23 Ιαν 2016

Όχι στην επιβολή μορφολογικών κανόνων στους οικισμούς

Αρχιτέκτονες και πολεοδόμοι θεωρούν ότι επιχειρείται σημαντική καταστροφή των μικρών οικισμών
Τη χρυσή τομή αναζητούν οι υπηρεσίες του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας........
όσον αφορά την επιβολή μορφολογικών κανόνων στους περίπου 13.000 μικρούς οικισμούς της χώρας (κάτω των 2.000 κατοίκων).

Η νέα πολιτική ηγεσία βρέθηκε μπροστά σε ένα δίλημμα για το εάν έπρεπε, ή όχι, να συνεχίσει την εκπόνηση των σχετικών μελετών.

Αφενός υπήρχε ένα τετελεσμένο καθώς ήδη από το 2011, το υπουργείο είχε προκηρύξει ένα πρόγραμμα 48 μελετών _ μια από τις αμφιλεγόμενες επιλογές του τότε αναπληρωτή υπουργού κ. Νίκου Σηφουνάκη _ για όλες τις περιφερειακές ενότητες της χώρας, με προϋπολογισμό περίπου 11 εκατ. ευρώ από κοινοτικούς πόρους.

Αφετέρου, οι επικρίσεις από τον επιστημονικό κόσμο της χώρας, χρόνο με τον χρόνο αυξάνονταν. Αρχιτέκτονες και πολεοδόμοι θεωρούν ότι με την επιβολή μορφολογικών κανόνων επιχειρείται σημαντική καταστροφή των μικρών οικισμών. Όπως εξήγησε σήμερα σε συνέντευξη Τύπου που διοργάνωσε το υπουργείο, ο καθηγητής στη Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του ΕΜΠ κ. Βασίλης Γκανιάτσας «η επιβολή τους καταστρέφει την αυθεντικότητα των οικισμών, παραποιεί την ιστορία τους, αλλοιώνει τη φυσιογνωμία τους με την παρεμβολή και τελική επικράτηση κακέκτυπων παλιών μορφών και παγώνει την αναπτυξιακή τους δυναμική, μετατρέποντάς τους σε τουριστικό σκηνικό».

Η πρόταση, σύμφωνα με τον καθηγητή του ΕΜΠ και συντονιστή του προγράμματος, Βασίλη Γκανιάτσα, είναι αφού ολοκληρωθεί το δεύτερο κύμα μελετών για τους υπόλοιπους οικισμούς της χώρας (απομένουν άλλες 28 και εξαιρούνται η Αττική και η Θεσσαλονίκη), να υπάρξει ένας νέος νόμος, ο οποίος θα καταργεί όλα τα Π.Δ. και θα ορίζει γενικούς όρους.

Ωστόσο θα συμπεριλάβει εξειδικευμένα σχέδια ανά Περιφέρεια, τα οποία θα λαμβάνουν υπόψη τους τη φυσιογνωμία των οικισμών, την ιστορική τους ταυτότητα, την αρχιτεκτονική έκφραση αλλά και τη δυναμική του καθενός, καθώς επίσης και το αν αυτός κατοικείται ή έχει εγκαταλειφθεί.

Μέχρι τώρα έχουν ολοκληρωθεί οι μελέτες για οικισμούς σε 23 περιοχές μεταξύ των οποίων τα Δωδεκάνησα, η Μεσσηνία, τα Τρίκαλα, η Καρδίτσα, η Ημαθία, η Μαγνησία και η Αχαία.

«Αρχιτεκτονικός ζουρλομανδύας» οι μορφολογικοί κανόνες
Ο κ. Γκανιάτσας υποστήριξε ότι επιχειρείται η επιβολή ενός «αρχιτεκτονικού ζουρλομανδύα», καθώς υποθηκεύεται η εξέλιξη των οικισμών. Όπως είπε χαρακτηριστικά «είναι σαν να επιβάλλεται copy paste στη λογοτεχνία».

Οι αρμόδιοι του υπουργείου, ζυγίζοντας τα δεδομένα, κατέληξαν ότι δεν μπορούν να διακόψουν τα συμβασιοποιημένα έργα, καθώς οι μελετητές που είχαν ήδη ξοδέψει χρόνο και χρήμα θα βρίσκονταν στον …αέρα, με κίνδυνο να ζητήσει η ΕΕ επιστροφή των κονδυλίων.

Έτσι, όπως ανάφερε η Γενική Γραμματέας Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος  κ. Ρένα Κλαμπατσέα, το υπουργείο εκτίμησε ότι δεν είναι σωστό και δίκαιο «να βάλει ένα Χ στη διαδικασία καθώς δεν θα ήταν έντιμο να σταματήσει όλη αυτή η επενδεδυμένη δουλειά».

Σήμερα οι αρμόδιες υπηρεσίες έχουν παραλάβει τα σχέδια Προεδρικών Διαταγμάτων (ΠΔ) που προέκυψαν από 24 μελέτες, τα οποία και θα επεξεργαστούν. Η επόμενη γενιά μελετών (οι υπόλοιπες 24 μελέτες) θα προχωρήσει με νέες προδιαγραφές.

Οι μικροί οικισμοί (κάτω των 2.000 κατοίκων), στο βαθμό που δεν μιμούνται αστικά πρότυπα, σύμφωνα με τον κ. Γκανιάτσα, αποτελούν αποθετήρια και τόπους παραγωγής αρχιτεκτονικών αξιών, ως αποτέλεσμα έκφρασης τοπικών κοινωνικών αναγκών και αξιών και ως μοντέλα συμβατής ανάπτυξης με το φυσικό περιβάλλον και το πολιτισμικό τοπίο.

Με αφορμή την προκήρυξη των μελετών για την καταγραφή της υφιστάμενης κατάστασης και τη θέσπιση μορφολογικών κανόνων για τους μικρούς οικισμούς, ο σύλλογος Αρχιτεκτόνων και οι αρχιτεκτονικές σχολές κατήγγειλαν ομόφωνα τα ΠΔ που προκύπτουν από τις μελέτες διότι καταργούν την αρχιτεκτονική δημιουργία. Προτείνουν αξιολόγηση, ομαδοποίηση και κατάταξη των οικισμών, θεσμοθέτηση Γενικού Πλαισίου Δόμησης και εξειδίκευσή του ανά οικισμό με ειδικές μελέτες.

Πάντως, το υλικό των μελετών που έχουν ήδη ολοκληρωθεί δεν θα πάει χαμένο καθώς, όπως σημείωσε η κυρία Κλαμπατσέα, σχεδιάζεται η δημιουργία ενός μητρώου το οποίο θα περιλαμβάνει για κάθε οικισμό στοιχεία για τη φυσιογνωμία του και αναλύσεις, τα οποία θα είναι προσβάσιμα σε κάθε ενδιαφερόμενο. 
Πηγή: tovima.gr
Newsroom MykonosTicker
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...