26 Ιαν 2016

Πλαφόν στις αυξήσεις εισφορών

Ανυποχώρητοι εμφανίσθηκαν κατά τη χθεσινή τους συνάντηση με τον Αλ. Τσίπρα και τον Γ. Κατρούγκαλο οι πρόεδροι του ΤΕΕ, των Δικηγορικών Συλλόγων και του ΠΙΣ..... 
Με τέσσερις μίνι διορθωτικές παρεμβάσεις στον τρόπο υπολογισμού των εισφορών για επιστήμονες και ελεύθερους επαγγελματίες, κυρίως νέους ή ασφαλισμένους με μεσαία εισοδήματα, επιδιώκει το υπ. Εργασίας να κατευνάσει το συνεχώς διογκούμενο κύμα αντιδράσεων που προκαλεί η προωθούμενη ασφαλιστική μεταρρύθμιση. 
 
Το σχέδιο που επεξεργάζονται στην κυβέρνηση –και το οποίο απορρίφθηκε ήδη από τους φορείς των επιστημόνων– προβλέπει χαμηλά ασφάλιστρα κατά την πρώτη 5ετία για τους νέους, απαλλαγή καταβολής ασφαλιστικών εισφορών για εκείνους που διακόπτουν την επαγγελματική δραστηριότητα, επιβάρυνση και του εργοδότη με εισφορά για όσους αμείβονται με «μπλοκάκι» και κλιμακούμενες αυξήσεις στα ποσά ασφαλίστρων για όσους δηλώνουν από 12.000 ευρώ και πάνω. 
 
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της «Κ», θα προβλεφθούν «κόφτες» στην περίπτωση που οι εισφορές με τον νέο τρόπο υπολογισμού είναι κατά πολύ υψηλότερες από αυτές που καταβάλλουν σήμερα οι ασφαλισμένοι.

Όπως παραδέχθηκε τόσο ο πρωθυπουργός όσο και ο κ. Γ. Κατρούγκαλος κατά τη συνάντηση με τους προέδρους του ΤΕΕ, Γ. Στασινό, των Δικηγορικών Συλλόγων, Β. Αλεξανδρή, και του ΠΙΣ, Μ. Βλασταράκο, οι βελτιωτικές προτάσεις στοχεύουν στο «να στηριχθούν οι πιο αδύναμοι οικονομικά και να πληρώνουν περισσότερα όσοι έχουν μεγαλύτερα εισοδήματα». 
 
Κερδισμένοι θα είναι, σύμφωνα με τον κ. Κατρούγκαλο, και στις εισφορές και στις συντάξεις όσοι έχουν εισόδημα κάτω των 12.000 ευρώ. «Γραβάτα στο δικαστήριο φοράνε όλοι, και αυτοί με τα “μπλοκάκια” και όσοι βάζουν Armani και εισπράττουν 80.000 και 100.000 ευρώ», δήλωσε.

Αναλυτικά, οι διορθώσεις αφορούν κυρίως τους νέους, τους απασχολούμενους με «μπλοκάκι», τους άνεργους και όσους έχουν εισόδημα κάτω από 30.000 ευρώ και δεν ανατρέπουν τον πυρήνα της προωθούμενης μεταρρύθμισης. 
 
Για τους νέους η κυβερνητική πρόταση προβλέπει 5ετή περίοδο χάριτος, κατά την οποία οι ασφαλισμένοι θα καταβάλλουν χαμηλότερες εισφορές. 
 
Αναλυτικά, τα δύο πρώτα χρόνια οι νέοι θα πληρώνουν 14% επί ελάχιστου φορολογητέου εισοδήματος ύψους 468,80 ευρώ τον μήνα (80% του κατώτατου μισθού) και τα επόμενα τρία χρόνια 17%. 
 
Μετά την πάροδο της 5ετίας, θα ισχύει το 20% επί του φορολογητέου εισοδήματος, όπως θα ισχύει για όλους τους υπόλοιπους από το 2017.

Για όσους διακόπτουν την άσκηση επαγγέλματός τους, η νέα πρόταση προβλέπει απαλλαγή από την υποχρέωση καταβολής ασφαλιστικών εισφορών. 
 
Πρόκειται για μια γενική πρόβλεψη που χρήζει εξειδίκευσης, καθώς ελλοχεύει ο κίνδυνος οι συγκεκριμένοι άνεργοι να μένουν εκτός επιδότησης ανεργίας (δεν ισχύουν τα ίδια κριτήρια επιδότησης από τον ΟΑΕΔ που ισχύουν για τους μισθωτούς) και, κυρίως, εκτός ιατροφαρμακευτικής κάλυψης.

Αντίστοιχα «κενά» υπάρχουν και στην πρόταση για επιβολή εργοδοτικής εισφοράς στους αμειβόμενους με «μπλοκάκι». 
 
Συγκεκριμένα, η πρόταση προβλέπει την πληρωμή από τον εργοδότη εισφοράς 13,33% και από τον εργαζόμενο 6,67% προκειμένου συνολικά η εισφορά να φθάνει το 20%. 
 
Βέβαια, όπως έχει επισημάνει η «Κ», θα πρέπει να διευκρινιστεί πώς θα διαφοροποιούνται οι συμβάσεις έργου από τις συμβάσεις εξαρτημένης εργασίας και εάν στην περίπτωση των συμβάσεων έργου θα καλύπτονται από τον εργοδότη και εισφορές υπέρ ανεργίας, ΛΑΕΚ, επαγγελματικού κινδύνου κ.λπ.

Ειδική επεξεργασία απαιτείται και όσον αφορά την κυβερνητική πρόταση για μικρότερες εισφορές σε όσους δηλώνουν εισοδήματα από 12.000 ευρώ και άνω. 
 
Σύμφωνα με πληροφορίες, για ετήσιο εισόδημα από 12.001 έως και 20.000, ο «κόφτης» θα μπαίνει εάν οι εισφορές 20% επί του φορολογητέου εισοδήματος υπερβαίνουν τις σημερινές εισφορές κατά 15%. 
 
Αντίστοιχα, για εισοδήματα από 20.001 έως 30.000 ο «κόφτης» θα μπαίνει προκειμένου οι νέες εισφορές να μην υπερβαίνουν τις παλαιές πάνω από 20%, ενώ για τα ποσά έως 40.000 η αύξηση επί της σημερινής καταβαλλόμενης εισφοράς δεν θα μπορεί να είναι πάνω από 30%. 
 
Οι τεχνικές λεπτομέρειες ενός τέτοιου μηχανισμού δεν έχουν οριστικοποιηθεί. Ήδη, χθες, πραγματοποιήθηκαν συναντήσεις εμπειρογνωμόνων στο υπ. Εργασίας, με τον γ.γ. Ν. Φράγκο. 
Πηγή:kathimerini.gr - Έντυπη Έκδοση
NewsRoom Mykonos Ticker
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...