29 Ιαν 2016

Ο Κ. Κουκάς στην συνεδρίαση της ΠΕΔ Ν. Αιγαίου για το ΕΣΠΑ και Περιφερειακό Σχέδιο Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων

1η συνεδρίαση των μελών της ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου για το 2016
Παρών ο Δήμαρχος Μυκόνου στην Ημερίδα της 25ης Ιανουαρίου που διοργάνωσε στην Αθήνα.......
η Περιφερειακή Ένωση Δήμων (Π.Ε.Δ.) Νοτίου Αιγαίου σε συνεργασία με τη Διαχειριστική Αρχή της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.

Πρόκειται για την πρώτη συνεδρίαση των μελών τής (Π.Ε.Δ.) Νοτίου Αιγαίου για το 2016. Στη συνεδρίαση ανάμεσα σε άλλα παρουσιάστηκε το νέο ΕΣΠΑ 2014-2020 με ιδιαίτερες αναφορές στο Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα (Π.Ε.Π.) Νότιου Αιγαίου, οι διαδικασίες και στρατηγικές υλοποίησής του.

Παρουσιάστηκαν επίσης και συζητήθηκαν εκτεταμένα, θέματα διαχείρισης απορριμμάτων και αποβλήτων καθώς και η εκπόνηση των Τοπικών Σχεδίων Διαχείρισης (ΤΣΔΑ), αλλά και η νέα προγραμματική περίοδος, για την οποία θα απαιτηθεί μεγάλη προσπάθεια προκειμένου να αξιοποιηθεί ακόμη και το τελευταίο πολύτιμο διαθέσιμο ευρώ μέσω των χρηματοδοτήσεων.

Το θέμα διαχείρισης απορριμμάτων απασχολεί μικρούς αλλά και μεγάλους δήμους και δυστυχώς, λόγω αντικειμενικών δυσκολιών σχεδιασμού αλλά και ενημέρωσης σε ζητήματα τεχνολογίας που σχετίζονται με την αποκομιδή και τη διαχείριση απορριμάτων, μόλις 10 Δήμοι του Νοτίου Αιγαίου έχουν εκπονήσει και ολοκληρώσει τοπικό σχέδιο διαχείρισης, γεγονός που οδήγησε στο συμπέρασμα, πως, θα πρέπει η ίδια η Περιφέρεια να μεριμνήσει για την εκπόνηση των υπολοίπων. Καθώς, περί τους 24 Δήμους ακόμη δεν έχουν καταθέσει το δικό τους πλάνο, αποφασίστηκε πως για τους περισσότερους εξ αυτών, θα προβεί η Περιφερειακή Αρχή σε κατάλληλες ενέργειες για την εκπόνησή τους (ανάθεση σε μελετητή).
“ Η Μύκονος, όπως εξάλλου έχω επαναλάβει, προσπαθεί συνεχώς να ενημερώνεται σε προγράμματα χρηματοδότησης αλλά και σε ζητήματα τεχνολογίας, ώστε να κατορθώσει να υλοποιήσει με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο, το τοπικό της σχέδιο διαχείρισης απορριμμάτων (ΤΣΔΑ), πάντοτε μέσα στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής νομοθεσίας και του Εθνικού Σχεδιασμού (ΕΣΔΑ). Τα προβλήματα είναι πολλά και λειτουργούμε συντονισμένα με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και τα αρμόδια όργανά της για την επίλυσή τους. Μας ενδιαφέρει κυρίως μια αποτελεσματική, ρεαλιστική λύση, πράγμα που είμαι σίγουρος πως θα εφαρμόσουμε.” δήλωσε ο Δήμαρχος Κ. Κουκάς.

Το «παρών» στη συνεδρίαση έδωσε ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος αλλά και αρμόδιοι της Περιφέρειας ώστε να υπάρξει αναλυτική ενημέρωση των αιρετών προσώπων για τα τρέχοντα «καυτά» θέματα. Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, ανάμεσα στα θέματα της ημερήσιας διάταξης, παρουσιάστηκε αναλυτικά η μελέτη αναθεώρησης του Περιφερειακού Σχεδίου Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ) από τους αρμόδιους μελετητές ώστε να λάβουν γνώση οι αιρετοί.

Ενημέρωσης επίσης είχαν οι δήμαρχοι και για τα έργα του ΕΣΠΑ, με τον προϊστάμενο της Ενδιάμεσης Διαχειριστικής Αρχής Νοτίου Αιγαίου, Αντώνη Βουτσίνο να μιλά αναλυτικά. Υπήρξαν διευκρινίσεις σχετικά με τα ανεκτέλεστα έργα του 2015, για τα οποία διαβεβαίωσε τους δημάρχους πως, διασφαλίζεται η χρηματοδότησή τους.

Στο τέλος της συνεδρίασης, πραγματοποιήθηκε και η κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας.
Newsroom mykonosticker.com
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...