15 Ιαν 2016

Ποιους θα βάλει στη βιτρίνα ο Κυριάκος;

Σταμάτης Ζαχαρός
Ο νέος Πρόεδρος της ΝΔ ισορροπεί ταυτόχρονα πολλά πιάτα πάνω σε καλαμάκια. Σε λίγο τα πιάτα θα αρχίσουν και να στριφογυρίζουν …
δεξιόστροφα

Όταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκινούσε την προεδρική του καμπάνια, δήλωνε συχνά ότι το Επώνυμό του τον βοήθησε στην αρχή αλλά στην συνέχεια αποτέλεσε “βαρίδι”. Καθώς φαίνεται βρήκε τρόπο να το διαχειριστεί και βγήκε νικητής. Στην αρχή της προεδρικής του θητείας (και προεκλογικά βεβαίως) ο Κυριάκος είχε σημαντική βοήθεια και από τα δεξιότερα τμήματα του κόμματος. Στην ενδεχόμενη σύγκλισή του όμως προς το κέντρο αυτοί οι άνθρωποι μπορεί να αποτελέσουν “βαρίδια” και θα πρέπει επίσης να τους διαχειριστεί.

Είναι σαφές ότι υπάρχει ένα σχετικά ευρύ ακροατήριο στη ΝΔ και αλλού που ασπάζεται τις πιο δεξιές και κυρίως τις πιο συντηρητικές ιδέες. Η σύμπλευση του Κυριάκου με όσους τις εκφράζουν, λειτουργεί προσθετικά βεβαίως στην επιρροή του κόμματος. Λειτουργεί όμως και αποτρεπτικά για τους πιο κεντρώους ψηφοφόρους ώστε να συστρατευθούν με τη ΝΔ. Είναι αντίθετοι με τις ιδέες τους και επίσης πολλοί προσβάλλουν την αισθητική τους.

Επιπλέον, όσοι θεωρούνται “μπλόκ Σαμαρά” κουβαλούν μαζί τους και τη δυσαρέσκεια για τις παλινωδίες της προηγούμενης διακυβέρνησης. Το γεγονός ότι και ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ανακόλουθος, δεν διαγράφει τις δικές τους περιπέτειες. Τι να πρωτοθυμηθεί κανείς;

Η εξίσωση είναι περίπλοκη και για το λόγο αυτό ο νέος πρόεδρος δεν μπορεί απλά να τους διαγράψει και να προχωρήσει προς το κέντρο. Σε έναν χώρο που μοιάζει φυσικότερος για τον ίδιο. Θα χάσει ένα μεγάλο κομμάτι του κόμματος. Στελέχη και ψηφοφόρους. Εξ’ άλλου τον στήριξαν προεκλογικά και θα ήταν άνανδρο να τους γυρίσει αμέσως μετά την πλάτη.

Η συνύπαρξη όμως μαζί τους δεν θα είναι εύκολη. Υπάρχουν πολλοί που βγάζουν εξανθήματα με τις προοδευτικές ιδέες του Κυριάκου. Ακόμη και για απλά θέματα όπως το σύμφωνο συμβίωσης. Επίσης ο Κυριάκος διεμήνυσε χθες ότι θα πάρει διαζύγιο απ’ το λαϊκισμό και θα τον πολεμήσει απ’ όπου και αν προέρχεται. Στελέχη του κόμματός του, που αυτοαποκαλούνται υπερήφανα λαϊκό-δεξιοί, έχουν δημιουργήσει στο παρελθόν μνημεία του παγκόσμιου λαϊκισμού. Θα πρέπει να τους μαζέψει. Αν μαζεύονται…

Θα είναι δύσκολο να επιβιώσει ένα κόμμα με τόσο διαφορετικές απόψεις μεταξύ τους. Ακόμη και η προοπτική της εξουσίας δεν είναι πλέον σίγουρο ότι θα τους ενώσει. Εδώ ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν στην εξουσία και κάποιοι αποφάσισαν να αποχωρήσουν λόγω των ιδεολογικών διαφορών. Ο πολιτικός χρόνος έχει επιταχυνθεί υπερβολικά και όλοι έχουν το νου τους στην επόμενη ημέρα, προσπαθώντας να επιβιώσουν.

Δεν υπάρχουν πολλά που μπορεί να κάνει ο νέος Πρόεδρος της ΝΔ. Μοιάζει σαν τον ζογκλέρ που προσπαθεί να ισορροπήσει διάφορα πιάτα που στριφογυρνούν πάνω σε καλαμάκια. Μερικοί τα καταφέρνουν. Θα πρέπει να κερδίσει στο συνέδριο τον έλεγχο του κόμματος ιδεολογικά και πρακτικά και ταυτόχρονα να περιορίσει το αποτύπωμά του δεξιού λαικισμού χωρίς να το αποκόψει. Πως θα το κάνει; Κύριος οίδε. Δυστυχώς θα πρέπει να μάθει να ζει με συνιστώσες που θα του δημιουργούν προσκόμματα στην μέχρι τώρα “ξεκάθαρη” πορεία του.

Πρέπει να βρει το “μέτρο”, ακόμη και αν αυτό επιβάλλει να αφήσει κάποιες εκλάμψεις λαϊκισμού αναπάντητες στην πορεία προς την αναγέννηση της κεντροδεξιάς παράταξης. Δεν θα πάει πουθενά όμως αν κάνει το λάθος και έχει απαρτία από τα παλαιά πρωτοπαλίκαρα στη βιτρίνα του κόμματος.

*Ο Σταμάτης Ζαχαρός είναι Αρθρογράφος του NEWS 247 και Σύμβουλος Έκδοσης της 24 MEDIA (@SZacharos)

Πηγή: news247.gr
Newsroom MykonosTicker
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...