19 Ιαν 2016

Κυριάκος:Ανησυχώ έντονα-Τσίπρας:Πες μας με ποιους είσαι

Μιάμιση ώρα κράτησε η πρώτη συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον νέο πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μαξίμου............

Μιάμιση δυο ώρες κράτησε η πρώτη συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον νέο πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκο Μητσοτάκη. Οι δύο άνδρες απέφυγαν τον πληθυντικό και παρά το βαρύ κλίμα με ανταλλαγή κατηγοριών που προηγήθηκε εμφανίστηκαν πρόθυμοι αν μη τι άλλο να επιδιώξουν μια ειλικρινή συζήτηση.

Ο κ. Μητσοτάκης αποχώρησε λίγο μετά τις 17:00 από το Μέγαρο Μαξίμου.

Αμέσως μετά τη συνάντηση ο πρωθυπουργός ανέβασε στο λογαριασμό του στο twitter 

Κυριάκος: Ανησυχώ - Τσίπρας: με ποιους είσαι
Στον διάλογο που είχαν οι δύο άνδρες παρουσία των δημοσιογράφων και που καταγράφηκε στις τηλεοπτικές κάμερες ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε μεταξύ άλλων πως η εκλογή του κλείνει κι έναν ηλικιακό κύκλο αλλά και μια κακή παράδοση.


Τσίπρας: Η παρουσία σου εδώ κλείνει ένα κύκλο κακής παράδοσης
Και σημείωσε «μένει να αποδειχθεί πως η νέα γενιά μπορεί να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις μιας καθαρής πολιτικής αντιπαράθεσης, με επιχειρήματα, με ιδέες και ταυτόχρονα και μιας ειλικρινούς ανταλλαγής πληροφοριών και ενημέρωσης για τα μεγάλα ζητήματα της χώρας».

Παράλληλα όμως τόνισε «H παρουσία σου εδώ κλείνει έναν κύκλο κακής παράδοσης μη επικοινωνίας ανάμεσα σε δύο θεσμικούς παράγοντες του τόπου»  (σ.σ. εννοώντας την περίοδο που ο ίδιος ήταν αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης) .

Δεσμεύτηκε πως σε ό,τι τον αφορά θα είναι διαθέσιμος ανά πάσα στιγμή, να παράσχει στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης πλήρη ενημέρωση για τα μεγάλα ζητήματα που αφορούν τη χώρα διότι η αξιωματική αντιπολίτευση είναι θεσμικός πυλώνας του πολιτικού συστήματος.
 
Μητσοτάκης: το νέο πολιτικό ύφος πρέπει να στηρίζεται στη γλώσσα της αλήθειας
Ο κ. Μητσοτάκης από την πλευρά του εξέφρασε την διάθεσή του να υπάρξει πολιτική επικοινωνία και εθνική συνεννόηση στα σημαντικά προβλήματα της χώρας αλλά έσπευσε να σημειώσει «Είναι επίσης σαφές ότι διαφωνούμε σε πολλά και έχω ανησυχία για πολλά ζητήματα».

«Προσβλέπω σε μία ειλικρινή συζήτηση. Χαίρομαι που επισημαίνεις το ζήτημα της ποιότητας του πολιτικού διαλόγου, διότι πράγματι ο νέος πολιτικός πολιτισμός και το νέο ήθος πρέπει να στηρίζεται στη γλώσσα της αλήθειας» είπε ο νέος πρόεδρος της ΝΔ. 
 
Διαρροή από το Μαξίμου για τη συζήτηση πριν καν αυτή ολοκληρωθεί
Ενώ η συζήτηση του πρωθυπουργού με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης ήταν σε εξέλιξη υπήρξαν οι πρώτες κυβερνητικές διαρροές για το περιεχόμενό της.

Σύμφωνα με αυτές ο Αλέξης Τσίπρας κάλεσε τον κ. Μητσοτάκη να ξεμπλοκάρει τη διαδικασία συγκρότησης του ΕΣΡ ώστε να προχωρήσει η διαδικασία για τις τηλεοπτικές άδειες με τη φράση «Δεν είναι σωστό κανένα κόμμα να κάνει αβάντες στους ολιγάρχες μιντιάρχες»

Κάλεσε επίσης τον αρχηγό της ΝΔ να αποφασίσει με ποιους είναι.« Δεν μπορείς να λες ταυτόχρονα να αποσύρω το νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό και την ίδια στιγμή να επικροτείς το Δ.Ν.Τ» ανέφερε σύμφωνα με τις διαρροές ο πρωθυπουργός.

Ζήτησε να ψηφίσει η ΝΔ το νομοσχέδιο για τη δημόσια διοίκηση συνδέοντάς την πολιτική αντιπαράθεση για τους διορισμούς και την κομματοκρατία. « Το πρόβλημα δεν είναι οι μετακλητοί που φεύγουν με τον υπουργό. Το πρόβλημα ειναι η αδιαφάνεια και ο κομματισμός στη διαδικασία αναδείξεις των μόνιμων στελεχών του δημοσίου» φέρεται να είπε ο κ. Τσίπρας.

( Ο πρόεδρος της ΝΔ Κ. Μητσοτάκης ενώ προσέρχεται στο Μαξίμου συνοδευόμενος από τον διευθυντή του γραφείου του  Μιχάλη Μπεκίρη, το διευθυντή του γραφείου τύπου της ΝΔ Μακάριο Λαζαρίδη και τον εκπρόσωπο του κόμματος Γιώργο Κουμουτσάκο)      

Ανέβηκαν οι τόνοι πριν από το ραντεβού
Το κλίμα μυρίζει μπαρούτι θυμίζοντας παλαιότερες δεκαετίες με το Μαξίμου λίγη ώρα πριν τη συνάντηση να ανεβάζει τους τόνους αντιδρώντας σε ανακοίνωση της ΝΔ για τους διορισμούς μελών, φίλων και συγγενών του ΣΥΡΙΖΑ στο δημόσιο.

«Η ηγεσία Μητσοτάκη διεκδικεί αριστεία στη σπέκουλα και το λαϊκισμό», σημειώνει η ανακοίνωση η οποία εκδόθηκε από το γραφείο του πρωθυπουργού προφανώς για να δώσει και τον τόνο της αντιπαράθεσης.
«Οι άνθρωποι που σχεδίασαν 15.000 απολύσεις στο Δημόσιο και την πλήρη απελευθέρωση των απολύσεων στον ιδιωτικό τομέα, δύσκολα θα πλασάρουν τον θατσερισμό τους ως κοινωνική ευαισθησία», συνεχίζει και καταλήγει: «Οι άνθρωποι που επιχείρησαν να επιβάλλουν τους κολλητούς τους ως ισόβιους διοικητές στο Δημόσιο, ένα μήνα πριν τις εκλογές του Ιανουαρίου, ας μην μιλάνε για κρατισμό και βολεμένους. Το κόμμα των θαλασσοδανείων – τα οποία πληρώνει ο ελληνικός λαός – ας χαμηλώσει τους τόνους.  Λίγη αιδώς δεν βλάπτει».

ΝΔ: Παντού σύντροφοι, συγγενείς και φίλοι της εξουσίας
Προηγουμένως η ΝΔ είχε καταγγείλει την Κυβέρνηση σημειώνοντας πως «Την ώρα, που βάλλεται η ανάπτυξη και η εργασία, την ώρα που χάνονται κάθε μέρα δουλειές, το σύστημα ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ προκαλεί την κοινωνία. Αυτό που όλοι βλέπουμε είναι έφοδος κατάληψης του Κράτους. Παντού “σύντροφοι”, συγγενείς και φίλοι της εξουσίας».   

Με «βέτο» για τις αρμοδιότητες Παππά ανά χείρας ο Μητσοτάκης
Ηδη από χθες η Νέα Δημοκρατία είχε κάνει σαφείς τις προθέσεις της, «πετώντας το γάντι» στην κυβέρνηση για τη συγκρότηση του ΕΣΡ, ζητώντας ουσιαστικά το «ψαλίδισμα» των αρμοδιοτήτων του «υπερυπουργού» Νίκου Παππά.

Συγκεκριμένα ο Κυριάκος Μητσοτάκης διαμήνυσε στον πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση ότι η αξιωματική αντιπολίτευση δεν είναι διατεθειμμένη να μπει καν στη συζήτηση περί ονομάτων του ΕΣΡ, αν πρώτα δεν δεσμευτεί το Μέγαρο Μαξίμου για δύο σημεία:

Πρώτον, τον περιορισμό των υπερεξουσιών του υπουργού Επικρατείας και στενού συνεργάτη του Αλέξη Τσίπρα, Νίκου Παππά, ο οποίος βάσει του νέου νόμου έχει την αρμοδιότητα για τον αριθμό των αδειών, το τίμημα, κλπ. 

Δεύτερον τη μεταφορά των σχετικών εξουσιών για την αδειοδότηση στο κατεξοχήν αρμόδιο όργανο, δηλαδή το ΕΣΡ, το οποίο θα πρέπει να αναλάβει να φέρει σε πέρας όλη τη διαδικασία χωρίς κυβερνητικές παρεμβάσεις.

Πάντως ο κ. Μητσοτάκης αμέσως μετά τη συνάντηση που είχε με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος, κ. Ιερώνυμο, επιχείρησε να ρίξει τους τόνους λέγοντας ότι προσβλέπει «σε έναν ειλικρινή και εποικοδομητικό διάλογο» με τον πρωθυπουργό.
Με προηγούμενες δηλώσεις του ο νέος πρόεδρος της ΝΔ είχε αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξει συναίνεση μόνο στο μείζον θέμα της συνταγματικής αναθεώρησης.

Πηγή: thetoc.gr
Newsroom MykonosTicker
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...