23 Φεβ 2016

Δίωξη για υπεξαίρεση σε βάρος υπευθύνων του ΤΑΙΠΕΔ

Για μη απόδοση στο δημόσιο ποσών από την πώληση του ΟΠΑΠ
Ποινική δίωξη για υπεξαίρεση με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου περί καταχραστών.......
του δημοσίου άσκησαν οι εισαγγελείς κατά της Διαφθοράς σε βάρος υπευθύνων του ΤΑΙΠΕΔ, σχετικά με ποσό προερχόμενο από την εκκαθάριση του τιμήματος πώλησης του ΟΠΑΠ που δεν απέδωσαν στο Δημόσιο.

Συγκεκριμένα η ποινική δίωξη που ασκήθηκε αφορά στην κατηγορία της υπεξαίρεσης σε βάρος του δημοσίου αντικειμένου ιδιαίτερα μεγάλης αξίας, το οποίο έχουν εμπιστευθεί στον υπαίτιο λόγω της ιδιότητάς του ως εντολοδόχου και διαχειριστή ξένης περιουσίας κατά συναυτουργία εκ της οποίας η συνολική ζημία που προξενήθηκε στο δημόσιο ξεπερνά το ποσό των 150.000 ευρώ.

Η ποινική δίωξη ασκήθηκε μετά την ολοκλήρωση έρευνας που διενεργήθηκε με εντολή της Εισαγγελέως Διαφθοράς Ελένης Ράικου με στόχο την αναζήτηση ενδεχόμενων αξιόποινων πράξεων κατά την διαδικασία εκκαθάρισης του τιμήματος που περιήλθε στο ΤΑΙΠΕΔ από την πώληση του 33% των μετοχών του ΟΠΑΠ στην Emma Delta Ltd.

Σύμφωνα με πληροφορίες, από τα στοιχεία που συνέλεξαν οι εισαγγελείς Διαφθοράς φαίνεται να προέκυψε ότι οι υπεύθυνοι του ΤΑΙΠΕΔ δεν απέδωσαν στο Δημόσιο τους συνολικούς τόκους που πιστώθηκαν στον λογαριασμό του Ταμείου οι οποίοι φέρεται να ανέρχονται σε ποσό άνω των 480 εκατομμυρίων ευρώ.

Το συνολικό αρχικό τίμημα από την πώληση του 33% των μετοχών του ΟΠΑΠ στην Emma Delta ανήλθε στο ποσό των 622 εκατομμυρίων ευρώ. Όπως αναφέρεται στην δικογραφία, το ποσό που πιστώθηκε στον λογαριασμό που τηρεί το ΤΑΙΠΕΔ στην Εθνική Τράπεζα, μετά την παρακράτηση από τη χρηματιστηριακή εταιρεία ως εξόφληση των εξόδων και των προμηθειών της, ανήλθε σε ποσό 612.819.500 ευρώ.

Η έρευνα της Εισαγγελίας Διαφθοράς σχετικά με την υπόθεση του ΟΠΑΠ συνεχίζεται προκειμένου να διαπιστωθεί αν η μεταβίβαση έγινε νόμιμα ή αν από την σύμβαση προκύπτουν στοιχεία για την διάπραξη του αδικήματος της απιστίας.

Η δικογραφία διαβιβάστηκε στον ανακριτή Διαφθοράς Κώστα Σαργιώτη, ο οποίος ήδη χειρίζεται προγενέστερη δικογραφία κατά των υπευθύνων του ΤΑΙΠΕΔ σχετικά με την υπόθεση πώλησης και επαναμίσθωσης (sale & lease back) 28 ακινήτων του ελληνικού Δημοσίου, με οικονομικό αντάλλαγμα περίπου 261 εκατομμυρίων ευρώ, το 2013-2014.

Για την υπόθεση αυτή, έχει ασκηθεί ποινική δίωξη για απιστία σε βάρος των μελών του Συμβουλίου Εμπειρογνωμόνων του Ταμείου (Οκτώβριο 2013), καθώς και για υπεξαίρεση σε βάρος του προέδρου, του διευθύνοντα συμβούλου και του εντεταλμένου συμβούλου του ΤΑΙΠΕΔ της επίμαχης περιόδου.
Πηγή: Naftemporiki.gr
Newsroom MykonosTicker
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...