13 Φεβ 2016

Επικίνδυνα παιχνίδια στο Αιγαίο

Ο ρόλος του ΝΑΤΟϊκού στόλου και οι προκλήσεις της Τουρκίας
Με τις φρεγάτες του ΝΑΤΟ να ετοιμάζονται για… διέλευση από τα ταραγμένα χωρικά ύδατα του ΣΥΡΙΖΑ,..........
η κυβέρνηση Τσίπρα βρίσκεται ήδη σε βαριά κατάθλιψη και ο συνεταιρισμός με τους ΑΝ.ΕΛ. περνά τη χειρότερη ως τώρα κρίση.

Οι φωτογραφίες των στρατευμένων Ελλήνων που κουβαλούν τώρα ως… αγγαρειομάχοι κουβέρτες και στρώματα για τη δημιουργία των Κέντρων Καταγραφής (hotspot) στα νησιά έρχεται σε πλήρη αντίθεση με εκείνα που έλεγε πριν από λίγους μήνες σε κλειστές συσκέψεις ο υπουργός Αμυνας Πάνος Καμμένος ότι «οι φαντάροι δεν μπορούν να γίνουν οι παραδουλεύτρες των μεταναστών».

Χαώδης όμως είναι και η απόσταση από τα όσα έλεγε ο Αλέξης Τσίπρας τον Σεπτέμβριο του 2014, χαρακτηρίζοντας το ΝΑΤΟ σχηματισμό που «αφορά παρελθούσα εποχή και δεν έχει λόγο ύπαρξης». Σε εκείνη την ίδια συνέντευξη, στο πλαίσιο της ΔΕΘ, ο αρχηγός τότε της αντιπολίτευσης μιλούσε, λοιπόν, για κατάργηση του ΝΑΤΟ ζητώντας «να υπάρξουν νέοι θεσμοί που θα αναλάβουν το ρόλο της εποπτείας, της σταθερότητας, της ασφάλειας και της διεθνούς ειρήνης».

Το τι μεσολάβησε από τότε έως τώρα, είναι σε έναν βαθμό γνωστό. Η πρώτη κυβέρνηση Τσίπρα «απορροφήθηκε» επί μήνες στη διαπραγμάτευση για τα οικονομικά, άφησε τα πράγματα να φθάσουν στο απροχώρητο και κατέληξε σε περιδίνηση και... κωλοτούμπες υπογράφοντας ένα βαρύτατο νέο Μνημόνιο. Το ίδιο σενάριο επαναλαμβάνεται με χειρότερο τρόπο και στη διαχείριση του μεταναστευτικού από τη δεύτερη κυβέρνηση Τσίπρα.

Οταν ο κ. Τσίπρας μιλούσε στη ΔΕΘ το 2014 και εξαπέλυε μύδρους κατά του ΝΑΤΟ, κατηγορούσε ταυτόχρονα την τότε κυβέρνηση ότι έχει καταντήσει την Ελλάδα να είναι «η τελευταία τρύπα του ζουρνά». Στο ακροατήριο, πίσω από τους δημοσιογράφους, βρίσκονταν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, μεταξύ των οποίων και η Τασία Χριστοδουλοπούλου, που ανέλαβε τον Ιανουάριο του 2015 τις τύχες του νεοσύστατου υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής. Κατά έναν παράδοξο τρόπο, η κ. Χριστοδουλοπούλου δεν βολεύτηκε απλώς με την αρχική άρνηση του Π. Καμμένου να συνδράμει ο Στρατός στη δημιουργία των απαραίτητων δομών υποδοχής, καταγραφής, φιλοξενίας αλλά και κράτησης των προσφύγων και μεταναστών - όλα δηλαδή αυτά που τώρα επιχειρεί να στήσει η Ελλάδα «στο και πέντε» για να αποφύγει τη διεθνή απομόνωση.

Η τότε υπουργός, προφανώς, εφάρμοσε κατά γράμμα το πνεύμα των δηλώσεων Τσίπρα αποφεύγοντας ακόμη και να ζητήσει τη συνδρομή της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Προστασίας, παρά το γεγονός ότι αφορούσε ευθέως στο καλό των ανθρώπων που έφθαναν κυνηγημένοι στα παράλια της Ελλάδας.

Η βοήθεια της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Προστασίας ζητήθηκε τελικώς μόλις πριν από δύο μήνες. Παρά ταύτα, ο νυν αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας βγήκε σε εκδήλωση των ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, προχθές Παρασκευή, και ειρωνεύτηκε την ανταπόκριση των Ευρωπαίων, λέγοντας ότι έχουν στείλε μόνο το «ένα πεντηκοστό» από τα όσα ζητήσαμε και αυτά είναι 1.000 σκηνές, 5.000 κουβέρτες, κουτιά πρώτων βοηθειών για τα σκάφη και 100 «μισές χημικές τουαλέτες που έχουν μόνο λεκάνη»...
ΑΡΗΣ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ
Διαβάστε αναλυτικά το ρεπορτάζ στην έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...