22 Ιαν 2016

Στα 3 η τρόικα για το νέο Ασφαλιστικό

Με διαφορετική γραμμή οι θεσμοί στις διαπραγματεύσεις
Μειώσεις των συντάξεων ζητά το ΔΝΤ, επιφυλάξεις στην αύξηση των εισφορών
........
Αλ. Τσίπρας και Κρ. Λαγκάρντ συμφώνησαν να υπάρχει απευθείας επικοινωνία μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και του ΔΝΤ, χωρίς διαμεσολαβητές ή διαρροές

Απέναντι σε μια... τριχοτομημένη τρόικα βρίσκεται η κυβέρνηση στις κρίσιμες διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς και κυρίως στο θέμα του Ασφαλιστικού. Η έλλειψη ενιαίας γραμμής και σαφούς τοποθέτησης από την πλευρά των εταίρων προβληματίζει την ελληνική πλευρά και δημιουργεί δυσκολίες στην πορεία της διαπραγμάτευσης καθυστερώντας και τη διαδικασία της πρώτης αξιολόγησης.

Στις συναντήσεις με τους εκπροσώπους των θεσμών, στο ακανθώδες θέμα του Ασφαλιστικού, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, το ΔΝΤ επιμένει και ζητά μείωση συντάξεων, ενώ, αντίθετα, από την πλευρά της Κομισιόν εκφράζονται κυρίως επιφυλάξεις για την αύξηση των εισφορών.

Σε διαφορετικό μήκος κύματος βρίσκεται η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η οποία επικεντρώνει το ενδιαφέρον της στο δημοσιονομικό αποτέλεσμα των προτάσεων που έχει καταθέσει η ελληνική πλευρά. Ακριβώς αυτή η «αντινομία» των θέσεων που εκφράζουν οι θεσμοί σε βασικά και κρίσιμα θέματα του Ασφαλιστικού δημιουργεί «στασιμότητα» στις διαπραγματεύσεις με αρνητικές επιπτώσεις.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας στο ντιμπέιτ με τον Β. Σόιμπλε έθεσε το ζήτημα τονίζοντας ότι «εύχομαι και ελπίζω οι διαφωνίες μεταξύ των τριών θεσμών να μην προκαλέσουν καθυστερήσεις στην αξιολόγηση», ενώ για το ίδιο θέμα έκανε αναφορά και στην Κρ. Λαγκάρντ.

Ο Αλ. Τσίπρας και η επικεφαλής του ΔΝΤ είχαν χθες το απόγευμα στο χιονισμένο Νταβός μια ειλικρινή συζήτηση για την πορεία του ελληνικού προγράμματος και την επικοινωνία με το Ταμείο - «χωρίς διαμεσολαβητές ή διαρροές». Στη συνάντηση και οι δύο πλευρές εξέφρασαν δυσαρέσκεια γιατί η διαπραγμάτευση γίνεται μέσω διαρροών και συμφώνησαν να μιλούν απευθείας προκειμένου η κάθε πλευρά να έχει σαφή αντίληψη για τις θέσεις της άλλης.

Στη σχετική συζήτηση μάλιστα στέλεχος του ΔΝΤ ανέφερε ότι ουδέποτε διέρρευσε από το Ταμείο η έκφραση για το Ασφαλιστικό ότι «ζητήσαμε αγελάδα και μας φέρατε γάτα».

Το τετ α τετ του πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα με την Κρ. Λαγκάρντ, παρότι είχε συγκεκριμένη διάρκεια, κράτησε περισσότερο - γεγονός που ανέδειξε το ενδιαφέρον να υπάρξει κοινός τόπος συνεννόησης παρά τις προφανείς διαφωνίες.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε στη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ ότι «ο χρόνος αποτελεί κρίσιμη παράμετρο για την επιτυχημένη ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης και συνολικά του ελληνικού προγράμματος». Μετά τις απαντήσεις της κυρίας Λαγκάρντ συζητήθηκε αναλυτικά το θέμα και συμφωνήθηκε ότι οι καθυστερήσεις δεν αποτελούν στόχο καμίας από τις δύο πλευρές.

«Οδικός Χάρτης»
Είναι πασιφανές ότι το ραντεβού, μετά και τη δέσμευση του κ. Μπάιντεν ότι θα κάνει ό,τι χρειάζεται για να μην υπάρξουν αδικαιολόγητες καθυστερήσεις, εξελίχθηκε σε ένα πινγκ-πονγκ απόψεων, που ετέθησαν και από τις δύο πλευρές.

Ο κ. Τσίπρας επέμεινε στον «Οδικό Χάρτη» για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης μια ώρα αρχύτερα, ενώ όταν η κουβέντα έφτασε στο Ασφαλιστικό, λέγεται ότι η κυρία Λαγκάρντ δεν έφερε σημαντικές αντιρρήσεις για τον κορμό του ελληνικού σχεδίου. Ωστόσο και κυρίως από τον κ. Τσίπρα που αναφέρθηκε στη «διαπίστωση», επικρατούν διαφορετικές φωνές εντός του ΔΝΤ και των θεσμών, που κάθε άλλο παρά διευκολύνουν την περαίωση της αξιολόγησης.

Εγκυρότατες πληροφορίες τονίζουν ότι η κυβέρνηση ναι μεν αναμένει τις παρατηρήσεις σε τεχνικό επίπεδο, αλλά προσανατολίζεται στο να ακολουθήσει πιστά το χρονοδιάγραμμα για την κατάθεση στη Βουλή του νομοσχεδίου, ώστε να ψηφιστεί εντός του Φλεβάρη.

Oι ίδιες πληροφορίες επιμένουν ότι ο κ. Τσίπρας έκανε σαφή αναφορά στη συμφωνία των εργοδοτικών φορέων για την αύξηση των εισφορών - ίσως διότι ετέθησαν στο τραπέζι και άλλες εναλλακτικές προτάσεις. Βέβαια εξήγησε ότι σκληρότερα μέτρα δεν μπορεί να αντέξει η κοινωνία.

Είναι καθοριστικής σημασίας -κατά το πρωθυπουργικό επιτελείο- ότι και κατά τη διάρκεια της συνάντησης με την κ. Λαγκάρντ και με βάση τις ανακοινώσεις, έγινε ειδική συζήτηση για την ελάφρυνση του χρέους. «Η κυρία Λαγκάρντ επανέλαβε ότι το ΔΝΤ είναι έτοιμο να συνεχίσει να υποστηρίζει την Ελλάδα στην προσπάθεια επίτευξης ισχυρής οικονομικής ανάπτυξης και βιώσιμων δημοσιονομικών μέσω ενός αξιόπιστου και συνολικού μεσοπρόθεσμου οικονομικού προγράμματος», τονίζεται σε ανακοίνωση μετά τη συνάντηση από το ΔΝΤ, όπου υπογραμμίζεται: «Ενα τέτοιο πρόγραμμα απαιτεί ισχυρές οικονομικές πολιτικές, ειδικά την ασφαλιστική μεταρρύθμιση, καθώς επίσης και σημαντική αναδιάρθρωση του χρέους από τους Ευρωπαίους πιστωτές της Ελλάδας για να διασφαλιστεί ότι το χρέος θα βρεθεί σε μία βιώσιμη πορεία».

Το Μέγαρο Μαξίμου κάνει ιδιαιτέρως θετικά σχόλια και για τη συνομιλία με τον Αμερικανό υπουργό Οικονομικών, Τζακ Λιου, ο οποίος δεσμεύτηκε μιλώντας στον κ. Τσίπρα ότι θα πρέπει να υπάρξει λύση για το χρέος. Μάλιστα μετά το τετ α τετ στο Νταβός και σε ανακοίνωση του υπ. Οικονομικών των ΗΠΑ υποστηρίζεται:

«Ο υπουργός Λιου συζήτησε το πόσο σημαντικό είναι η ελληνική κυβέρνηση να συνεχίσει να εφαρμόζει οικονομικές μεταρρυθμίσεις, ενώ έκανε αναφορά και στις σημαντικές μεταρρυθμίσεις που έχει εφαρμόσει η Ελλάδα μέχρι σήμερα. Ο κ. Τζακ Λιου ενθάρρυνε τον Ελληνα πρωθυπουργό να συνεχίζει να συνεργάζεται στενά με τους Ευρωπαίους εταίρους, ενώ επισήμανε τον σημαντικό ρόλο του ΔΝΤ στη μεταρρυθμιστική διαδικασία. Ο κ. Λιου υπογράμμισε πόσο σημαντικό είναι η διεθνής κοινότητα να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της επαναφέροντας το ελληνικό χρέος σε βιώσιμη τροχιά μέσω ελάφρυνσης».
ΦΩΦΗ ΓΙΩΤΑΚΗ
Πηγή: ethnos.gr
Newsroom MykonosTicker
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...