13 Φεβ 2016

90 καυτές ημέρες για αξιολόγηση και Σένγκεν

Τα κυβερνητικά αδιέξοδα και το εφιαλτικό σενάριο για συμψηφισμό σε προσφυγικό-οικονομία
Τον Μάιο, σύμφωνα με την απόφαση της Κομισιόν, θα κριθεί αν η χώρα μας.......
εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της στη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης, επομένως το αν θα γίνει και de jure ή de facto έξοδος από τη Συνθήκη Σένγκεν. Τότε αναμένεται να ληφθούν και οι μεγάλες αποφάσεις σε σχέση με το ελληνικό πρόγραμμα στήριξης που καρκινοβατεί λόγω των αντιδράσεων (μέσα και έξω) για το ασφαλιστικό.

Σύμφωνα με ενημερωμένες διπλωματικές πηγές, η βραδύτητα των εταίρων σε σχέση με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης (που κανονικά έπρεπε να έχει κλείσει τον Νοέμβριο!) δεν έχει να κάνει μόνο με την πολιτική κόπωση ούτε αποκλειστικά με τις αστοχίες της ελληνικής πλευράς, αλλά επίσης με την πρόθεση για διασύνδεση των δύο μεγάλων κρίσεων (της οικονομικής και της προσφυγικής).

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, από το Βερολίνο έχει διαμηνυθεί στην Αθήνα ότι υπάρχει περιθώριο χαλάρωσης, να κάνουν δηλαδή οι πιστωτές τα στραβά μάτια στα νούμερα που δεν βγαίνουν, εάν επιδειχθούν καλές επιδόσεις στο θέμα που τους καίει, αν δηλαδή έχουν φτιαχτεί μέχρι το τέλος της άνοιξης κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης, αλλά επίσης κέντρα κράτησης, γιατί μόνο προσωρινό δεν θα είναι το πέρασμα των μεταναστών από τη χώρα μας.

Οι εταίροι περιμένουν την κοστολόγηση της πρότασης Κατρούγκαλου για να επιστρέψουν οι επικεφαλής του κουαρτέτου στην Αθήνα ώστε να συνεχιστεί η διαπραγμάτευση. Ομως, αν πραγματικά βιάζονταν, θα έστελναν, όπως συνήθως κάνουν, το δικό τους σχέδιο στα αγγλικά, για να μεταφραστεί και να το υιοθετήσει η κυβέρνηση ως δικό της. Αλλά δεν βιάζονται, ενώ αυτό που πιο πολύ τους ενδιαφέρει είναι η συγκρότηση του υπερ-ταμείου αποκρατικοποιήσεων, για την οποία ούτε συζήτηση δεν γίνεται στο εσωτερικό. 

Οπως όλα δείχνουν, οι σχεδιασμοί έχουν ανατραπεί και προσαρμόζονται σε νέες ανάγκες και νέα δεδομένα. Εν αρχή ην το προσφυγικό και το δημοσιονομικό αποτελεί ένα μόνο κεφάλαιο στο μεγάλο μαύρο βιβλίο που γράφεται με τους ασταμάτητους πνιγμούς στο Αιγαίο.

Απέραντος καταυλισμός
Πέρασε στα ψιλά η τελευταία απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για επανένταξη της χώρας μας στη Συνθήκη Δουβλίνο ΙΙ, που όμως είναι πολύ σημαντική γιατί δημιουργεί τις προϋποθέσεις να επαναπροωθούνται εδώ μετανάστες από τη Βόρεια Ευρώπη. Με άλλα λόγια, σκοπός είναι όχι απλώς να εγκλωβιστούν στην ελληνική επικράτεια όσοι έρχονται από τις τουρκικές ακτές, από τη στιγμή που θα σφραγιστούν τα βόρεια σύνορα, αλλά επίσης να επιστρέφουν όσοι είχαν καταφέρει να φύγουν γι’ αλλού και κρίνονται ανεπιθύμητοι. 

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Επιτροπής, οι επαναπροωθήσεις δεν θα αρχίσουν αμέσως, αλλά θα προηγηθεί η υλοποίηση μίας σειράς μέτρων για να βελτιωθούν οι συνθήκες υποδοχής των αιτούντων άσυλο. Η χώρα μας καλείται να αναβαθμίσει τις συνθήκες διαβίωσης και την αποτελεσματική πρόσβαση στη διαδικασία αίτησης για άσυλο. Ο λόγος που η χώρα μας είχε τεθεί εκτός του συστήματος των επαναπροωθήσεων από το 2011 ήταν απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου που έκρινε ότι οι συνθήκες φιλοξενίας που παρέχει σε αιτούντες άσυλο είναι απαράδεκτες.

Τώρα δεχόμαστε συγχαρητήρια για βελτίωση των υποδομών και κρινόμαστε ικανοί να δεχτούμε αυτούς που δεν θέλουν τα άλλα κράτη-μέλη της Ε.Ε. Μάλιστα, μας δίνεται χρόνος προετοιμασίας αφού οι εμπνευστές του σχεδίου καταλαβαίνουν ότι χρειάζεται οργάνωση, τεχνογνωσία, υποδομές και σχέδιο για να επιχειρηθεί κάτι που δεν έχει ξανασυμβεί στην ιστορία της Ε.Ε., ο εγκλεισμός χιλιάδων μεταναστών σε μια μικρή, χρεοκοπημένη και τσακισμένη από την πολυετή ύφεση και λιτότητα χώρα.
ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΣΠΑΝΟΥ
Διαβάστε αναλυτικά το ρεπορτάζ στην έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...