13 Φεβ 2016

Η μπλόφα του ΣΥΡΙΖΑ, τα τζάκια και η διαπλοκή

Το παρασκήνιο των τηλεοπτικών αδειών
Εναν απίστευτο επικοινωνιακό κλεφτοπόλεμο με τους ιδιοκτήτες καναλιών της χώρας παίζει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. σε μια........
ιδιαίτερα κρίσιμη στιγμή κατά την οποία η συζήτηση για τις άδειες ισοδυναμεί με μια άκαιρη και άκομψη «μπλόφα» προκειμένου να συρθεί η συμμαχία κρατώντας στο χέρι το μιντιακό σύστημα έως την επόμενη εκλογική αναμέτρηση.

Σε μια προσπάθεια να δημιουργήσει μια νέα κάστα καναλαρχών, με παλιούς και νέους (ξένους και Ελληνες) επιχειρηματίες -πάντως απολύτως ελεγχόμενους από το σύστημα Τσίπρα που κυκλοφορεί και τάζει στα 4 σημεία του πλανήτη άδειες- προκαλεί παράπλευρες απώλειες με απεργιακές κινητοποιήσεις, καλλιέργεια κλίματος ανασφάλειας στους ομήρους-εργαζόμενους και φυσικά τριγμούς στη διαφημιστική αγορά που δεν γνωρίζει σε πόσους παίκτες θα μοιράζεται στο εξής η ήδη «κουτσουρεμένη» και καμένη πίτα.

Μπορεί η τροπολογία για τις τηλεοπτικές άδειες να ψηφίστηκε από 154 βουλευτές των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. συν τον ανεξάρτητο βουλευτή Νίκο Νικολόπουλο, ωστόσο δεν είναι βέβαιο ότι θα ικανοποιηθεί στην πράξη το ζητούμενο της αδειοδότησης 4 παικτών για κανάλια γενικής στόχευσης και πανελλαδικής εμβέλειας (όπως τα Mega, ANT1, Alpha, Star κ.λπ. στη σημερινή τους μορφή) 10ετούς διάρκειας. 
Και αυτό γιατί αφενός οι καναλάρχες θα προσφύγουν στα ελληνικά και ευρωπαϊκά δικαστήρια προκειμένου να έχει η τροπολογία την τύχη του «βασικού μετόχου», αφετέρου δεν είναι και τόσο βέβαιο ότι ο σκληρός πυρήνας του Μαξίμου θέλει μέσα από την καρδιά του να ρυθμίσει το άναρχο επί 26 χρόνια -όπως χαρακτηριστικά τονίζουν τα κυβερνητικά στελέχη- τοπίο.

Νέα και παλιά τζάκια
Το πιο σοβαρό είναι ότι η κυβέρνηση προγραμματίζει την προκήρυξη του σχετικού διαγωνισμού με τη διαδικασία του κατεπείγοντος στις επόμενες 10 ημέρες, σαν να μην εκκρεμούν άλλα ακανθώδη ζητήματα όπως ασφαλιστικό, προσφυγικό, φορολογικό ή αγροτικό, ενώ η αγορά θυμίζει καζάνι που βράζει μετά και το προβληματικό πόρισμα του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου της Φλωρεντίας, που επιβεβαιώνει τις πρωθύστερες κυβερνητικές εξαγγελίες και προθέσεις για 4 άδειες, σαν να ήταν ανίκανη η εγχώρια ακαδημαϊκή κοινότητα να γνωμοδοτήσει επ’ αυτού. Τα ερωτήματα που τίθενται είναι πολλά:

- Η συνταγματικότητα: Η αρμοδιότητα ελέγχου των ραδιοτηλεοπτικών μέσων έχει ανατεθεί συνταγματικά στην αρμόδια ανεξάρτητη Αρχή, το ΕΣΡ. Αυτό έγινε ακριβώς γιατί πρόκειται για ένα τόσο ευαίσθητο για τη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος ζήτημα.

- Ο περιορισμένος αριθμός: Σε καμιά ευρωπαϊκή χώρα η κυβέρνηση δεν προκαθορίζει το πώς λειτουργεί η τηλεοπτική αγορά ούτε το πόσες τηλεοπτικές άδειες θα δημοπρατηθούν. Η μεθόδευση για 4 τηλεοπτικές άδειες ενισχύει τη διαπλοκή της κυβέρνησης με τους υποψήφιους καναλάρχες και δημιουργεί σχέσεις εκβιασμού και μια νέα εποχή πελατοκρατίας. Καθιστά τον κ. Παππά απόλυτο κυρίαρχο των Μέσων Ενημέρωσης. 
Επιπλέον, η σύγχρονη ψηφιακή τεχνολογία, σε καμία περίπτωση δεν επιβάλλει τον περιορισμό των τηλεοπτικών αδειών διότι από τη φύση της αυτή (η τεχνολογία) επιτρέπει την ύπαρξη μεγάλου αριθμού τηλεοπτικών αδειών εθνικής εμβέλειας. Από κει και πέρα η ελεύθερη αγορά είναι αυτή που καθορίζει ποια τηλεοπτικά κανάλια μπορεί να είναι βιώσιμα ή όχι.

- Τα σημεία που… μπάζουν: Αν περάσουμε στο παρασύνθημα, για την επόμενη δεκαετία θα υπάρχουν οριστικά τέσσερα κανάλια πανελλαδικής εμβέλειας γενικής στόχευσης ενημερωτικού χαρακτήρα, ενώ τρία από τα επτά σημερινά κανάλια εθνικής εμβέλειας θα πρέπει να κατεβάσουν «ρολά» με επιπτώσεις στον κλάδο αλλά και στα ασφαλιστικά ταμεία. 
Κατανοητό το κύριο μέλημα της κυβέρνησης, η οικονομική βιωσιμότητα των τηλεοπτικών επιχειρήσεων για να μη δημιουργούνται στρεβλώσεις στην αγορά ή υπερδανεισμός με τις τακτικές του παρελθόντος. Ωστόσο, η κυβέρνηση καθορίζει έναν πολύ μικρό αριθμό αδειών για μια 10ετία σαν να είναι βέβαιη ότι η κρίση θα κρατήσει έως το 2026!
Διαβάστε αναλυτικά το ρεπορτάζ στην έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...