18 Ιαν 2016

Εισπράξεις εκατομμυρίων από τις «ΔΟΥ των πλουσίων»

Φαίνεται πως το 2015 άρχισαν να πληρώνουν φόρους και εκείνοι που δεν πλήρωναν, μετά.......
όμως από πολύ κυνηγητό της Εφορίας για τις ταμειακές μηχανές-μαΐμού στα νησιά, αλλά και τις εφόδους στους τραπεζικούς λογαριασμούς των φορολογουμένων. «Εφορίες πολυτελείας» που έως το 2014 υπολειτουργούσαν ή είχαν μείωση εισπράξεων 60%, όπως στη Μύκονο, φέτος ξεπέρασαν τους στόχους και τις προσδοκίες που είχε επενδύσει η κυβέρνηση σε αυτές, για να επιστρέψει κάποια αίσθηση φορολογικής δικαιοσύνης στη χώρα.

Μέσα στη χρονιά που πέρασε, το Κέντρο Φορολογουμένων Μεγάλου Πλούτου (ΚΕΦΟΜΕΠ) έκλεισε 488 υποθέσεις και βεβαίωσε πρόσθετους φόρους ύψους 415 εκατ. ευρώ (έναντι στόχου 325 εκατ. ευρώ). Αυτό σημαίνει ότι, κατά μέσο όρο, κάθε υπόθεση έβγαλε ζουμί 850.000 ευρώ, όταν το 2014 η βεβαίωση έφτανε στα μισά (μόλις 420.000 ευρώ). Και ενώ κάθε μήνα μέσα στο 2015 έκλειναν κατά μέσο όρο 20-25 υποθέσεις, μέσα σε έναν μόλις μήνα, τον Δεκέμβριο, έκλεισαν 100 (και κάτι παραπάνω ίσως) με πρόστιμα 163 εκατ. ευρώ!
Τι έκανε τη διαφορά τη χρονιά που πέρασε; Η δυνατότητα ανοίγματος και ελέγχου των τραπεζικών λογαριασμών που επέτρεψε σε βάθος έρευνα υπόπτων που φιγουράρουν στις λίστες των εμβασμάτων. Η έκρηξη ελέγχων και προστίμων εκτιμάται ότι μπορεί να ωθήσει ακόμα περισσότερους να υπαχθούν στη νέα ρύθμιση για την αποκάλυψη μαύρου χρήματος που αναμένεται τις ερχόμενες εβδομάδες ή μέρες.

Ωστόσο τα πρόστιμα δεν φέρνουν αυτομάτως και εισπράξεις. Από τα 415 εκατ. ευρώ, στα κρατικά ταμεία μπήκαν περί τα 80 εκατ., τα οποία επαρκούν μεν για να καλυφθεί ο ετήσιος στόχος εσόδων των 77 εκατ. ευρώ, αλλά δείχνουν ότι είτε με προσφυγές οφειλετών στα δικαστήρια, είτε με ρυθμίσεις (100 δόσεις) κ.λ.π. η είσπραξη των προστίμων παραμένει επισφαλής.

Έβαλαν μυαλό…
Η πρόληψη είναι πάντως καλύτερο όπλο κατά της φοροδιαφυγής από τις περαιώσεις και τα αναδρομικά πρόστιμα. Και το αποδεικνύουν αυτό οι έλεγχοι στα τουριστικά νησιά του Αιγαίου όπου, παρότι οι συνέπειες της κρίσης είναι πολύ μικρότερες ή και ανεπαίσθητες σε σχέση με τις υπόλοιπες περιοχές, οι εισπράξεις φόρων του 2014 (και ειδικά στον ΦΠΑ) εμφάνιζαν μείωση αντί για αύξηση!

Το έργο αυτό, όμως, ανήκει πια στο παρελθόν: από το -60% των εσόδων από ΦΠΑ το 2014, η ΔΟΥ Μυκόνου έφτασε φέτος σε υπέρβαση (!) εισπράξεων της τάξης του 30%.

Σε απόλυτους αριθμούς, ως τον Νοέμβριο είχε εισπράξει 15 εκατ. ΦΠΑ, αντί για 11 εκατ. που προβλεπόταν και έναντι στόχου δωδεκαμήνου για ΦΠΑ 12 εκατ. ευρώ. Όλες μαζί οι εισπράξεις φόρων (άμεσων και έμμεσων) της ΔΟΥ Μυκόνου έφτασαν τον Νοέμβριο στα 70 εκατ. ευρώ, αντί 61 εκατ. που προβλεπόταν και ενώ για ολόκληρο το 2015 δεν αναμενόταν να ξεπεράσουν τα 69 εκατ. ευρώ. 

Με άλλα λόγια, αντί να έχει απώλειες 20 ή 30 εκατ. ευρώ όπως το 2014, το Ελληνικό Δημόσιο είχε υπερείσπραξη (και όχι πρόστιμα) πάνω από 10 εκατ. ευρώ από τη Μύκονο - που έχει μόλις 5 άτομα προσωπικό!

Αντίστοιχα η Πάρος απέδωσε 25% περισσότερο ΦΠΑ, η Ρόδος 14%, ενώ κοντά στις προβλέψεις εισπράξεων έπεσε και η Σαντορίνη. Έκρηξη εσόδων παρουσίασε και η ΔΟΥ Πλοίων με υπέρβαση 20% και άνω. Ως τον Νοέμβριο εισέπραξε 117 εκατ. ΦΠΑ, έναντι πρόβλεψης να εισπράξει 97 εκατ. ευρώ και ενώ στόχος για ολόκληρη τη χρονιά (μαζί με τον Δεκέμβριο) ήταν 104 εκατ. ευρώ!

Πλήγμα από το προσφυγικό κύμα
Από εκεί και πέρα σχεδόν όλες οι άλλες ΔΟΥ της χώρας είχαν πτωτική πορεία, ανάλογη της οικονομικής πορείας της χώρας κατά το 2015. Ωστόσο στις περιοχές όπου παρατηρείται εντονότερα το προσφυγικό κύμα φαίνεται ότι οι απώλειες ήταν δυσανάλογα μεγάλες, τόσο για την τουριστική κίνηση της περιοχής όσο και για τα έσοδα που περίμενε να εισπράξει το κράτος.

Για παράδειγμα, από τη Λέσβο έλειψαν τουλάχιστον 20 εκατ. ευρώ. Η ΔΟΥ Μυτιλήνης είχε έως τον Νοέμβριο έσοδα 93 εκατ. ευρώ, ενώ προβλεπόταν να έχει εισπράξει 113 εκατ. ευρώ και για ολόκληρη τη χρονιά να φτάσει στα 126 εκατ. ευρώ. Αντίστοιχα και στην Κω -και παρά την καλή πορεία είσπραξης της γειτονικής Ρόδου- προβλέπονταν εισπράξεις 80 εκατ. ευρώ ως τον Νοέμβριο, αλλά έκατσαν στα 77 εκατ. και δεν φαίνεται να επιτευχθεί ο στόχος για έσοδα 87 εκατ. ευρώ συνολικά μέσα στο 2015.
Κωστής Πλάντζος
Πηγή: newmoney.gr
Newsroom MykonosTicker
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...