5 Απρ 2016

FT: Οι Ευρωπαίοι έκαναν λάθος που θεώρησαν τον Τσίπρα υπεύθυνο εταίρο

Σφοδρή επίθεση στον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα εξαπολύουν με σημερινό τους άρθρο οι Financial Times, οι οποίοι εκφράζουν.......
την άποψη ότι η Ελλάδα χρειάζεται να διατηρήσει το ΔΝΤ στο πρόγραμμα διάσωσης.

Το άρθρο επικρίνει τον Αλέξη Τσίπρα αναφορικά με την αντιπαράθεση με το Ταμείο σχετικά με τη διαρροή των Wikileaks, σχολιάζοντας ότι η στάση του «δείχνει πως οι πιστωτές έκαναν λάθος που τον θεώρησαν υπεύθυνο εταίρο» μετά από τον τρόπο με τον οποίο έπεισε τους Έλληνες ψηφοφόρους να αποδεχθούν το τρίτο μνημόνιο.

«Αν αληθεύει ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει κατασκευάσει την κρίση σε μια απόπειρα να αποκλείσει το ΔΝΤ από τις συνομιλίες διάσωσης, τότε η τακτική της είναι ανεύθυνη. Όποια και αν είναι η πηγή της διαρροής, είναι ξεκάθαρο ότι ο κ. Τσίπρας θέλει το ΔΝΤ να φύγει. Για ακόμα μία φορά επιδεικνύει ένα ένστικτο υπέρ βραχυπρόθεσμου πολιτικού κέρδους και μια αδιαφορία για τα μακροπρόθεσμα συμφέροντα της χώρας του», σχολιάζουν οι FT.

Το Ταμείο περιγράφεται από το άρθρο ως «εύκολος στόχος για έναν πρωθυπουργό που δέχεται κριτική για τον χειρισμό της οικονομίας και της προσφυγικής κρίσης και που τελεί υπό πίεση από την ανακάμπτουσα αντιπολίτευση με επικεφαλής τον Κυριάκο Μητσοτάκη».

Η εφημερίδα δέχεται ότι το Ταμείο θα ήταν αυστηρότερος κριτής των δημοσιονομικών και οικονομικών επιδόσεων της Ελλάδας, αλλά σημειώνει ότι δεν είναι ρεαλιστικός στόχος η προτίμηση του Έλληνα πρωθυπουργού να συμφωνήσει την ελάφρυνση του χρέους χωρίς ακριβώς τους αυστηρότερους όρους και εποπτεία του Ταμείου. Επισημαίνεται δε ότι σε αντίθεση με το Ταμείο οι Ευρωπαίοι ζητούν πλεόνασμα της τάξης του 3,5% που είναι απίθανο να επιτευχθεί με τις τρέχουσες πολιτικές, καθώς και ότι η Γερμανία έχει αποκλείσει διαγραφή χρέους και δεν είναι πιθανό να συμφωνήσει στην ελάφρυνση χωρίς την ανάμιξη του ΔΝΤ.

Η εκτίμηση των FTείναι ότι η συζήτηση που διέρρευσε δεν προδίδει καμία συνωμοσία να εξαναγκαστεί η Ελλάδα σε μεγαλύτερη λιτότητα, καθώς η θέση του Πολ Τόμσεν ότι τα μέτρα ως έχουν δεν επαρκούν, ότι το Ταμείο θα μπορούσε να δεχθεί λιγότερο αυστηρές μεταρρυθμίσεις αν υπήρχε ελάφρυνση χρέους και ότι Ελλάδα και Ευρωπαίοι πρέπει να σταματήσουν να κωλυσιεργούν έχει διατυπωθεί στο ιστολόγιό του.

Τα κατ’ ιδίαν σχόλια περί πιθανής πίεσης στη Γερμανία για ελάφρυνση χρέους ή αποχώρηση του Ταμείου από το ελληνικό πρόγραμμα αντανακλούν τον ίδιο εκνευρισμό, αναφέρει η εφημερίδα. «Αντανακλούν επίσης την ανησυχία του ΔΝΤ ότι οι Βρυξέλλες θα επιτρέψουν για άλλη μία φορά τις συνομιλίες να τραβήξουν μέχρι η Ελλάδα να βρεθεί στο χείλος της χρεοκοπίας, πιθανότατα τον Ιούλιο, πριν βρεθεί ένας συμβιβασμός. Αυτό το σενάριο είναι απολύτως πιθανό», σχολιάζουν στη συνέχεια οι FT.

Το άρθρο καταλήγει με την παρατήρηση ότι το ΔΝΤ ίσως να μην έχει μία εύκολη λύση για τα προβλήματα της Ελλάδας, αλλά «τουλάχιστον επιμένει στην ειλικρίνεια και είναι ο μοναδικός οργανισμός που ενδιαφέρεται για τις μακροπρόθεσμες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που χρειάζεται η χώρα για να ευημερεύσει εντός της ευρωζώνης».

Η σύσταση της εφημερίδας τόσο προς τις Βρυξέλλες όσο και προς την Αθήνα είναι να μη δώσουν περαιτέρω λόγους στο Ταμείο να αποχωρήσει από το ελληνικό πρόγραμμα, αν ενδιαφέρονται για το μέλλον της Ελλάδας και της ευρωζώνης.

Εξάλλου, ο αρθρογράφος της DailyTelegraph Μάθιου Λιν σχολιάζει ότι η Ελλάδα εξακολουθεί να είναι «ένα τρακάρισμα σε αργή κίνηση» ή «ένα ηφαίστειο που σιγοβράζει και απειλεί με έκρηξη» και ότι θα πρέπει να αφεθεί να χρεοκοπήσει, με το Ταμείο να αποχωρεί το καλοκαίρι από αυτό που η ιστορία θα θυμάται ως «μία από τις μεγαλύτερες καταστροφές πολιτικής όλων των εποχών».
Πηγή: tanea.gr
Newsroom MykonosTicker
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...