24 Ιαν 2016

Φοροελαφρύνσεις φέρνουν οι νέες αντικειμενικές

Ελαφρύνσεις σε φόρους, τέλη και τεκμήρια
Ελαφρύνσεις μέχρι 25% στον ΕΝΦΙΑ του 2016, καθώς και σε δεκάδες άλλους φόρους, τέλη και......
τεκμήρια που επιβαρύνουν τα ακίνητα φέρνουν οι νέες μειωμένες 5%-20% αντικειμενικές αξίες σε όλη τη χώρα, με αναδρομική ισχύ από τις 21 Μαΐου του 2015.

Μάλιστα στις περιοχές όπου υπάρχει πτώση των αντικειμενικών και για τις αγοραπωλησίες, τις κληρονομιές, τις δωρεές και τις γονικές παροχές ακινήτων που έγιναν μετά τον Μάιο θα προκύψουν επιστροφές φόρου, οι οποίες βέβαια θα συμψηφιστούν με μελλοντικές βεβαιώσεις οφειλών στην Εφορία.

Στις περιοχές με τιμή ζώνης από 1.000 μέχρι και 2.450 ευρώ το τ.μ. ο ΕΝΦΙΑ θα «ψαλιδιστεί» σημαντικά και σε ποσοστό που φτάνει το 25%, αν παραμείνει ως έχει, καθώς το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει σενάρια για παρεμβάσεις στα κλιμάκια και στους συντελεστές, έτσι ώστε να βάλει κόφτη στις μειώσεις για τα υψηλής αξίας ακίνητα και να αποτρέψει με την αναδιανομή των βαρών μεγάλες απώλειες στα έσοδα.

Με δεδομένο ότι το οικονομικό επιτελείο θα πρέπει να εξασφαλίσει και για φέτος έσοδα ύψους 2,65 δισ. ευρώ, αναμένονται παρεμβάσεις στους συντελεστές υπολογισμού του φόρου που θα επηρεάσουν κυρίως τους φορολογούμενους με ακίνητα μεσαίας και υψηλής αξίας, ενώ θα υπάρξει ελάφρυνση των μικρών περιουσιών. 

Ειδικότερα στο υπουργείο Οικονομικών εξετάζουν αλλαγές στους συντελεστές με αυξήσεις στα υψηλά κλιμάκια π.χ. για τα ακίνητα που βρίσκονται σε περιοχές με τιμή ζώνης άνω των 2.000 ευρώ αλλά και αύξηση των συντελεστών του συμπληρωματικού φόρου ή/και μείωση του αφορολόγητου ορίου.
Για το 43% των ακινήτων όπου η τιμή ζώνης δεν ξεπερνά τα 650 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο οι τιμές θα παραμείνουν αμετάβλητες, όπως επίσης και το 0,25% των ακριβών ακινήτων, όπου οι τιμές ζώνης ξεπερνούν
Για το 43% των ακινήτων όπου η τιμή ζώνης δεν ξεπερνά τα 650 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο οι τιμές θα παραμείνουν αμετάβλητες, όπως επίσης και το 0,25% των ακριβών ακινήτων, όπου οι τιμές ζώνης ξεπερνούν τα 4.050 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο.
Επίσης από μηδενική βάση θα επανεξεταστούν οι απαλλαγές και οι εκπτώσεις που ισχύουν σήμερα για τον ΕΝΦΙΑ (ημιτελή κτίσματα, ξενοίκιαστα, φορολογούμενοι με πενιχρά εισοδήματα κ.ά.). Θα πρέπει να επισημανθεί ότι ο ΕΝΦΙΑ που θα πληρωθεί μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου δεν αλλάζει από τις νέες αντικειμενικές αξίες, καθώς υπολογίστηκε με βάση αυτές που ίσχυαν την 1-1-2015.
Το βέβαιο, πάντως, είναι ότι για όλους τους υπόλοιπους φόρους και τα τέλη, όπως για παράδειγμα ο φόρος μεταβίβασης και κληρονομιών, το ΤΑΠ, καθώς και για τα τεκμήρια διαβίωσης προκύπτουν αυτόματα ελαφρύνσεις, καθώς δεν αναμένονται αλλαγές.

•  Για τα εκτός σχεδίου ακίνητα
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι φόροι για τα εκτός σχεδίου ακίνητα παραμένουν αμετάβλητοι, αφού οι νέες αξίες ισχύουν μόνο για τα εντός σχεδίου κτίσματα (κατοικίες, καταστήματα κ.ά.) και οικόπεδα. Χαρακτηριστικά για τις μειώσεις στον ΕΝΦΙΑ του 2016 που φέρνουν οι νέες αξίες είναι τα ακόλουθα παραδείγματα:

• Για διαμέρισμα πρώτου ορόφου, 150 τ.μ., στην πρώτη ζώνη στα Βριλήσσια, με τιμή 2.050 ευρώ, ο ΕΝΦΙΑ ανέρχεται σε 900 ευρώ. Με τη νέα τιμή ζώνης, που είναι 1.700 ευρώ, ο φόρος πέφτει στα 675 ευρώ, δηλαδή μειώνεται κατά 225 ευρώ ή σε ποσοστό κατά 25%.

• Για διαμέρισμα 100 τ.μ. στην υψηλότερη ζώνη στην Καλλιθέα, με τιμή 1.700 ευρώ σήμερα, ο ΕΝΦΙΑ είναι 450 ευρώ και με τη νέα τιμή ζώνης, στα 1.350 ευρώ, θα μειωθεί στα 370 ευρώ, δηλαδή κατά 80 ευρώ ή 18%.

• Ο φόρος μεταβίβασης για διαμέρισμα 100 τ.μ. σε περιοχή με τιμή ζώνης 1.500 ευρώ με τις νέες τιμές διαμορφώνεται στα 3.750 ευρώ από 4.500 ευρώ, δηλαδή προκύπτει ελάφρυνση για τον αγοραστή 750 ευρώ ή 17%.

• Για διαμέρισμα 100 τ.μ. σε περιοχή με τιμή ζώνης 1.700 ευρώ ο φόρος μεταβίβασης ανέρχεται πλέον στα 4.050 ευρώ από 5.100 ευρώ, δηλαδή μειώνεται κατά 1.050 ευρώ ή 20%.

Κληρονομιές, ενοίκια, ΦΠΑ. Μειώσεις προκύπτουν και για:
• Τον φόρο σε κληρονομιές, γονικές παροχές και δωρεές, όπου ο φόρος υπολογίζεται με συντελεστές 1%-20% επί της αντικειμενικής τιμής και ανάλογα με τον βαθμό συγγένειας και την αξία του ακινήτου.

• Τα τεκμήρια διαβίωσης που ισχύουν για τις κατοικίες και που υπολογίζονται ανάλογα με την τιμή ζώνης και το εμβαδόν του ακινήτου.

• Το ελάχιστο ποσό ενοικίου που θα πρέπει να δηλώσει στην Εφορία ο εκμισθωτής και που υπολογίζεται με συντελεστή 3,5% επί της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου επί τα τετραγωνικά της κατοικίας.

• Τον ΦΠΑ για αγορά νεόδμητων ακινήτων -πλην της πρώτης κατοικίας- με άδεια κατασκευής από την 1η Ιανουαρίου 2006 και μετά, που υπολογίζεται με συντελεστή 23% επί της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου.

• Το Τέλος Ακίνητης Περιουσίας που εισπράττουν οι δήμοι μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ.

• Τα δημοτικά τέλη.

• Το τέλος εγγραφής στο Κτηματολόγιο.

• Το τεκμήριο με βάση το «πόθεν έσχες» για αγορά ακινήτων όταν το τίμημα είναι η αντικειμενική αξία.

• Τα συμβολαιογραφικά έξοδα που υπολογίζονται με συντελεστή 0,8% επί της αντικειμενικής ή της αξίας του συμβολαίου.

Μείωση προστίμων στα αυθαίρετα. Επίσης οι μειώσεις στις αντικειμενικές αξίες θα έχουν ως αποτέλεσμα να μειωθούν τα πρόστιμα για τα αυθαίρετα και να αυξηθούν οι δικαιούχοι για το επίδομα θέρμανσης και για την ένταξη στον «νόμο Κατσέλη», καθώς η αξία της ακίνητης περιουσίας αποτελεί ένα από τα βασικά κριτήρια.

Πάντως το 2017 έρχονται νέες ανατροπές στη φορολογία των ακινήτων, αφού οι αντικειμενικές αξίες θα ευθυγραμμιστούν πλήρως με τις εμπορικές τιμές και από εκεί και πέρα θα αναπροσαρμόζονται κατά τακτά χρονικά διαστήματα, πιθανότατα κάθε χρόνο, ακολουθώντας τις εξελίξεις στην κτηματαγορά.

Επίσης ο ΕΝΦΙΑ θα αντικατασταθεί από έναν νέο φόρο ακινήτων, ο οποίος θα επιβάλλεται στο σύνολο της ακίνητης περιουσίας, ανεξάρτητα από την κατηγορία του ακινήτου, με ενιαίους συντελεστές και κλιμάκια ανάλογα με την αξία της περιουσίας, καθώς θα καταργηθεί ο συμπληρωματικός φόρος που ισχύει σήμερα για αξία άνω των 300.000 ευρώ και θα καθιερωθεί και συγκεκριμένο μικρό αφορολόγητο όριο που θα αφαιρείται από τη συνολική αξία.
Αλλαγές θα υπάρξουν και στους φόρους μεταβίβασης, κληρονομιών και γονικών παροχών με νέους συντελεστές και αφορολόγητα όρια, καθώς και στα τεκμήρια διαβίωσης για τις κατοικίες.
ΜΑΡΙΑ ΒΟΥΡΓΑΝΑ
Πηγή: ethnos.gr
Newsroom MykonosTicker
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...