22 Ιαν 2016

Μήνυμα Ντάισελμπλουμ για το χρέος: Ή θα περιμένετε 10 με 15 χρόνια ή θα πάρετε τώρα μέτρα που θα σας πούμε – Προαπαιτούμενο το ασφαλιστικό

- Μέσω της Wall Street Journal κόβει ο Γερούν Ντάισελμπλουμ κάθε συζήτηση για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους .........

- Υπάρχουν δυο επιλογές, είπε: ή νέα μέτρα από την Ελλάδα ή υπόσχεση για... μέτρα στο μέλλον!
- Για το ασφαλιστικό: Οι προτάσεις της Αθήνας υπολείπονται των απαιτήσεων των δανειστών
- «Σοβαρή η πρόταση αλλά τα νούμερα δεν βγαίνουν»

Την ώρα που εξαιτίας του ασφαλιστικού οι αγρότες με τα μπλόκα τους απειλούν να κόψουν την Ελλάδα σε... αγροτεμάχια και στο "παγωμένο" Νταβός ο πρωθυπουργός είχε σειρά επαφών για το θέμα του χρέους, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ βάζει ξανά... πάγο στις ελπίδες της Αθήνας για ελάφρυνση του χρέους μετά την πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος.

Ο πρόεδρος του Eurogroup, μέσω συνέντευξής του στην εφημερίδα Wall Street Journal ξεκαθάρισε ότι οι επιλογές για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους είναι δυο: ή μέτρα που θα υποδείξουν οι δανειστές τώρα ή μέτρα στο... μέλλον!

Ο Ντάισελμπλουμ μίλησε για δύο επιλογές που έχει η Ευρωζώνη για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους: να ληφθούν από τώρα μέτρα για τη μείωση του κόστους εξυπηρέτησής του, όταν αυτό θα φθάσει μελλοντικά σε υψηλά επίπεδα, ή να δοθεί υπόσχεση για τη λήψη των μέτρων αυτών στο μέλλον.

«Μία (επιλογή) είναι ότι απλά θα δώσουμε μία αμοιβαία υπόσχεση. Αυτοί (σ.σ.: οι Έλληνες) θα υποσχεθούν στους Ευρωπαίους εταίρους τους ότι θα διατηρήσουν το πρωτογενές πλεόνασμα, με άλλα λόγια να έχουν έναν καλό προϋπολογισμό. Και εμείς θα υποσχεθούμε ότι θα είμαστε έτοιμοι να μειώσουμε αυτά τα υψηλά επίπεδα (σ.σ.: στην εξυπηρέτηση του χρέους) στο μέλλον. Αυτή θα ήταν πραγματικά μία εύλογη λύση, επειδή το πρώτο υψηλό επίπεδο θα είναι σε 10 ή 15 χρόνια και είναι πολύ δύσκολο να προβλεφθεί το μέγεθός του», είπε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ.

«Εναλλακτικά, η Ευρωζώνη θα μπορούσε να προσπαθήσει να υπολογίσει τώρα τα μέτρα που θα απαιτούνταν και να λάβει άμεσα δράση για να μειωθούν τα υψηλά επίπεδα των πληρωμών (για την εξυπηρέτηση του χρέους)», τόνισε και σημείωσε, επίσης, ότι το μέγεθος της ελάφρυνσης του χρέους θα εξαρτηθεί από το ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας τα επόμενα χρόνια.

Εκτός όμως από αυτό, ο επικεφαλής του Eurogroup κάλεσε την Ελλάδα να εφαρμόσει μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού, την οποία έχει υποσχεθεί, και να καλύψει τα κενά στον προϋπολογισμό της, πριν οι χώρες της Ευρωζώνης και το ΔΝΤ αρχίσουν τη συζήτηση για το χρέος της. Ουσιαστικά έθεσε ως προαπαιτούμενο για να ξεκινήσει η συζήτηση για το χρέος, την εφαρμογή του νέου ασφαλιστικού.

Και αναφερόμενος στο σχέδιο που έχει ήδη καταθέσει η κυβέρνηση στους δανειστές, είπε πως οι προτάσεις της Αθήνας για το συνταξιοδοτικό υπολείπονται των απαιτήσεων των δανειστών της. «Έχουν βάλει στο τραπέζι μία σοβαρή συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση. Τα νούμερα δεν βγαίνουν ακόμη», σημείωσε, κάτι που είχε πει νωρίτερα και στο Bloomberg.
Πηγή: newsit.gr
Newsroom MykonosTicker
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...