διαθέτουν και το δομημένο χώρο της περιοχής.
Παρά το γεγονός ότι σε 16 μόλις ημέρες (8/2/2016) εκπνέει και η τελευταία προθεσμία που είχε δοθεί πριν από ένα χρόνο για την τακτοποίηση των αυθαιρέτων και έχουν ενταχθεί στο σχετικό νόμο (4178/13), λιγότερα από τα μισά -επειδή, κυρίως, οι ιδιοκτήτες τους επιδιώκουν να αποφύγουν τη φορολόγηση μετά την ένταξη με τις συνεχείς παρατάσεις- το αρμόδιο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ετοιμάζει και νέα παράταση στην προθεσμία υποβολής σχετικών αιτήσεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το ΥΠΕΝ ετοιμάζει τροπολογία, που αναμένεται να κατατεθεί προφανώς πριν από την 8η Φεβρουαρίου, με την οποία θα δίνεται νέα εξάμηνη παράταση για την κατάθεση αιτήσεων τακτοποίησης, με στόχο να ενταχθούν περισσότεροι στη διαδικασία τακτοποίησης. Μάλιστα, κατά τις ίδιες πληροφορίες, το υπουργείο προσανατολίζεται σε αύξηση των προστίμων για όσους δεν δηλώσουν τα αυθαίρετα μέχρι τις 8 Φεβρουαρίου, με εξαίρεση όσους έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης.

Είναι προφανής ο στόχος του υπουργείου να «πιέσει», ώστε μέχρι τις 8/2/2016 να υποβληθούν περισσότερες αιτήσεις υπαγωγής στο ν. 4178/13. Ομως, παραβλέπει το αυτονόητο: ότι ο σχετικά μικρός αριθμός αυθαιρέτων που έχει υπαχθεί στη ρύθμιση οφείλεται κυρίως στο γεγονός πως όσο περισσότερο καθυστερήσει η νομιμοποίηση τόσο οι ιδιοκτήτες αυθαιρέτων γλιτώνουν τη φορολόγηση μετά την ένταξη, ιδιαίτερα όσοι διαθέτουν μεγάλα σε επιφάνεια αυθαίρετα. Ετσι, εάν ένας ιδιοκτήτης αυθαιρέτου εντάχθηκε στο νόμο μέσα στο 2015, εκτός από τα πρόστιμα και τα παράβολα θα πρέπει μέσα στο 2016 να καταβάλει το ποσό φορολόγησης που αντιστοιχεί στο νομιμοποιημένο πλέον ακίνητο.

Καθίσταται σαφές ότι οι συνεχείς παρατάσεις στην προθεσμία υποβολής αιτήσεων λειτουργούν αντίθετα από το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα.

Από την άλλη, τίθεται θέμα συνταγματικότητας περί ίσης αντιμετώπισης των πολιτών, με τη διαφοροποίηση των προστίμων, κάτι που μπορεί να προσβληθεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Το ΥΠΕΝ, βέβαια, υποστηρίζει ότι θα δώσει κι άλλη παράταση μέχρι να φέρει νέο νομοσχέδιο για την αντιμετώπιση της αυθαίρετης δόμησης! Και γιατί δεν το έκανε μέχρι τώρα, ώστε να αποφύγει τα «παρατράγουδα» που ευνοούν κυρίως τους μεγαλοϊδιοκτήτες αυθαιρέτων; Τι κάνει, ένα χρόνο τώρα, ο αρμόδιος αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Γιάννης Τσιρώνης;

Νέος νόμος

Μέχρι στιγμής έχουν ενταχθεί στις ρυθμίσεις για τη νομιμοποίηση λιγότερα από 950.000 ακίνητα, τη στιγμή που εκτιμάται ότι ο αριθμός αδήλωτων ακόμη αυθαιρέτων ξεπερνά το 1.000.000, ενώ οι εισπράξεις από πρόστιμα και παράβολα μόλις που ξεπερνούν το 1,5 δισ. ευρώ.
ΜΙΧΑΛΗΣ ΜΥΓΙΑΚΗΣ
mmygiakis@e-typos.com
Διαβάστε περισσότερα στην έντυπη έκδοση του «Ελεύθερου Τύπου»
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...