13 Φεβ 2016

«Μειώστε συντάξεις για να... δούμε το χρέος»

Τι κρύβει το πακέτο μέτρων ύψους 9 δισ. ευρώ του ΔΝΤ
«Πανάκριβη» θα είναι τελικά η λύση για την ελάφρυνση του χρέους, η οποία έχει αναχθεί σε βασικό στόχο του Μνημονίου ΙΙΙ αφού........
με βάση τις θέσεις που διατυπώνουν οι δανειστές, θα έχει ως τίμημα εκτός από επώδυνα μέτρα και συνέχιση της λιτότητας αλλά και αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας με στόχο την αποπληρωμή τοκοχρεολυσίων.
Σε ό,τι αφορά το ύψος των μέτρων το ΔΝΤ υπολογίζει, διά στόματος Π. Τόμσεν, ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί μέχρι και το 2018 συνολικά μέτρα ύψους 9 δισ. ευρώ.

Αν από αυτά αφαιρεθούν τα 5,7 δισ. ευρώ που έχουν ήδη νομοθετηθεί και ενταχθεί στον προϋπολογισμό του 2016, μένουν ακόμη 3,3 δισ. ευρώ νέων μέτρων που θα πρέπει να αποφασιστούν και ψηφιστούν μέσα στο χρόνο. Η Ε.Ε. είναι λίγο πιο συντηρητική. Με δικούς της υπολογισμούς το κενό μέχρι και το 2018 κλείνει με 2-2,5 δισ. ευρώ νέων μέτρων. Το πρόβλημα όμως είναι ότι οι τομείς από όπου θα πρέπει να γίνουν οι περικοπές έχουν περιοριστεί σημαντικά και τα μηνύματα από Ε.Ε. και ΔΝΤ είναι ότι η αύξηση φόρων και δεν αρέσει αλλά και δεν πρόκειται να αποδώσει τα αναμενόμενα

Εκτός όμως από τα προφανή, δηλαδή τη διαπραγμάτευση για τα μέτρα που θα αναγκαστούμε να πάρουμε μέχρι και το 2018, η λύση για το χρέος θα συνοδευτεί και από δεσμεύσεις που θα αφορούν στην αξιοποίηση της δημόσιας ακίνητης περιουσίας και στη διατήρηση σκληρής δημοσιονομικής πειθαρχίας στο διηνεκές

Σε πρώτη φάση βέβαια το μεγάλο πρόβλημα θα είναι να κλείσει η πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος η οποία θα συνοδεύεται με ρητές δεσμεύσεις σε όλα τα θέματα, με λύσεις που απέφευγαν όλες οι μέχρι τώρα κυβερνήσεις που κλήθηκαν να εφαρμόσουν Μνημόνιο.

Τρανό δείγμα ήταν το άρθρο του επικεφαλής των ευρωπαϊκών υποθέσεων του ΔΝΤ κ. Πολ Τόμσεν, προϊστάμενου της κ. Ντέλια Βελκουλέσκου και συνομιλητή του κ. Σόιμπλε, το οποίο υποδείκνυε σαφώς τη λύση για το ασφαλιστικό. Το υψηλόβαθμό στέλεχος του Ταμείου τόνιζε σαφώς ότι η βιωσιμότητα του χρέους περνά και από τις αποφάσεις των Ευρωπαίων δανειστών αλλά και σημαντικές εξοικονομήσεις από το σύστημα των συντάξεων.
Περιέγραφε δε τη βιωσιμότητα με βάση την υποχρέωση του Μνημονίου για πρωτογενές πλεόνασμα που θα πρέπει να φτάσει το 3,5% του ΑΕΠ το 2018. Τόνιζε μάλιστα ότι η ανάγκη για διατήρηση υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων ώστε η Ελλάδα να μπορεί να εξυπηρετεί το χρέος της απαιτεί εξοικονομήσεις από τώρα στο σύστημα των συντάξεων καθώς δεν υπάρχει μεγάλο περιθώριο από τη φορολογία.

Μάλιστα τόνιζε ότι το βάρος για την εξασφάλιση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους δεν μπορεί να μεταφερθεί στο σύνολο στα υπόλοιπα κράτη-μέλη της Ε.Ε. τα οποία έχουν σημαντικά μικρότερες δαπάνες για συντάξεις.

Η ταύτιση του κ. Τόμσεν στο θέμα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους με την άποψη που έχουν εκφράσει κατά καιρούς ο κ. Σόϊμπλε και ο κ. Ντάισελμπλουμ δείχνει ότι τελικά η απόσταση μεταξύ του «σκληρού πυρήνα» της Ε.Ε. και του ΔΝΤ δεν είναι τόσο μεγάλη όσο εμφανίζεται.

Η επίτευξη σταθερά υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων θα συνοδεύεται από αυστηρή εποπτεία όπως αυτή που ασκείται και στη μεταμνημονιακή περίοδο της Πορτογαλίας η οποία στο Eurogroup της Πέμπτης πήρε εντολή για περικοπές στον προϋπολογισμό της. Το «διαρκές Μνημόνιο» έχει προαναγγείλει από τον Δεκέμβριο και ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας κ. Κλάους Ρέγκλινγκ σημειώνοντας ότι μετά τη λύση του χρέους θα πρέπει να υπάρχει για την Ελλάδα μια αυξημένη εποπτεία. 

Ενα ακόμη τίμημα που θα πρέπει να πληρώσει η Ελλάδα για να έχει την ελάφρυνση του χρέους είναι και η επιτάχυνση της αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας η οποία θα πρέπει να γίνει με στόχο γρήγορα έσοδα για την αποπληρωμή τοκοχρεολυσίων.
ΤΑΣΟΣ ΔΑΣΟΠΟΥΛΟΣ
Διαβάστε αναλυτικά το ρεπορτάζ στην έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...