21 Ιαν 2016

Οι εικοσιτέσσερις ώρες που θα κρίνουν την αντοχή της Κυβέρνησης

Στο Νταβός ο Αλέξης Τσίπρας κυκλοφορεί υπό μάλης με ένα χαρτί και στο στόμα με ένα ρεφρέν.
Στο μεν πρώτο είναι καταγεγραμμένα όλα τα "επιτεύγματα" της κυβέρνησης.........
σε ό,τι αφορά την ελληνική οικονομία το τελευταίο διάστημα ( ώστε να πείσει ότι η κυβέρνησή του καθόλου δεν παρακωλύει τις μεταρρυθμίσεις αντιθέτως έχει τηρήσει τα υπεσχημένα).

Για ρεφρέν, σε όλες του τις συναντήσεις ( Biden, Moscovisci, Gabriel), ο πρωθυπουργός επαναλαμβάνει: Ζητείται ταχεία ολοκληρωση της διαπραγμάτευσης για να μην τιναχτεί το πρόγραμμα στον αέρα και για να μην επιστρέψει η χώρα σε οικονομική, πολιτική και κοινωνική αστάθεια. 

Στα χθεσινά τετ α τετ του, η εικόνα που μετέδιδαν από το παγωμένο Νταβός κυβερνητικές πηγές, είναι αυτή της "συγκρατημένης" αισιοδοξίας. Ο αμερικανός αντιπρόεδρος φέρεται να στήριξε τις ελληνικές θέσεις για την αξιολόγηση και την ανάγκη τερματισμού της σκληρής λιτότητας χωρίς το αντίδοτο της ανάπτυξης ενώ ο γερμανός αντικαγκελάριος "είδε" κατά τις ίδιες πηγές, με συμπάθεια και κατανόηση το ελληνικό αίτημα να μην τραβήξει σε μάκρος η αξιολόγηση.

Όσο για τη συνάντηση με τον Ευρωπαίο Επίτροπο, οι πληροφορίες ήταν εξαιρετικά φειδωλές: Στο τραπέζι τέθηκαν όλα τα καυτά θέματα, ήτοι αξιολόγηση, προσφυγικό και Ασφαλιστικό, και οι αποκρίσεις του κ. Moscovisci , κατά κυβερνητικές πληροφορίες, ικανοποίησαν την κυβερνητική πλευρά. 

Σήμερον τα σπουδαία 
Όπως ανέφερε κυβερνητική πηγή στο Capital.gr: "Από τις χθεσινές συναντήσεις είμαστε ικανοποιημένοι. Όμως είμαστε ...αναμενόμενα ικανοποιημένοι καθώς γνωρίζαμε εκ των προτέρων τις θέσεις των συνομιλητών μας".

Όπερ σημαίνει πως οι κρίσιμες συναντήσεις του Αλέξη Τσίπρα στο ελβετικό χωριό είναι αυτές που θα πραγματοποιηθούν εντός των επόμενων εικοσιτεσσάρων ωρών και θα κρίνουν το μέλλον και τις αντοχές του κυβερνητικού καραβιού. Κυριότατα, αυτή με την Christine Lagarde, η οποία πραγματοποιείται στον απόηχο της επίθεσης που εξαπέλυσε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος στο ΔΝΤ καθώς και το συναπάντημα του κ. Τσίπρα με τον γερμανό ΥΠΟΙΚ σε πάνελ με θέμα "το μέλλον της Ευρώπης", το οποίο θα γίνει στον απόηχο χθεσινού δημοσιεύματος της WSJ, σύμφωνα με το οποίο ο κ. Schaueble, εξακολουθεί να "καλοβλέπει" μια έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη. 

Οι απαντήσεις που θα δρομολογήσουν εξελίξεις
Κατά πληροφορίες, ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται στη σημερινή κατ ιδίαν συνάντησή του με την επικεφαλής του ΔΝΤ, να θέσει δύο, συγκεκριμένα ερωτήματα που θα κρίνουν εν πολλοίς και τις (εξαιρετικά ευαίσθητες) αντοχές της κυβέρνησης: 
1. Εάν στηρίζει την κυβερνητική θέση ότι η αξιολόγηση πρέπει να ολοκληρωθεί γρήγορα ώστε να μην επανέλθει η χώρα στην αβεβαιότητα

2. Και αν σκοπεύει να μετριάσει τις απαιτήσεις του το ΔΝΤ για το ασφαλιστικό, προκειμένου να μην υπάρξει καταστροφική εμπλοκή στην εφαρμογή του προγράμματος. 
Τούτων δοθέντων και υπό τον ασφυκτικό κλοιό που στενεύει γύρω από το Μαξίμου με την κλιμάκωση των αντιδράσεων για το Ασφαλιστικό, ο Αλέξης Τσίπρας, επιστρέφοντας αύριο από το ελβετικό χωριό, θα είναι σε θέση να γνωρίζει με -σχετική ακρίβεια- εάν θα κληθεί να πάρει νέες πολιτικές αποφάσεις ή εάν η μοναδική μάχη που θα κληθεί να κερδίσει είναι στο εσωτερικό. 

Το σημερινό πρόγραμμα του Πρωθυπουργού
09:45 - 10:15  Συμμετοχή σε προπαρασκευαστική συνάντηση για το Panel – The future of Europe - Davos-Klosters, Congress Centre, Congress Hall

10:15 -11:15 Συμμετοχή σε Panel – The future of Europe - Davos-Klosters, Congress Centre, Congress Hall

14:45– 15:15  Διμερής Συνάντηση  με τον Yπ.Οικον. των ΗΠΑ, κ. Jacob Lew, Davos-Klosters, Davos-Klosters, Congress Centre, Table in PF Lounge 2

17:00 - 17:30 Διμερής Συνάντηση  με την Γενική Διευθύντρια  του ΔΝΤ, κα Christine Lagarde, - Davos-Klosters, Congress Centre, Bilateral ME 26

19:00 – 19:30  Διμερής Συνάντηση με τον Chairman του Libra Ηoldings Ltd, κ. George Logothetis - Davos-Klosters, Congress Centre, Bilateral IN 20

20:00 – 20:30 Διμερής Συνάντηση με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, κ. Aναστασιάδη
Νίκη Ζορμπά
Πηγή: capital.g
Newsroom MykonosTicker
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...