3 Μαρ 2016

Τσικνοπέμπτη!! Τι να προσέχουμε όταν αγοράζουμε κρέας!!

Bασικές συμβουλές για να αποφύγουμε τις παγίδες της αγοράς
Η Τσικνοπέμπτη, σύμφωνα με την ελληνική παράδοση, είναι η μέρα του χρόνου, όπου ο λαός μας καταναλώνει τις μεγαλύτερες ποσότητες κρέατος. Έχει καθιερωθεί, μάλιστα,....
ενόψει της μεγάλης νηστείας της Σαρακοστής, να τρώμε όσο περισσότερο κρέας μπορούμε στη μέση ακριβώς της Κρεατινής – όπως λέγεται – εβδομάδας.

Σημαντικές συμβουλές, που πρέπει να τηρήσετε κατά την επίσκεψή σας στον κρεοπώλη, αποφεύγοντας μερικές από τις πιο συνηθισμένες παγίδες της αγοράς, για να μπορέσετε να απολαύσετε, όχι μόνο γευστικά, αλλά και υγιεινά, το φαγητό σας.

Όπως επισημαίνει, ο τεχνίτης κρέατος, Στέφανος Φραγκούλης, σε ό, τι αφορά τον κιμά, πρέπει να προτιμάμε πάντα λάπα. “Είναι ένα κομμάτι, που προέρχεται από το στομάχι του μοσχαριού. Πρέπει να το κόβουν πάντα μπροστά μας, γιατί ο κιμάς αναπτύσσει πολλά μικρόβια όταν είναι κομμένος”, διευκρινίζει.
“Αγοράζοντας χοιρινές μπριζόλες, πολλοί πουλάνε κρέας, το οποίο έχει διατηρηθεί “ζωντανό” με συντηρητικά. Γι' αυτό το λόγο, καλό είναι να αποφεύγουμε την αγορά πανσέτας, αν δεν ξέρουμε τον κρεοπώλη. Είναι ένα πολύ μικρό κομμάτι του χοίρου και ένας μικροεπαγγελματίας θα αποφύγει να αγοράσει 100 χοίρους για να καλύψει τη ζήτηση”.

Όπως λέει ο κύριος Φραγκούλης, όταν αγοράζουμε χοιρινό κρέας, καλό είναι να προτιμάμε πάντα κόντρα μπριζόλα με το κόκκαλο ή μπριζόλες λαιμού. “Σκεφτείτε ότι ένα γουρουνάκι μπορεί να δώσει γύρω στις 10 μπριζόλες”, εξηγεί.
"Σπάνια το μοσχάρι δεν έχει συντηρητικά", προσθέτει. “Το κρέας του μοσχαριού τις περισσότερες φορές δεν είναι φρέσκο. Οι κρεοπώλες αγοράζουν μία πλευρά μοσχαριού και πληρώνουν 1.000 ευρώ. Δεν τους συμφέρει να αγοράσουν μεγαλύτερη ποσότητα. Είναι πολύ σημαντικό να κόβουν μπροστά μας τον κιμά, γιατί πετάνε μέσα ό,τι περισσεύει από το ξεκοκάλισμα του κρέατος, με αποτέλεσμα να είναι αμφιβόλου καθαρότητας το αλεσμένο κρέας”.
"Το πιο ασφαλές κρέας, το αρνίσιο"
Όπως επισημαίνει, το πιο ασφαλές κρέας είναι το αρνίσιο. “Το αρνί δεν πρέπει να το φοβόμαστε. Είναι μικρό ζώο και συνήθως ο πελάτης το αγοράζει ή ολόκληρο ή τη μισή του πλευρά”. Έτσι, όπως επισημαίνει ο κύριος Φραγκούλης, ελαχιστοποιούνται οι πιθανότητες να αγοράσουμε κακής ποιότητας ή μπαγιάτικο κρέας.

Τονίζει ιδιαίτερα πως - σε ό,τι αφορά το κοτόπουλο - πρέπει να προσέχουμε τον τρόπο κοπής. “Να ζητάμε από τον κρεοπώλη μας να μη χρησιμοποιεί το ίδιο μαχαίρι με αυτό, που κόβει το μοσχάρι, και - σε περίπτωση που αγοράσουμε κιμά κοτόπουλου - απαγορεύεται να περνάει το κρέας από την ίδια μηχανή με το μοσχαρίσιο κιμά”. 

"Προσοχή στα εντόσθια"
Ο κύριος Φραγκούλης εφιστά την προσοχή σε όσους αγαπούν τα εντόσθια. “Τα εντόσθια, συνήθως, όπως και το συκώτι, οι επαγγελματίες τα αγοράζουν συσκευασμένα. Επίσης, όταν αγοράζουμε κρέας σε μπουκίτσες για καλαμάκια, καλό είναι να μην είναι ήδη κομμένα, γιατί συνήθως χρησιμοποιούν κακής ποιότητας κρέας. Το καλύτερο κομμάτι για σουβλάκι είναι το μπούτι μόσχου ή χοιρινού”. 

Πλένουμε και ψήνουμε καλά το κοτόπουλο
Ο κύριος Φραγκούλης επισημαίνει ότι πρέπει να πλένουμε πολύ καλά το κοτόπουλο και να ψήνεται αρκετά για να προστατεύσουμε τον εαυτό μας από το μικρόβιο της σαλμονέλας. “Κόβοντας το κοτόπουλο, πρέπει να χρησιμοποιούμε αποστειρωμένα μαχαίρια και ποτέ τα ίδια με τα υπόλοιπα κρέατα. Αν το βάλουμε σε κριθάρι, καλύτερα να το βράσουμε πρώτα γιατί ψήνεται στο φούρνο μόνο εξωτερικά, και χωρίς να εξαφανίζονται τα μικρόβια του κρέατος, ενώ χάνουμε και σε γεύση”. 

Προσοχή!!
"Απαγορεύεται" να ψωνίζουμε κρέατα, που βρίσκονται εκτός ψυγείου. "Συνήθως είναι αλλοιωμένα. Πρέπει να διατηρούνται στους 7C και πάντα στο ψυγείο!!", συμπληρώνει, ολοκληρώνοντας το παζλ των βασικών κινήσεων, που πρέπει να κάνει κάποιος, όχι μόνο αγοράζοντας κρέας για την ημέρα της Τσικνοπέμπτης, αλλά και καθ' όλη τη διάρκεια του χρόνου.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...