27 Ιαν 2016

Έως τις 8 Οκτωβρίου η παράταση για τα αυθαίρετα

Μέχρι τις 8 Οκτωβρίου θα παραταθεί ο νόμος για τα αυθαίρετα που εκπνέει την Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου. Το υπουργείο επιλέγει μία «ξερή» επιμήκυνση........
του χρόνου υποβολής δηλώσεων καθαρά εισπρακτικού χαρακτήρα παρά τον σχεδιασμό για επιμέρους αλλαγές στα πρόστιμα με εισοδηματικά κριτήρια.

«Σε αυτή τη φάση επιλέξαμε να μην τροποποιήσουμε το χρηματοοικονομικό μοντέλο του νόμου γιατί θα χρειαζόμαστε πολύ χρόνο και θα έπρεπε να πείσουμε τους θεσμούς ότι δεν θα επηρεάσουν οι αλλαγές την εισροή εσόδων» αναφέρει στο newmoney ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος κ. Γιάννης Τσιρώνης. Επιπλέον τυχόν αλλαγές θα απαιτούσαν πρόσθετο χρόνο και για την αναπροσαρμογή του πληροφοριακού συστήματος των αυθαιρέτων που διαχειρίζεται το ΤΕΕ.

Όπως σημειώνει ο αναπληρωτής υπουργός, ο σχεδιασμός δεν ανατρέπεται και εφόσον δοθεί το πράσινο φως από το υπουργείο Οικονομικών θα υπάρξει τροπολογία που θα διαφοροποιεί το υφιστάμενο πλαίσιο και θα υιοθετήσει μέτρα όπως η κλιμακωτή χρέωση και τα χαμηλά πρόστιμα σε νοικοκυριά με αδυναμία πληρωμής. Ταυτόχρονα, προχωρεί η διαδικασία για να την αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου για τα αυθαίρετα, που σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό προγραμματίζεται για το καλοκαίρι. Η αρχική σκέψη το νομοσχέδιο να ετοιμαστεί μέσα στο καλοκαίρι εγκαταλείφθηκε καθώς η νέα ρύθμιση θα απαιτήσει σοβαρή διαβούλευση και θα έπεφτε στα θερινά τμήματα της βουλής.

Η παράταση του νόμου αποδεικνύει πάντως ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δεν αποφεύγει την πεπατημένη στην λογική των αυθαιρέτων. Ο κυριότερος λόγος είναι ότι θα ήταν άστοχο να διακοπεί ένα μέτρο με σημαντική εισπρακτική επιτυχία που ήδη έχει αποφέρει έσοδα 3,3 δισ. ευρώ (1,5 δισ. ευρώ έχει εισπραχθεί και 1,8 δισ. είναι προς είσπραξη) με πάνω από 940.000 δηλώσεις.
Μαριάννα Τζάννε
Πηγή: newmoney.gr
Newsroom MykonosTicker
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...