27 Ιαν 2016

Από Φεβρουάριο ξεκινά η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων

Νωρίτερα από κάθε άλλη φορά θα υποβληθούν φέτος οι δηλώσεις για τα εισοδήματα που αποκτήθηκαν το 2015 από 6.000.000 φορολογουμένους...........
Το ηλεκτρονικό σύστημα θα «ανοίξει» τις πύλες την 1η Φεβρουαρίου και θα κλείσει στα τέλη Απριλίου. Το νέο έντυπο (Ε1) αν και έχει ελάχιστες αλλαγές σε σχέση με το περυσινό, ενσωματώνει τις πρόσφατες αλλαγές στη νομοθεσία, έτσι ώστε όσοι έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης (είτε πρόκειται για ετερόφυλους είτε για ομόφυλους) να τυγχάνουν των απαλλαγών που έχουν σήμερα οι έγγαμοι φορολογούμενοι. Δηλαδή, θα μπορούν να υποβάλουν κοινή δήλωση.
 
Εντύπωση προκαλεί ότι διατηρήθηκε στο έντυπο Ε1 ο κωδικός 049 όπου μέχρι σήμερα συμπληρωνόταν το ποσό των αποδείξεων που είχε συγκεντρώσει ο φορολογούμενους προκειμένου να έχει την έκπτωση των 2.100 ευρώ. Σε κάθε περίπτωση, οι φορολογούμενοι δεν έχουν καμία υποχρέωση να συμπληρώσουν τον κωδικό 049, δεδομένου ότι δεν προβλέπεται από τον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος. Επίσης έχει προστεθεί ειδικός κωδικός για όσους έχουν ανείσπρακτα ενοίκια. Στόχος της ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών είναι η υποβολή των δηλώσεων να ξεκινήσει τον Φεβρουάριο και να ολοκληρωθεί στα τέλη Απριλίου. Οι φόροι με διάταξη που θα κατατεθεί στη Βουλή θα καταβληθούν στα τέλη Μαΐου, Ιουλίου και Σεπτεμβρίου.
Σημειώνεται ότι τα φυσικά πρόσωπα που το 2015 απέκτησαν εισοδήματα πάνω από 30.000 ευρώ με την εκκαθάριση της φορολογικής τους δήλωσης θα κληθούν να πληρώσουν επιπλέον φόρους εξαιτίας της αναδρομικής αύξησης της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης από την 1η Ιανουαρίου 2015. Επίσης, περισσότερους φόρους ύψους 142,2 εκατ. ευρώ θα πληρώσουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων που εισπράττουν ενοίκια. Για τα εισοδήματα αυτά θα αυξηθούν οι συντελεστές φορολόγησης από το 11% στο 15% (για εισοδήματα έως 12.000 ευρώ) και από το 33% στο 35% (για εισοδήματα από ενοίκια άνω των 12.000 ευρώ). Η αύξηση των φόρων στα ενοίκια θα είναι αναδρομική, καθώς αφορά τα εισοδήματα του 2015. Ειδικότερα οι αλλαγές στο έντυπο Ε1:

1. Στη στήλη που δηλώνονταν τα εισοδήματα ή τα πληροφοριακά στοιχεία της συζύγου θα δηλώνονται πλέον και τα στοιχεία της συζύγου με σύμφωνο συμβίωσης, ή του/της συζύγου στην περίπτωση ομόφυλων με σύμφωνο συμβίωσης. Δηλαδή, στη φράση «Συζύγου» που υπάρχει πάνω από τη δεξιά στήλη δηλώσεων φορολογικών δεδομένων έχουν προστεθεί για πρώτη φορά τα αρχικά «Μ.Σ.Σ.» που σημαίνουν «Μέρος του Συμφώνου Συμβίωσης». Δηλαδή η γυναίκα που έχει συνάψει σύμφωνο συμβίωσης με τον άνδρα σύντροφό της, καθώς και κάθε άτομο που έχει συνάψει σύμφωνο συμβίωσης με άλλο άτομο του ιδίου φύλου χαρακτηρίζεται «Μέρος του Συμφώνου Συμβίωσης» και εξομοιώνεται φορολογικά με τους υπόλοιπους έγγαμους.

2. Στον πίνακα 4Ε στην 3η σελίδα του νέου εντύπου, όπου δηλώνεται το εισόδημα από υπεραξία μεταβίβασης κεφαλαίου. Εχουν απαλειφθεί φέτος τρεις ενδείξεις μαζί με τους αντίστοιχους κωδικούς, όπου οι φορολογούμενοι κλήθηκαν πέρυσι να δηλώσουν στοιχεία για τον υπολογισμό του φόρου υπεραξίας ακίνητης περιουσίας. Ο λόγος για τον οποίο απαλείφθηκαν αυτές οι ενδείξεις κι αυτοί οι κωδικοί είναι το γεγονός ότι από 1-1-2015 μέχρι και 31-12-2016 έχει ανασταλεί η επιβολή του φόρου υπεραξίας ακινήτων.

3. Διατηρείται στον πίνακα 7 στην 4η σελίδα, ο κωδικός 049 στον οποίο τα προηγούμενα χρόνια οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι ανέγραφαν τη συνολική αξία των αποδείξεων λιανικής πώλησης και παροχής υπηρεσιών που είχαν συγκεντρώσει. Σημειώνεται ότι στις δηλώσεις που θα υποβληθούν τον επόμενο μήνα δεν χρειάζεται να συμπληρωθεί ο συγκεκριμένος κωδικός, δεδομένου ότι δεν υπάρχει υποχρέωση που να προκύπτει από τη φορολογική νομοθεσία

4. Στον πίνακα 4 Δ2 στην παράγραφο 11 έχουν προστεθεί δύο νέοι κωδικοί που αφορούν όσους έχουν ανείσπρακτα ενοίκια. Τα συγκεκριμένα ποσά μπορούν οι ιδιοκτήτες ακινήτων να τα αναγράψουν ξεχωριστά και να μη φορολογηθούν γι’ αυτά, εφόσον πληρούνται και οι λοιπές προϋποθέσεις που προβλέπει ο νόμος (έως την προθεσμία υποβολής της ετήσιας δήλωσης φορολογίας εισοδήματος έχει εκδοθεί εις βάρος του μισθωτή διαταγή πληρωμής ή διαταγή απόδοσης χρήσης μισθίου ή δικαστική απόφαση αποβολής ή επιδίκασης μισθωμάτων ή έχει ασκηθεί εναντίον του μισθωτή αγωγή αποβολής ή επιδίκασης μισθωμάτων).
Πηγή: kathimerini.gr
Newsroom MykonosTicker
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...