Η βάση της Ν.Δ. θα προεπιλέξει τους υποψηφίους βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης.....
πριν από τις επόμενες εθνικές εκλογές. Αυτή είναι, κατά πληροφορίες, η πρόταση που θα κάνει ο κ. Κυρ. Μητσοτάκης στο επικείμενο συνέδριο του κόμματος, επιδιώκοντας να καταδείξει το πώς αντιλαμβάνεται την εσωκομματική δημοκρατία, αλλά και στέλνοντας μήνυμα ότι επιθυμεί να αλλάξει το αρχηγοκεντρικό κομματικό μοντέλο.
Με απλά λόγια η πρότασή του θα είναι όσοι μετείχαν στις πρόσφατες εκλογές της Ν.Δ., αλλά και όσοι εγγραφούν στο εξής ως μέλη της, να ψηφίσουν το επόμενο διάστημα και τους υποψήφιους –κατά τόπους– βουλευτές, διαμορφώνοντας πλέον εκείνοι τα ψηφοδέλτια των εκλογών. Σημειωτέον δε ότι ο πρόεδρος της Ν.Δ. έχει ήδη προαναγγείλει ότι τούτο θα συμβεί ανεξαρτήτως μια συνταγματικής ερμηνείας που θέλει τις επόμενες εκλογές να διεξάγονται με λίστα μέχρι τον Μάρτιο του 2017. Κατά την άποψη του κ. Μητσοτάκη, όπως τη μεταφέρουν συνομιλητές του, αν οι εκλογές γίνουν μετά τον Ιούνιο του 2016 (που θα έχουν περάσει 18 μήνες από την πρώτη εκλογή του ΣΥΡΙΖΑ), ο ίδιος δεν έχει καμία δέσμευση να σεβαστεί τη σειρά που εξελέγησαν οι σημερινοί βουλευτές της Ν.Δ. και ως εκ τούτου θα επιμείνει να εφαρμοστεί το νέο μοντέλο που εισηγείται.
Όλα αυτά προδίδουν, βέβαια, και την εκλογική ετοιμότητα την οποία επιδιώκει να έχει το κόμμα του ο πρόεδρος της Ν.Δ., ενώ δεν είναι τυχαίο ότι η Συγγρού, εκτός του ότι έχει βάλει στο μικροσκόπιο τις οκτώ πρώτες δημοσκοπήσεις του 2016 που τη δείχνουν νικήτρια των επόμενων εκλογών, πραγματοποιεί και ουκ ολίγες έρευνες που δεν βλέπουν το φως της δημοσιότητας.
Και έχει πράγματι ενδιαφέρον ότι οι οκτώ αυτές έρευνες έχουν μικρές διαφοροποιήσεις, γεγονός που κάνει τους ειδικούς να καταλήγουν σε τέσσερα βασικά συμπεράσματα, αποδεχόμενοι βέβαια και την επισφάλεια κάθε «σίγουρης» πρόβλεψης λόγω των πρόσφατων διαδοχικών αστοχιών τους. Ας τις δούμε αναλυτικά:
1. Η πρωτοκαθεδρία της Ν.Δ. οφείλεται συνδυαστικά στη ραγδαία αποσυσπείρωση του ΣΥΡΙΖΑ και στην απροσδόκητα υψηλή συσπείρωση (80%) που εμφανίζει η Ν.Δ. Μόνον το 50%-60% των ψηφοφόρων του κ. Τσίπρα λέει σήμερα ότι θα τον ξαναψηφίσει (με τους περισσότερους να είναι αναποφάσιστοι), ενώ παρατηρείται και μια απευθείας μετακίνηση συριζαίων στη Ν.Δ., την οποία οι δημοσκόποι θεωρούν ερμηνεύσιμη. Οπως λένε, σε όλη τη διάρκεια του 2015, ένα περίπου 10% των αυτοπροσδιοριζόμενων ως «κεντροδεξιών» πολιτών δήλωνε ότι ψηφίζει ΣΥΡΙΖΑ. Με άλλα λόγια πιστεύουν ότι οι παρατηρούμενες διαρροές από τον ΣΥΡΙΖΑ στη Ν.Δ. προέρχονται από πρώην οργισμένους ψηφόφορους της Ν.Δ., οι οποίοι απλά επιστρέφουν, έχοντας πλέον μετανιώσει πικρά που στήριξαν τον κ. Τσίπρα και στις τρεις τελευταίες αναμετρήσεις (δύο εκλογές και δημοψήφισμα). Τούτο εξηγεί, άλλωστε, και το προβάδισμα των 3,7 μονάδων που έχει μεσοσταθμικά η Ν.Δ. έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά υπάρχει και κάτι που ίσως αποδειχθεί προβληματικό για τον κ. Μητσοτάκη. Ουδείς γνωρίζει αν ανάμεσα στο 20% των ψηφοφόρων της Ν.Δ., που σήμερα αποφεύγουν να πουν ότι θα την ξαναψηφίσουν, υπάρχουν και αρκετοί που διαφωνούν ριζικά με την κεντρώα στροφή της και δεν θα επιστρέψουν τελικά στο κόμμα τους.
2. Το ΠΑΣΟΚ διατηρεί μεν τα ποσοστά του, αλλά σε καμία έρευνα δεν δείχνει σαφή σημάδια ανόδου. Κάτι που εξηγεί, βέβαια, και τις γέφυρες που ρίχνει η κ. Γεννηματά στον κ. Θεοδωράκη, το κόμμα του οποίου δημοσκοπικά φαίνεται δύσκολο να ξαναμπεί στη Βουλή, όπως άλλωστε και οι ΑΝΕΛ. Η έκπληξη αντιθέτως αφορά την Ενωση Κεντρώων καθώς εμφανίζεται στις 8 έρευνες να ξεπερνά το σημερινό ποσοστό της (3,4) και να φτάνει στην εκτίμηση ψήφου ακόμη και το 5%.
3. Αξιοσημείωτη είναι και η άνοδος του ΚΚΕ που επίσης αποδίδεται σε διαρροές του ΣΥΡΙΖΑ. Οι ειδικοί μάλιστα δεν αποκλείουν στις επόμενες εκλογές να διεκδικήσει την τρίτη θέση από τη Χ.Α., θυμίζοντας ότι το ΚΚΕ έλαβε 8,5% τον Μάιο του 2012. Σημειωτέον δε ότι η ΛΑΕ παραμένει καθηλωμένη στο 2%, γεγονός που εξηγεί και την προαναγγελία νέου κόμματος από την κ. Κωνσταντοπούλου.
4. Το τελευταίο συμπέρασμα είναι και το πιο προβληματικό, καθώς αφορά την τεράστια αποχή. Σε όλες τις έρευνες αυτή εμφανίζεται πια ως συνειδητή επιλογή. Υπενθυμίζεται ότι τον Σεπτέμβριο η αποχή έφτασε το 43%, σημειώνοντας ιστορικό ρεκόρ σε εθνικές εκλογές σε όλη τη Μεταπολίτευση, γεγονός που αποδίδεται μεν στην καθολική απαξία που νιώθει ένα μεγάλο μέρος των πολιτών για όλα τα κόμματα, αλλά δυσχεραίνει παράλληλα κάθε πρόβλεψη οποτεδήποτε κι αν γίνουν εκλογές.
Κωνσταντίνος Ζούλας
Κωνσταντίνος Ζούλας
Πηγή: kathimerini.gr
Newsroom MykonosTicker
Newsroom MykonosTicker