29 Ιαν 2016

Ελληνικός τουρισμός: «Καμπανάκι» με πτώση των κρατήσεων από Γερμανία

Ελλάδα, Τουρκία, Αίγυπτος και Τυνησία είναι οι τέσσερις μεγάλοι ''χαμένοι'' .........
του Δεκεμβρίου όσον αφορά την πορεία των κρατήσεων από τη γερμανική αγορά για το καλοκαίρι του 2016.

Στους κερδισμένους, με άνοδο η οποία φθάνει ακόμη και το 20% είναι η Ισπανία και τα Κανάρια Νησιά, η Πορτογαλία και η Γερμανία, δεδομένου ότι οι Γερμανοί, μετά τις πρόσφατες τρομοκρατικές επιθέσεις φαίνεται ότι στρέφονται και στον εσωτερικό τουρισμό. Παρόλ' αυτά η άνοδος για τις εν λόγω αγορές δεν στάθηκε ικανή να αντισταθμίσει τις απώλειες συνολικά από τους Γερμανούς τουρίστες, οι οποίοι τηρούν αυτή την στιγμή στάση αναμονής για τις καλοκαιρινές τους διακοπές σε αντίθεση με προηγούμενες χρονιές αυτή την περίοδο.

Στα θετικά από τη γερμανική αγορά, η οποία αποτελεί την πλέον σημαντική τουριστική αγορά και για τη χώρα μας, παραμένει το γεγονός ότι το καταναλωτικό κλίμα και η οικονομική κατάσταση εν γένει των Γερμανών σημειώνουν θετικές επιδόσεις, δημιουργώντας προσδοκίες για κρατήσεις (και στη χώρα μας) σε μεταγενέστερο χρόνο. Στα αρνητικά ειδικά για τoν ελληνικό τουρισμό είναι οι τελευταίες εξελίξεις στο θέμα του προσφυγικού- δεν είναι τυχαίος ως προς το τελευταίο ο χθεσινός τίτλος της γαλλικής Le Figaro, με τίτλο «Ελλάδα: Η τουριστική περίοδος βρίσκεται σε πίεση», που προειδοποιεί ότι η μεγαλύτερη βιομηχανία της χώρας μπορεί να βρεθεί σε κίνδυνο.

Με βάση πάντως τη μηνιαία έρευνα στα γερμανικά τουριστικά γραφεία που διεξάγει η γνωστή εταιρεία Gfk, η συνολική ζήτηση από Γερμανία για πακέτα διακοπών του εφετινού καλοκαιριού σημείωσε πτώση ενώ μέτρια άνοδο κατά 4% σημείωσαν οι κρατήσεις για κρουαζιέρες.
Τα γερμανικά τουριστικά γραφεία μετρούν απώλειες της τάξεως των 83 εκατ. ευρώ στα έσοδά τους σε σχέση με το Δεκέμβριο του 2014, ενώ οι κρατήσεις για το καλοκαίρι του 2016 από τη Γερμανία για το σύνολο των προορισμών σημειώνει πτώση λόγω ισλαμοφοβίας κατά 6% σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του αμέσως προηγούμενου έτους. 

Η μεγαλύτερη κάμψη στις πωλήσεις τον περασμένο μήνα ήταν για τις διακοπές του Αυγούστου (-19% σε σχέση με το Δεκέμβριο του 2014), γεγονός το οποίο αποτυπώνει και το πώς έχουν επιδράσει οι τελευταίες εξελίξεις στην ψυχολογία των Γερμανών και την επιθυμία τους για διακοπές στο εξωτερικό.

Σημειώνεται εδώ ότι η μηνιαία έρευνα GfK Travel Insights αναλύει περί τις 340 χιλ. κρατήσεις από 1.200 τουριστικά γραφεία στη Γερμανία.
Στεφανία Σούκη
Πηγή:newmoney.gr
Newsroom MykonosTicker
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...