24 Ιαν 2016

Διπλό μπλόκο για τον πρωθυπουργό

Αντιμέτωπος με το διπλό «μπλόκο» των κινητοποιήσεων εντός της χώρας καθώς και της.....
απόρριψης του ασφαλιστικού, που έχει προετοιμάσει ο υπουργός Εργασίας κ. Γ. Κατρούγκαλος, από τους εταίρους βρίσκεται ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας, ενώ από φανερές δημοσκοπήσεις, αλλά και μετρήσεις της κοινής γνώμης που δεν έχουν δει το φως της δημοσιότητας, προκύπτει πως ο ΣΥΡΙΖΑ εισέρχεται σε περίοδο κλιμακούμενης φθοράς.

Ο εν εξελίξει πολιτικός χρόνος καθίσταται, λοιπόν, εκ των πραγμάτων ιδιαίτερα πυκνός, με αποτέλεσμα ο κ. Τσίπρας να δέχεται εισηγήσεις για επίσπευση του ανασχηματισμού της κυβέρνησης, που αρχικά ήταν προγραμματισμένος να πραγματοποιηθεί αμέσως μετά την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης. Παράλληλα, δε, στο παρασκήνιο έχουν αρχίσει να διακινούνται σενάρια ακόμη και πρόωρων εκλογών πριν από τον Ιούνιο, είτε διότι η κυβέρνηση θα έχει απώλειες στην πορεία ψήφισης του ασφαλιστικού ή επειδή ο πρωθυπουργός θα επιλέξει να μη σηκώσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ το βάρος των επερχόμενων επώδυνων μέτρων.

Οπως προαναφέρθηκε, συνομιλητές του κ. Τσίπρα τονίζουν πως οι αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα δεν είναι εύκολο να πραγματοποιηθούν στην παρούσα φάση, καθώς από τα τέλη της επόμενης εβδομάδας θα αρχίσει η κρίσιμη διαπραγμάτευση με την τρόικα, εξέλιξη που καθιστά δύσκολη τη μετακίνηση ή αντικατάσταση «κομβικών» υπουργών.

Ομως, η κοινωνική πίεση που ασκείται στην κυβέρνηση, σε συνδυασμό με τις ανατροπές στους πολιτικούς συσχετισμούς που έχει επιφέρει η ανάδειξη του κ. Κυρ. Μητσοτάκη στην ηγεσία της Ν.Δ., ίσως υποχρεώσουν τον κ. Τσίπρα να επισπεύσει τις όποιες πολιτικές κινήσεις σχεδίαζε, ώστε η κυβέρνηση να πάρει «ανάσες» και να ανακτήσει ζωτικό χώρο. Εκ των πραγμάτων, λοιπόν, εάν ο πρωθυπουργός επιλέξει να ξαναμοιράσει την τράπουλα του υπουργικού συμβουλίου, δεν θα προβεί σε έναν διορθωτικό ανασχηματισμό, αλλά σε ευρύτερες αλλαγές που θα αφορούν τόσο τον «πυρήνα» της κυβέρνησης όσο και το οικονομικό επιτελείο, ενώ υπάρχουν σκέψεις για «ανοίγματα» σε πρόσωπα από άλλους χώρους που θα σηματοδοτούν τη μετακίνηση προς τον χώρο του κέντρου, όπου θα κριθεί, εξάλλου, η επόμενη εκλογική μάχη με τη Ν.Δ., όποτε και εάν τελικώς πραγματοποιηθεί.

Παράλληλα, στο παρασκήνιο διακινούνται ήδη και σενάρια πρόωρων εκλογών. Ο κ. Τσίπρας διαπίστωσε από τις επαφές που είχε στο Νταβός με τη διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, και τον κοινοτικό επίτροπο Πιερ Μοσκοβισί, αλλά και από τα βέλη που εκτόξευσε εναντίον του ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών κ. Β. Σόιμπλε, ότι προκειμένου να ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση και να μην αντιμετωπίσει η χώρα συνθήκες οικονομικής ασφυξίας ανάλογες εκείνων του πρώτου εξαμήνου του 2015, θα πρέπει να προβεί σε παραχωρήσεις στο ασφαλιστικό πολύ πέραν όσων προβλέπονται στο σχέδιο Κατρούγκαλου.

Μάλιστα, από τη θεωρούμενη ως βέβαιη, πλέον, παραμονή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα και την εκ μέρους του ανάληψη των ηνίων της διαπραγμάτευσης, εκφράζονται φόβοι ότι μπορεί να ανοίξει η βεντάλια των απαιτήσεων των εταίρων και στα άλλα θέματα που εκκρεμούν, όπως το φορολογικό, τα εργασιακά και τα «κόκκινα» δάνεια.

Ταυτόχρονα, ήδη τα πολιτικά αναχώματα στα οποία είχε, ενδεχομένως, επενδύσει ο κ. Τσίπρας έχουν υποχωρήσει και η όποια συμφωνία επιτύχει με τους εταίρους θα πρέπει να στηριχθεί από τους 153 βουλευτές της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και μόνον: Η ανάδειξη του κ. Μητσοτάκη στην ηγεσία της Ν.Δ. επί της ουσίας έχει «κάψει» τα σενάρια περί παροχής στήριξης από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε κρίσιμα νομοσχέδια, όπως και κάθε σκέψη για σχηματισμό κυβέρνησης μεγάλου συνασπισμού ή οικουμενικής.

Επίσης, με το πολιτικό κλίμα που έχει διαμορφωθεί, ο κ. Τσίπρας απώλεσε τη δυνατότητα που είχε τον περασμένο Σεπτέμβριο να απευθυνθεί για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας προς το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι. Τη συγκεκριμένη προοπτική απορρίπτουν η κ. Φώφη Γεννηματά και ο Στ. Θεοδωράκης. Ομως, ακόμη και εάν μετέβαλλαν γνώμη, θα δημιουργούσαν βαθύτατα ρήγματα στις κοινοβουλευτικές τους ομάδες.

Μάλιστα, η στάση των δύο κομμάτων που κινούνται μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ. εκτιμάται πως θα συμπαρασύρει στην ίδια κατεύθυνση και την Ενωση Κεντρώων του κ. Β. Λεβέντη.

Το ανωτέρω σκηνικό, εντός και εκτός Ελλάδος, μπορεί ως εκ τούτου να επισπεύσει δραματικά τις πολιτικές εξελίξεις και να οδηγήσει τη χώρα σε νέες κάλπες τους επόμενους μήνες. Τούτο μπορεί να συμβεί επειδή ο κ. Τσίπρας θα απολέσει τη δεδηλωμένη και τα λοιπά κόμματα θα απορρίψουν τη λύση της «ανοχής», όπως τον περασμένο Ιούλιο, ή τον σχηματισμό άλλης κυβέρνησης από την παρούσα Βουλή. Ομως, ορισμένοι υποστηρίζουν πως και ο ίδιος ο κ. Τσίπρας μπορεί να επιλέξει ως στρατηγική την πρόκληση πολιτικής κρίσης μέσω ενός νέου αδιεξόδου με τους εταίρους, ώστε το βάρος της ολοκλήρωσης της διαπραγμάτευσης να επωμιστεί άλλη κυβέρνηση με κορμό τη Ν.Δ. του κ. Μητσοτάκη.
ΚΩΣΤΗΣ Π. ΠΑΠΑΔΙΟΧΟΣ
Πηγή: kathimerini.gr
Newsroom MykonosTicker
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...