23 Φεβ 2016

Μνημόνιο Συμφωνίας της Περιφέρειας Ν.Αιγαίου με την Περιφέρεια της Βαλένθια, για την επανεγκατάσταση 1000 προσφύγων

Μνημόνιο Συμφωνίας της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου με την Περιφέρεια της Βαλένθια, για την επανεγκατάσταση τουλάχιστον 1000 προσφύγων από νησιά του Αιγαίου στην Ισπανία........
Η επανεγκατάσταση και ενσωμάτωση στην τοπική κοινωνία της Βαλένθια τουλάχιστον 1000 προσφύγων από νησιά του Αιγαίου, δρομολογήθηκε σήμερα, Τρίτη, μετά από την συμφωνία του Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργου Χατζημάρκου με αντιπροσωπεία της Περιφερειακής Κυβέρνησης της Βαλένθια, σε συνάντηση που έγινε, ειδικά γι αυτό τον σκοπό, στο νησί της Λέρου.

Η συνάντηση επισφραγίστηκε με την υπογραφή Μνημονίου Συμφωνίας μεταξύ του Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργου Χατζημάρκου και της Αντιπροέδρου της Περιφερειακής Κυβέρνησης της Βαλένθια κ. Mónica Oltra Jarque.

Πρόκειται για μια ιδιαιτέρως σημαντική πρωτοβουλία των δύο Περιφερειών, όχι μόνο για λόγους ουσίας, αλλά και λόγω των ισχυρών συμβολισμών και των μηνυμάτων που στέλνει, όσον αφορά την διαχείριση του προσφυγικού προβλήματος στην Ευρώπη του Διαφωτισμού και των Ανθρωπιστικών Αξιών.

Η συμφωνία των δύο Περιφερειών θα τεθεί προς έγκριση από τις κυβερνήσεις των δύο χωρών, για να περάσει άμεσα στο στάδιο της υλοποίησης.

Ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, συνοδευόμενος από την Εντεταλμένη Περιφερειακή Σύμβουλο για θέματα εθελοντισμού κ. Χαρίκλεια Γιασιράνη, υποδέχθηκε σήμερα το πρωί στην Λέρο την πολυμελή αντιπροσωπεία της ισπανικής περιφέρειας, με επικεφαλής την Αντιπρόεδρο της Περιφερειακής Κυβέρνησης της Βαλένθια και Περιφερειακή Υπουργό Ισότητας και Πολιτικών Ένταξης, κ. Mónica Oltra, συνοδευόμενη από την κ. Elena Ferrando, Γενική Διευθύντρια Κοινωνικής Ένταξης, την κ. Regina Laguna, Γενική Διευθύντρια Ευρωπαϊκών Θεμάτων, τον κ. Francisco Pellicer, Επικεφαλής του Γραφείου Τύπου της Αντιπροέδρου, και την κ. Zulima Pérez, Περιφερειακή Υφυπουργό Διαφάνειας, Κοινωνικής Ευθύνης, Συμμετοχής και Συνεργασίας.

Η περιφερειακή αντιπροσωπεία της Βαλένθια επισκέφθηκε την Λέρο, κατόπιν πρόσκληση της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, προκειμένου να δει από κοντά την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο νησί λόγω των συνεχών μεταναστευτικών ροών και να συζητηθούν όλες οι λεπτομέρειες για την υλοποίηση της μεταφοράς των προσφύγων στην Ισπανία.

Σύμφωνα με όσα συμφωνήθηκαν, η περιφερειακή κυβέρνηση της Βαλένθια θα δρομολογήσει πλοίο χωρητικότητας 1000 ατόμων, το οποίο θα μεταφέρει πρόσφυγες από νησιά του Αιγαίου για μετεγκατάσταση στην Ισπανία με σκοπό να τους ενσωματώσει στην τοπική κοινωνία, χωρίς να αποκλείεται το πλοίο αυτό να κάνει περισσότερα του ενός δρομολόγια.

Μετά την υπογραφή του Μνημονίου Συμφωνίας, ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου δήλωσε:
«Η Ευρώπη του Διαφωτισμού, της αλληλοκατανόησης και της συνεργασίας είναι ακόμη ζωντανή. Σήμερα, από την Λέρο, στέλνουμε το μήνυμα του πώς χτίζεται η Ευρώπη που όλοι ονειρευτήκαμε». 

Το κείμενο του Μνημονίου Συμφωνίας
ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ ΜΕΤΑΞΥ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΤΗΣ ΒΑΛΕΝΘΙΑ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ

Λέρος, 23 Φεβρουαρίου 2016
Η ανθρωπιστική κρίση που έχει απελευθερωθεί στις ακτές της Ανατολικής Μεσογείου, ως αποτέλεσμα των πολέμων και των ενόπλων συγκρούσεων στην Μέση Ανατολή, δεν περνά απαρατήρητη από τους Ευρωπαίους πολίτες οι οποίοι, σε διαφορετικές περιοχές, κράτη και πόλεις, αναπτύσσουν δράσεις ανθρωπιστικής βοήθειας και ανακούφισης με ίδια μέσα και πόρους.

Οι κυβερνήσεις, οι Περιφερειακές Αρχές και οι πολίτες που βρίσκονται κοντά στην τραγωδία συλλέγουν όλα τα μέσα που έχουν στη διάθεσή τους. Παρ 'όλα αυτά, οι πόροι είναι ανεπαρκείς και η έκταση και το μέγεθος της κρίσης τους ξεπερνά.

Είναι απαραίτητο τα θεσμικά όργανα, σε αμοιβαία συνεργασία με τους πολίτες, να ηγηθούν της πρωτοβουλίας να οργανωθεί η μεταφορά και η υποδοχή των προσφύγων, των οικογενειών που φεύγουν μακριά από συγκρούσεις που δεν είναι ξένες προς την πρόσφατη ιστορία της Ευρώπης.

Αυτή η κατάσταση αποτελεί πλέον ζήτημα εξαιρετικά επείγον που δεν επιδέχεται περαιτέρω καθυστερήσεις στην υιοθέτηση των μέτρων συνεργασίας μεταξύ των κυβερνήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η Περιφερειακή Κυβέρνηση της Βαλένθια και η Περιφερειακή Αρχή Νοτίου Αιγαίου που προσυπογράφουν το παρόν μνημόνιο βιώνουν αυτή την κατάσταση υπό διαφορετικές συνθήκες:

Τα νησιά της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου υποφέρουν κάθε μέρα την άφιξη εκατοντάδων ανθρώπων, σε κρίσιμη κατάσταση, που δεν μπορούν να λάβουν την δέουσα φροντίδα από τις υπηρεσίες ένταξης, οι οποίες είναι υπερφορτωμένες. Διάφορες διοικήσεις, τα τοπικά συμβούλια και οι πολίτες της Περιφερειακής Κυβέρνησης της Βαλένθια έχουν δημιουργήσει ένα δίκτυο αλληλεγγύης για την φιλοξενία ανθρώπων στην περιοχή, αν και απαιτείται προηγούμενη δράση από την Ευρωπαϊκή Ένωση και την κυβέρνηση της Ισπανίας ώστε να γίνουν αποτελεσματικά αυτά τα μέτρα.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να αποτελέσει όχι μόνο έναν κοινό χώρο ελευθερίας, ασφάλειας και δικαιοσύνης, αλλά και έναν χώρο υποδοχής και ένταξης στο πλαίσιο της ανεπαρκούς παγκόσμιας διακυβέρνησης.

Οι περιφερειακές κυβερνήσεις που προσυπογράφουν το παρόν μνημόνιο έχουν και μοιράζονται την γνώση ότι τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι βάσει του Διεθνούς Δικαίου οι υπεύθυνες κυβερνήσεις που μπορούν και πρέπει να διαπραγματευθούν στην περιοχή της ΕΕ τα ποσοστά και τις διαδικασίες υποδοχής, μετεγκατάστασης και ένταξης των ατόμων που ζητούν άσυλο στα αντίστοιχα κράτη τους.

Οι περιφερειακές κυβερνήσεις που προσυπογράφουν το παρόν μνημόνιο μοιράζονται την ανάγκη να λυθεί επειγόντως μια ανθρωπιστική κρίση που κοστίζει χιλιάδες ζωές, διαλύει οικογένειες και τροφοδοτεί φόβους. Και δηλώνουν ότι έχουν παροτρύνει τις κυβερνήσεις τους προκειμένου, στο πλαίσιο της αποφασιστικής διαδικασίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να θεσπίσουν με την μέγιστη επείγουσα ανάγκη τις απαραίτητες ενέργειες για την υποδοχή και την μετεγκατάσταση των προσφύγων.

Συγκεκριμένα, η περιφερειακή κυβέρνηση της Βαλένθια έχει προτείνει στην κυβέρνηση της Ισπανίας ένα πλοίο ως μέσο μεταφοράς χιλίων εκατό προσφύγων από τα ελληνικά νησιά στην Περιφέρεια της Βαλένθια, καθώς και τους όρους για την υποδοχή τους στην επικράτεια της Βαλένθια, συμπεριλαμβανομένης της ιατρικής και της εκπαιδευτικής περίθαλψης. 

Από την πλευρά της, η Ελληνική περιφέρεια του Νοτίου Αιγαίου δεσμεύεται να ενημερώσει την Ελληνική κυβέρνηση γι’ αυτήν την από κοινού πρόθεση και να διεκπεραιώσει τις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να διευκολύνει για την Κυβέρνηση της Ισπανίας την επιβίβαση και μεταφορά ενός μέρους των προσφύγων για την άφιξη αυτών στην Περιφέρεια της Βαλένθια.

Το έγγραφο αυτό, το οποίο υπογράφεται σε δύο αντίτυπα, αποτελεί ένα μνημόνιο συμφωνίας μεταξύ των περιφερειακών κυβερνήσεων που το προσυπογράφουν αλλά, σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο, δεν αποτελεί κείμενο νομικά δεσμευτικό για τα κράτη ή τις κυβερνήσεις τους. Παρ 'όλα αυτά, είναι μια σταθερή και δημόσια απόδειξη της δέσμευσης που ελήφθη για την αναζήτηση λύσεων για την ανθρωπιστική κρίση στο Αιγαίο Πέλαγος.
Για την Περιφερειακή Κυβέρνηση
Της Βαλένθια
Mónica Oltra Jarque
Αντιπρόεδρος & Υπουργός

Ισότητας και Πολιτικών Ένταξης
Για την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου
Γιώργος Χατζημάρκος
Περιφερειάρχης
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...