29 Ιαν 2016

Η πολιτεία καταργεί σιωπηλά τις πολεοδομίες

Σοβαρή διοικητική ανεπάρκεια που αγγίζει τα όρια της κατάργησης των πολεοδομικών υπηρεσιών και φαινόμενα κακοδιοίκησης που συνιστούν......
παραβίαση των αρχών της νομιμότητας, διαπιστώνει ο Συνήγορος του Πολίτη σε επιστολή που απευθύνει στους συναρμόδιους υπουργούς Εσωτερικών Παναγιώτη Κουρουμπλή. Περιβάλλοντος κ. Παναγιώτη Σκουρλέτη και Οικονομικών κ. Ευκλείδη Τσακαλώτο.

Ο Συνήγορος του Πολίτη υποστηρίζει ότι αποτέλεσμα αυτής της πρακτικής είναι οι σοβαρές καθυστερήσεις στη διεκπεραίωση πολεοδομικών υποθέσεων, αφού, ως επί το πλείστον, παρατηρείται η αδυναμία χρέωσης φακέλου.

Συγχρόνως, όμως ανησυχητική είναι η συνεχιζόμενη απουσία ελέγχου αυθαίρετων κατασκευών, η μη είσπραξη προστίμων που θα ενίσχυαν τα δημόσια ταμεία, η καθυστέρηση στην έκδοση των οικοδομικών αδειών ενώ ζητήματα ανακύπτουν και με επικίνδυνες κατασκευές, παρά το γεγονός, ότι αυτές φαίνεται να αντιμετωπίζονται κατά προτεραιότητα από τους δήμους.

Στο έγγραφο περιγράφεται η δραματική υποστελέχωση των Υπηρεσιών Δόμησης, με αποτέλεσμα οι πολεοδομίες να αδυνατούν να ανταποκριθούν στοιχειωδώς στις αρμοδιότητες που τους έχει εκχωρήσει ο Καλλικράτης.

Ο τελευταίος αυτοδιοικητικός νόμος, φόρτωσε με νέες αρμοδιότητες της Υπηρεσίες Δόμησης (έκδοση οικοδομικών αδειών, προέλεγχος αδειών, έλεγχος μελετών, έλεγχος και επιβολή προστίμων αυθαιρέτων) και προκάλεσε έμφραγμα σε μεγάλους δήμους που αναγκάστηκαν εκ του νόμου να υποστηρίξουν με υλικοτεχνική υποδομή άλλους ΟΤΑ που δεν έχουν ακόμη υλοποιήσει τις δικές τους υπηρεσιακές δομές.

Από τις πλέον χαρακτηριστικές περιπτώσεις είναι ο δήμος της Αθήνας με την ανάθεση σε αυτόν και των πολεοδομικών αρμοδιοτήτων άλλων τεσσάρων δήμων. Η διοικητική υποστήριξη προβλεπόταν να ισχύσει μέχρι τα τέλη του 2012 καθώς από το διάστημα αυτό και μετά οι δήμοι όφειλαν να οργανώσουν τις δικές τους υπηρεσίες δόμησης. Ωστόσο, η κατάσταση δεν έχει μεταβληθεί αφού με τις νομοθετικές ρυθμίσεις που ακολούθησαν (Ν4257/2014) το αδιέξοδο παρατείνεται μέχρι το τέλος του 2016 (βάση του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2013-2016).

Ο Συνήγορος του Πολίτη υποστηρίζει ότι η διοικητική αδυναμία που περιγράφεται δεν θα αντιστραφεί ούτε μετά το 2016 εάν δεν υπάρξουν ουσιαστικές αλλαγές και αν δεν ληφθούν μέτρα για τη στελέχωση των δήμων. Ως πρόσθετη αδυναμία καταγράφεται και η έλλειψη νομικών συνεπειών για τους ΟΤΑ που δεν θα εναρμονιστούν με το νόμο.

Τέσσερα είναι τα σημεία στα οποία εστιάζει η επιστολή προς την κυβέρνηση. Η άμεση βοήθεια στους δήμους που έχουν αναλάβει την υποστήριξη άλλων με υλικοτεχνική υποδομή, η ενίσχυση των υποστηριζόμενων δήμων με προσωπικό, η επιβολή κυρώσεων για όσους δεν ανταποκριθούν στις απαιτήσεις και η δημιουργία βάσης πληροφοριών στο υπουργείο Εσωτερικών για τη συγκέντρωση στοιχείων ανά ΟΤΑ, προκειμένου να δίνεται άμεση βοήθεια εκεί που χρειάζεται.
Μαριάννα Τζάννε
Πηγή: newmoney.gr
Newsroom MykonosTicker
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...