23 Ιαν 2016

Οι άγνωστες συσκέψεις, το απόρρητο στικάκι, ο κίτρινος φάκελος και οι δύσκολες αποφάσεις μέχρι την 12η Ιουλίου

- Οι άγνωστες πτυχές των διαπραγματεύσεων, που οδήγησαν στη συμφωνία του καλοκαιριού
- Το σχέδιο των θεσμών για...
αριστερή παρένθεση και οι παρασκηνιακές διαβουλεύσεις
- Το ταξίδι πέντε στελεχών της κυβέρνησης, έχοντας μαζί τους την ελληνική πρόταση
- Τα ανακοινωθέν που... δεν είδαμε ποτέ!

Τις άγνωστες πτυχές των διαπραγματεύσεων, που οδήγησαν στη συμφωνία του καλοκαιριού, αποκαλύπτει το “Έθνος της Κυριακής”.
Είναι μέσα Μαρτίου όταν φτάνει στο Μέγαρο Μαξίμου η πληροφορία πως τεχνοκράτες των θεσμών συναντήθηκαν μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας γθια να συζητήσουν το σενάριο της “αριστερής παρένθεσης”. Το “μενού” περιλαμβάνει ακόμα και ονόματα τεχνοκρατών που θα μπορούσαν να παίξουν ρόλο την επόμενη ημέρα.

Το επόμενο διάστημα πληθαίνουν οι άτυπες διαρροές από το εξωτερικό και είναι εμφανές πως ο δρόμος προς τη συμφωνία είναι δύσβατος. Οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται χωρίς αποτέλεσμα και τα Eurogroup διαδέχονται το ένα το άλλο. Στις αρχές Μαΐου πέντε άτομα, μεταξύ των οποίων και ο Γιάνη Βαρουφάκης, αναχωρούν από την Ελλάδα. Κρατάνε έναν κίτρινο φάκελο, μέσα στον οποίο βρίσκεται ένα στικάκι με την πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης. Οι παραλήπτες είναι η Άνγκελα Μέρκελ, ο Φρανσουά Ολάντ, η Κριστίν Λαγκάρντ, ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και ο Μάριο Ντράγκι.

Οι συζητήσεις συνεχίζονται μέχρι την κρίσιμη σύνοδο κορυφής στις 25 και 26 Ιουνίου, όπου ουσιαστικά ο Αλέξης Τσίπρας παίρνει στα χέρια του την πρόταση Γιούνκερ, η οποία δεν έχει καμία σχέση με την ελληνική πρόταση.
Στην ελληνική αντιπροσωπεία βρίσκονται αντιμέτωποι με ένα τελεσίγραφο και πραγματοποιείται αμέσως μίνι σύσκεψη στο ξενοδοχείο. Τσίπρας, Δραγασάκης, Βαρουφάκης, Παππάς κι ένας στενός πυρήνας συνεργατών συζητούν τα νέα δεδομένα.
Αρχικά επικρατεί σιωπή. Είναι πλέον ορατό πως δεν υπάρχει έδαφος για συμφωνία και οι Ευρωπαίοι πορεύονται με σύμμαχο τον χρόνο.

Ακολουθεί η απόφαση Τσίπρα για διεξαγωγή του δημοψηφίσματος. Σύμφωνα με πληροφορίες του Έθνους της Κυριακής, η Άνγκελα Μέρκελ ζήτησε από τον Έλληνα πρωθυπουργό να αλλάξει το ερώτημα σε “ευρώ η δραχμή”, κάτι που δεν έγινε αποδεκτό από τον κ. Τσίπρα.
Ο Γιάννης Δραγασάκης αναχωρεί για να συναντήσει τον Μάριο Ντράγκι και να μετριάσει τυχόν επιθετικές κινήσεις, που πιθανότατα θα ζητήσουν από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα οι πιο σκληροπυρηνικοί. Ακολουθεί η απόφαση για το κλείσιμο των τραπεζών.

Ασκούνται πιέσεις προς τον Αλέξη Τσίπρα, να αποσύρει το δημοψήφισμα. Αυτό που έχει αποφασιστεί από την πρώτη στιγμή είναι πως θα υπάρξει παραίτηση της κυβέρνησης αν επικρατήσει το “ναι, ακόμα και αν αυτό γίνει με οριακή διαφορά. Ο πρωθυπουργός έχει πει σε συνεργάτες του πως ακόμα και αν η μάχη χαθεί για μία ψήφο, δεν υπάρχει άλλος δρόμος από την παραίτηση.

Και φθάνει το δημοψήφισμα. Επικρατεί το “Όχι” με μεγάλη διαφορά. Ο Γιάνης Βαρουφάκης φθάνει στο Μέγαρο Μαξίμου, συνοδευόμενος από τη σύζυγό του Δανάη.
Κάποιοι παρατηρητικοί συνειδητοποιούν πως ο Γ. Βαρουφάκης αποτελεί ξένο σώμα στην κυβέρνηση. Λίγες ημέρες μετά, ο Αλέξης Τσίπρας αναχωρεί για τη Σύνοδο Κορυφής.
Η “ιστορία” ολοκληρώνεται την 12η Ιουλίου... Η συμφωνία ήρθε, μετά από πολύωρη διαπραγμάτευση...
Από κόσκινο το ανακοινωθέν

Από το πρώτο Eurogroup του Φεβρουαρίου γίνεται αντιληπτό στην ελληνική πλευρά πως ο δρόμος της διαπραγμάτευσης δεν θα είναι στρωμένος με ροδοπέταλα. Στις Βρυξέλλες βρίσκονται ο Γιάννης Δραγασάκης και ο Γιάνης Βαρουφάκης, για να έχουν τις πρώτες επαφές με τους Ευρωπαίους. 

Ενδεικτικό του βαθμούς δυσκολίας που είχε το εγχείρημα είναι πως χρειάστηκε να αλλάξει τρεις φορές το τελικό ανακοινωθέν, με τις δύο πλευρές να διαβάζουν λέξη λέξη το κείμενο, για να διασφαλίσουν πως θα περάσουν οι θέσεις τους. Τα τρία αυτά κείμενα, με τις διορθώσεις, αποκαλύπτει το Έθνος της Κυριακής. Στο πρώτο κείμενο η ελληνική πλευρά μεταξύ άλλων ζητά η λέξη “μέλλον” του προγράμματος προσαρμογής να αντικατασταθεί από τη λέξη “η κατάσταση”. Παράλληλα, ζητά να γίνει αναφορά στη λέξη “δικαιοσύνη” και στην ανθρωπιστική κρίση”.

Στο έγγραφο αυτό αναφέρεται πως “ζητήσαμε από τις ελληνικές αρχές να συνεργαστούν στενά με τους θεσμούς για την εξερεύνηση των δυνατοτήτων επίτευξης ενός κοινού εδάφους για την πιθανότητα παράτασης του παρόντος προγράμματος”.

Στο δεύτερο κείμενο γίνεται αναφορά στην εξεύρεση της δυνατότητας “τροποποίησης, παράταση και επιτυχούς ολοκλήρωσης του παρόντος προγράμματος”.

Στο τρίτο και τελικό κείμενο η λέξη “τροποποίηση” δεν υπά4ρχει, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες. Αυτό ήταν αίτημα του Β. Σόιμπλε. Επίσης υπήρξε η σημαντική για την ελληνική πλευρά φράση “λαμβάνοντας υπόψη τα σχέδια της νέας κυβέρνησης”, με την προσθήκη αυτή να μπαίνει από τον Μπενουά Κερέ. 
Πηγή: Εθνος της Κυριακής - newsit.gr
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...