15 Ιαν 2016

Τα φαβορί και οι αδικημένοι

Ανατροπές έκρυβε η ανακοίνωση των υποψηφιότητων για τα Οσκαρ της Αμερικανικής Ακαδημίας με το εκτυλισσόμενο......
στην Αγρια Δύση έπος επιβίωσης και εκδίκησης «Η Επιστροφή» του Αλεχάντρο Γκονζάλες Ινιάριτου, να ηγείται της φετινής κούρσας με 12 υποψηφιότητες (καλύτερης ταινίας, σκηνοθεσίας, α' και β' ανδρικού ρόλου για τους Λεονάρντο Ντι Κάπριο και Τομ Χάρντι αντίστοιχα, φωτογραφίας, μοντάζ, καλλιτεχνικής διεύθυνσης, ενδυματολογίας, οπτικών εφέ, μέικαπ και κόμμωσης, ηχητικού μοντάζ, ηχητικού μιξάζ).
Η «Επιστροφή» του Ινιάριτου προπορεύεται στη φετινή κούρσα των Οσκαρ με 12 υποψηφιότητες. Ανάμεσά τους αυτές της καλύτερης ταινίας, σκηνοθεσίας, α' και β' ανδρικού ρόλου για τους Λεονάρντο Ντι Κάπριο
Η «Επιστροφή» του Ινιάριτου προπορεύεται στη φετινή κούρσα των Οσκαρ με 12 υποψηφιότητες. Ανάμεσά τους αυτές της καλύτερης ταινίας, σκηνοθεσίας, α' και β' ανδρικού ρόλου για τους Λεονάρντο Ντι Κάπριο και Τομ Χάρντι. Ο Ντι Κάπριο ως κυνηγός γούνας στην Αγρια Δύση, θεωρείται το μεγάλο φαβορί της απονομής.

Σε απόσταση αναπνοής και η ξέφρενη φουτουριστική περιπέτεια του ελληνικής καταγωγής Τζορτζ Μίλερ «Mad Max: Ο δρόμος της οργής» που χαίρει μεγάλης αναγνώρισης με 10 υποψηφιότητες (καλύτερης ταινίας, σκηνοθεσίας, φωτογραφίας, μοντάζ, καλλιτεχνικής διεύθυνσης, ενδυματολογίας, οπτικών εφέ, μέικαπ και κόμμωσης, ηχητικού μοντάζ, ηχητικού μιξάζ). Θα καταφέρει, άραγε, το «Spotlight» (βασισμένο στην αληθινή ιστορία των δημοσιογράφων της Βοστόνης που ξεσκέπασαν τεράστιο σκάνδαλο παιδεραστίας στην τοπική Καθολική Αρχιεπισκοπή) να στεφθεί καλύτερη ταινία, σύμφωνα με τις ως σήμερα βραβεύσεις και προβλέψεις, ή το μεγάλο προβάδισμα της «Επιστροφής» θα ανακόψει την πορεία του;

Πλουσιοπάροχες οι φετινές υποψηφιότητες, αρκετοί, ωστόσο, οι «σνομπαρισμένοι». Μετράμε ενδεικτικά: επτά υποψηφιότητες έχει η «Διάσωση» του Ρίντλεϊ Σκοτ (μεταξύ των οποίων καλύτερης ταινίας, α΄ ανδρικού ρόλου και διασκευασμένου σεναρίου). Από έξι το φερόμενο ως σήμερα οσκαρικό φαβορί «Spotlight» του Τομ ΜακΚάρθι (όλες σε κατηγορίες «SOS» όπως αυτές της ταινίας, σκηνοθεσίας, πρωτότυπου σεναρίου, β' ανδρικού και β' γυναικείου ρόλου και μοντάζ), η «Γέφυρα των κατασκόπων» του Στίβεν Σπίλμπεργκ και το «Carol» του Τοντ Χέινς.

Πέντε μοιράζονται το «Μεγάλο σορτάρισμα» του Ανταμ ΜακΚέι και η πιο εμπορική ταινία όλων των εποχών στις ΗΠΑ, το «Star Wars: Η δύναμη ξυπνάει» (όλες σε τεχνικές κατηγορίες όπως και σε αυτή της μουσικής). Τέσσερις τα «Δωμάτιο» και «Το κορίτσι από τη Δανία». Τρεις έχει το «Brooklyn» και οι «Μισητοί οκτώ». Και φέτος, όπως και πέρυσι, οκτώ είναι οι ταινίες που διεκδικούν το στέμμα της καλύτερης (όπως φαίνονται στον διπλανό πίνακα).

Δέκα οσκαρικές υποψηφιότητες έχει η περιπέτεια «Mad Max: Ο δρόμος της οργής» του Ελληνοαυστραλού Τζορτζ Μίλερ που τρέχοντας με ιλιγγιώδη ταχύτητα από τον περασμένο Μάιο απολαύει τώρα μεγάλης καλλιτεχνικής αναγνώρισης και από την Αμερικανική Ακαδημία Κινηματογράφου.


Αλλοι κάπου αδικήθηκαν και άλλοι έκαναν την έκπληξη. Εκτός της κατηγορίας καλύτερης σκηνοθεσίας ο, υποτίθεται φαβορί για να πάρει το Οσκαρ φέτος, Ρίντλεϊ Σκοτ. Εχει, ωστόσο, μια υποψηφιότητα ως παραγωγός καθώς η «Διάσωση» είναι υποψήφια για το Οσκαρ καλύτερης ταινίας. Ο από το πουθενά προερχόμενος Λένι Εϊμπραμσον του «Δωματίου» του πήρε τη θέση, μαζί και αυτή του Στίβεν Σπίλμπεργκ.

Ηχηρή και η απουσία του Κουέντιν Ταραντίνο από το πρωτότυπο σενάριο, με τον 88χρονο Ενιο Μορικόνε να βγάζει τα κάστανα από τη φωτιά για την ταινία οδεύοντας προς το πρώτο του Οσκαρ, με την έκτη του υποψηφιότητα και έπειτα από ένα τιμητικό «χρυσό» καριέρας. Καμία υποψηφιότητα τόσο στην κατηγορία της καλύτερης ταινίας όσο και της σκηνοθεσίας για τον Τοντ Χέινς («Carol»). Καμία για τον Τζόνι Ντεπ που ακουγόταν αρχικά πολύ για τον ρόλο του στην γκανγκστερική «Ανίερη συμμαχία». Καμία και για τον Αάρον Σόρκιν που πήρε τη Χρυσή Σφαίρα για το διασκευασμένο σενάριο του «Steve Jobs».

Το «Spoltlight» του Τομ ΜακΚάρθι, μέχρι πρόσφατα οσκαρικό φαβορί για το χρυσό αγαλματίδιο της καλύτερης ταινίας, διεκδικεί 6 υποψηφιότητες. Υποψήφιοι για Οσκαρ β' ανδρικού και β' γυναικείου ρόλου είναι από το πολυπληθές καστ, οι Μαρκ Ράφαλο και Ρέιτσελ ΜακΑνταμς, χωρίς τον πρωταγωνιστή Μάικ Κίτον ν' αναγνωρίζεται στον α' ανδρικό.


Ακόμη, κανένας όπως και την περσινή χρονιά, μαύρος ηθοποιός δεν είναι υποψήφιος για Οσκαρ (ούτε ο Γουίλ Σμιθ για το «Concussion» ούτε ο Βρετανός Ιντρις Ελμπα για το «Beasts of no nation», παρά την καμπάνια τους), ενώ εκτός του α' ανδρικού ρόλου βρέθηκε και ο Μάικλ Κίτον («Spotlight»).

Υπάρχουν όμως και οι τυχεροί. Οι σεναριογράφοι του ανιμέισον «Τα μυαλά που κουβαλάς» και ο Αγγλος δημιουργός Αλεξ Γκάρλαντ («Από μηχανής») με καίριες υποψηφιότητες πρωτότυπου σεναρίου για τις ξεχωριστές ιδέες τους. Και, φυσικά, η αγαπημένη των Αμερικανών Τζένιφερ Λόρενς, που στα 25 της παίρνει την τέταρτη οσκαρική της υποψηφιότητα για το «Joy», αριθμός-ρεκόρ για ηθοποιό σε τόσο νεαρή ηλικία. Τη δόξα, όμως, ετοιμάζεται να της κλέψει άλλη. Η 27χρονη Μπρι Λάρσον («Το δωμάτιο»), που ήδη κρατάει στα χέρια της τη Χρυσή Σφαίρα και πλήθος βραβεύσεων προπορευόμενη ως φαβορί για το Οσκαρ α' γυναικείου ρόλου.
Στις τρεις οσκαρικές υποψηφιότητες περιορίστηκε το γουέστερν του Κουέντιν Ταραντίνο «Οι μισητοί οκτώ»: β' γυναικείου ρόλου για την Τζένιφερ Τζέισον Λι, μουσικής για τον θρυλικό συνθέτη Ενιο Μορικόνε και διεύθυνσης φωτογραφίας για τον Ρόμπερτ Ρίτσαρντσον. Εκτός της πεντάδας του πρωτότυπου σεναρίου βρέθηκε ο ίδιος ο Ταραντίνο.

Το ραντεβού όλων με την απονομή των Οσκαρ που θα πραγματοποιηθεί στο Dolby Theatre έχει κλείσει για τις 28 Φεβρουαρίου με οικοδεσπότη τον Αφροαμερικανό κωμικό Κρις Ροκ.


Στην κούρσα για το χρυσό

ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΤΑΙΝΙΑ

«Το μεγάλο σορτάρισμα» 
«Η γέφυρα των κατασκόπων»
«Brooklyn»
«Mad Max: Ο δρόμος της οργής»
«Η διάσωση»
«Η επιστροφή»
«Το δωμάτιο»
«Spotlight»


ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ

Ανταμ ΜακΚέι («Το μεγάλο σορτάρισμα»)
Τζορτζ Μίλερ («Mad Max: Ο δρόμος της οργής»)
Αλεχάντρο Γκονζάλες Ινιάριτου («Η επιστροφή»)
Λένι Εϊμπραμσον («Το δωμάτιο»)
Τομ ΜακΚάρθι («Spotlight»)


Α' ΑΝΔΡΙΚΟΣ ΡΟΛΟΣ

Μπράιαν Κράστον («Τράμπο»)
Ματ Ντέιμον («Η διάσωση»)
Λεονάρντο Ντι Κάπριο («Η επιστροφή»)
Μάικλ Φασμπέντερ («Steve Jobs»)
Εντι Ρεντμέιν («Το κορίτσι από τη Δανία»)


Α' ΓΥΝΑΙΚΕΙΟΣ ΡΟΛΟΣ

Κέιτ Μπλάνσετ («Carol»)
Μπρι Λάρσον («Το δωμάτιο»)
Τζένιφερ Λόρενς («Joy»)
Σαρλότ Ράμπλινγκ («45 χρόνια»)
Σέρσα Ρόναν («Brooklyn»)


Β' ΑΝΔΡΙΚΟΣ ΡΟΛΟΣ

Κρίστιαν Μπέιλ («Το μεγάλο σορτάρισμα»)
Τομ Χάρντι («Μεγαλώνοντας»)
Μαρκ Ράφαλο («Spotlight»)
Σιλβέστερ Σταλόνε («Κριντ: Η γέννηση ενός θρύλου»)
Μαρκ Ράιλανς («Η γέφυρα των κατασκόπων»)


Β' ΓΥΝΑΙΚΕΙΟΣ ΡΟΛΟΣ

Τζένιφερ Τζέισον Λι («Οι μισητοί οκτώ»)
Ρούνι Μάρα («Carol»)
Ρέιτσελ ΜακΑνταμς («Spotlight»)
Αλίσια Βικάντερ («Από μηχανής»)
Κέιτ Γουίνσλετ («Steve Jobs»)


ΠΡΩΤΟΤΥΠΟ ΣΕΝΑΡΙΟ

Ματ Τσέρμαν, Τζόελ και Ιθαν Κοέν («Η γέφυρα των κατασκόπων»)
Αλεξ Γκάρλαντ («Από μηχανής»)
Πιτ Ντόκτερ, Μεγκ ΛεΦοβ, Τζος Κούλεϊ («Τα μυαλά που κουβαλάς»)
Τομ ΜακΚάρθι, Τος Σίνγκερ («Spotlight»)
Τζόναθαν Χέρμαν, Αντρια Μπέρλοφ («Straight outta compton»)


ANIMATION

«Anomalisa»
«Σον το πρόβατο: Η ταινία»
«When Marnie was there»
«Το αγόρι και ο κόσμος»

ΑΝΤΑ ΔΑΛΙΑΚΑ 
adaliaka@pegasus.gr
Πηγή: ethnos.gr
Newsroom MykonosTicker
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...