8 Μαρ 2016

Συμφωνία Ελλάδας - Τουρκίας στην Σμύρνη - Ο Τσίπρας ανακοίνωσε συμφωνία και για τα ραδιοτηλεοπτικά

- Πριν από τη συνέντευξη Τύπου υπεγράφησαν συμφωνίες για τον τουρισμό, το εμπόριο και το προσφυγικό
- Ο Τούρκος πρωθυπουργός, Αχμέτ Νταβούτογλου δήλωσε πως το σημαντικότερο είναι η φιλία που υπάρχει με την Ελλάδα.......

- Το θέμα των τουρκικών παραβιάσεων στο Αιγαίο έθεσε τον Τούρκο ομόλογό του ο Αλέξης Τσίπρας
- Υπεγράφη η συμφωνία για τη σύνδεση της Κωνσταντινούπολης με τη Θεσσαλονίκη με τρένα
- Συμφωνήθηκε να προωθηθεί άμεση η αεροπορική σύνδεση της Αθήνας με την Άγκυρα
- Εγκάρδιο το κλίμα μεταξύ των δύο ανδρών, με προσφυγικό, διμερείς σχέσεις και κυπριακό στην ατζέντα
Κοινή συνέντευξη Τύπου δίνουν ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, με τον Τούρκο ομόλογό του, Αχμέτ Νταβούτογλου, μετά τις υπογραφές για τις διακρατικές συμφωνίες Ελλάδας - Τουρκίας.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός, Αχμέτ Νταβούτογλου, τόνισε αρχικά πως πλέον υπάρχει ηρεμία και ειρήνη στην περιοχή του Αιγαίου. "Σήμερα είναι μια πολύ ιδιαίτερη ημέρα", συμπλήρωσε ο κ. Νταβούτογλου, με αφορμή την σημερινή Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας.
Αρχή με Νταβούτογλου
Στην συνέχεια μίλησε για τις λεπτομέρειες των σημερινών συνομιλιών, ενώ τόνισε πως οι σημερινές συμφωνίες θα αποτελέσουν την γέφυρα για ένα καλύτερα μέλλον μεταξύ των δύο χωρών.

"Αυτή την στιγμή πραγματοποιούνται τα ακτοπλοϊκά έργα που θα συνδέουν την Θεσσαλονίκη με τη Σμύρνη, αλλά και τα μεγάλα τραίνα που θα συνδέουν την Θεσσαλονίκη με την Κωνσταντινούπολη", συμπλήρωσε ο ίδιος, υπογραμμίζοντας την συμφωνία του με τον Αλέξη Τσίπρα για καλύτερη αεροπορική σύνδεση των δύο χωρών.

Ιδιαίτερη μνεία από Νταβούτογλου για τον κλάδο του τουρισμού, εκφράζοντας την ελπίδα του για ακόμη μεγαλύτερη ανάπτυξη του συγκεκριμένου τομέα και για τις δύο χώρες
Ακολούθως ο Τούρκος πρωθυπουργός αναφέρθηκε στον εδώ και χρόνια εμφύλιο πόλεμο που μαίνεται στην Συρία, σημειώνοντας πως η Ελλάδα είναι μία χώρα που έχει επηρεαστεί πολύ από την προσφυγική κρίση.

"Η Ελλάδα χθες στην Σύνοδο Κορυφής και σήμερα εδώ απαντά "ναι" στην επίλυση του ζητήματος και συμφωνεί σε ένα κοινό προσχέδιο. Η συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών θα είναι πολύ σημαντική για να αντιμετωπίσουμε στο Αιγαίο την προσφυγική κρίση και να μειώσουμε στο ελάχιστο τις δραματικές καταστάσεις στο Αιγαίο" είπε χαρακτηριστικά για να συνεχίσει:

"Σε πολύ φιλικό βαθμό συζητήσαμε τα προβλήματα του Αιγαίου και του Κυπριακού και ο αξιότιμος κ. Τσίπρας έδειξε μεγάλη αποφασιστικότητα για την επίλυσή τους και τον ευχαριστώ γι' αυτό εδώ, μπροστά στον Τύπο. Θέλουμε να είμαστε οι χώρες που δημιουργούν κλίμα ειρήνης και ηρεμίας στην γύρω περιοχή. Καλωσορίζω ξανά τον κύριο Τσίπρα και τους φίλους του", τόνισε κλείνοντας ο Αχμέτ Νταβούτογλου.
Τσίπρας: "Φίλος ο Αχμέτ"
Ο Έλληνας πρωθυπουργός, παίρνοντας στην συνέχεια τον λόγο, χαρακτήρισε "φίλο Αχμέτ" τον Τούρκο ομόλογό του και τον ευχαρίστησε για την φιλοξενία, χαρακτηρίζοντας την Σμύρνη σταυροδρόμι για τις δύο χώρες.
Τόνισε, ωστόσο, πως η συγκεκριμένη πόλη είναι συνδεδεμένη με μνήμες πολέμου και προσφυγιάς. "Η Σμύρνη είναι μια πόλη σύμβολο του κοσμοπολιτισμού και του εμπορίου, της αδελφοσύνης στο Αιγαίο, της διαφορετικότητας. Κι αυτό το συμβολισμό έχει η επιλογή μας να κάνουμε εδώ αυτό το συνέδριο. Γιατί αυτές οι μνήμες πρέπει να σηματοδοτούν την προσπάθεια οικοδόμησης ενός καλύτερου μέλλοντος για τους λαούς μας" σημείωσε χαρακτηριστικά.

Στην συνέχεια ο Έλληνας πρωθυπουργός εξέφρασε από την πλευρά του την ικανοποίησή του για τις συμφωνίες σχετικά με την σιδηροδρομική και αεροπορική σύνδεση Ελλάδας - Τουρκίας, καθώς και για την συνεργασία μεταξύ των ραδιοτηλεοπτικών σταθμών και των πρακτορείων ειδήσεων. Στην συνέχεια ο Αλ. Τσίπρας αναφέρθηκε εκτενώς στο κρίσιμο ζήτημα του προσφυγικού.

Για το προσφυγικό
"Δεν είμαστε εδώ για να υλοποιήσουμε κάτι που μας επιβάλλουν οι εταίροι μας. Είμαστε εδώ για να συνεργαστούμε για να λυθεί, γιατί ξέρουμε πως μπορεί να λυθεί. Είμαστε εδώ για να λυθεί το πρόβλημα στην Συρία, γιατί είμαστε απέναντι στην τρομοκρατία και την καταπίεση. Παράλληλα, για να καταβάλουμε κοινή προσπάθεια ώστε να χτυπήσουμε τα δίχτυα των διακινητών, γιατί θεωρώ απαράδεκτο να έχουμε την δυνατότητα τόσο σημαντικών οπλικών συστημάτων προκειμένου να έχει ο καθένας το κεφάλι του ήσυχο απέναντι στον άλλον και την ίδια στιγμή αυτά τα συστήματα να μην μπορούν να εντοπίσουν τους διακινητές, οι οποίοι δρουν ανενόχλητοι στο Αιγαίο", συνέχισε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Τσίπρας: "Επιτακτική η λύση του προσφυγικού"
"Η Ελλάδα και η Τουρκία δεν είναι η αιτία του προβλήματος για τις προσφυγικές ροές. Η Ελλάδα και η Τουρκία φιλοξενούν ανθρώπους. Η Τουρκία πάνω από 2,5 εκατομμύρια και η Ελλάδα παρά τις αντίξοες συνθήκες έχει προσφέρει ανθρωπιά, ειδικά οι κάτοικοι των νησιών μας. Θέλω να τονίσω ότι η Ελλάδα και η Τουρκία θα συνεχίσουν να παράσχουν ανθρωπιά και φιλοξενία στους κυνηγημένους, όμως δεν θα είναι οι χώρες αυτές που θα δεχθούν την μόνιμη παραμονή όλων των ανθρώπων που διεκδικούν άσυλο στην Ευρώπη. Γι' αυτό προωθούμε έναν μηχανισμό νόμιμης οδού, ταυτόχρονα παίρνοντας μέτρα για την καταπολέμηση του δικτύου των διακινητών", τόνισε ακόμη ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο Αλέξης Τσίπρας συμπλήρωσε πως το κοινό πρωτόκολλο επανεισδοχής δίνει ένα μήνυμα και σε ανθρώπους που δεν προέρχονται από εμπόλεμες ζώνες πως δεν υπάρχει η βούληση και η δυνατότητα να ταξιδέψουν στην Ευρώπη.
Επιπρόσθετα, ο Έλληνας πρωθυπουργός σημείωσε πως εξέφρασε τον προβληματισμό του στον Αχμέτ Νταβούτογλου για την αύξηση των τουρκικών παραβιάσεων στο Αιγαίο, χαρακτηρίζοντας "ειλικρινή" την διαβεβαίωση του Τούρκου ομολόγου του για επίλυση του προβλήματος.

Ερωτήσεις - απαντήσεις
Η πρώτη ερώτηση τέθηκε στον Αχμέτ Νταβούτογλου και αφορούσε στις ρουκέτες εναντίον της Τουρκίας από την Συρία, αφού σήμερα μία μητέρα με το παιδί της έχασαν την ζωή τους με αυτόν τον τρόπο.

Νταβούτογλου: "Αν δεν εφαρμόσουμε τα μέτρα που αποφασίσαμε δεν θα σταματήσουμε τους διακινητές"
Ο Τούρκος πρωθυπουργός απάντησε: "Σήμερα ζήσαμε μια τραγική κατάσταση στο Κίλις. Έγινε μια επίθεση με όπλα και χάσαμε δύο πολίτες μας. Οι ένοπλες δυνάμεις μας πήραν εντολές για να κάνουν τις κατάλληλες ενέργειες κι άλλη μια φορά καταλαβαίνουμε πως δεν έχει καμία πρόθεση για εκεχειρία".

"Πρέπει να βάλουμε όλοι πλάτη", συνέχισε ο Αχμέτ Νταβούτογλου αναφερόμενος ξανά στην προσφυγική κρίση, λέγοντας πως πρέπει σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ένωση να μπει ένα τέρμα στην δράση των διακινητών.

"Αυτή την στιγμή έχουμε συζητήσει για 10.000 πρόσφυγες που θα μεταφερθούν στην Ευρώπη αλλά και για το ποσό των 3 δισ. ευρώ που έχουμε αιτηθεί από την ΕΕ για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης. Πρόκειται για μια ανθρωπιστική κρίση και δεν πρόκειται να εκμεταλλευτούμε το δράμα των ανθρώπων", κατέληξε ο κ. Νταβούτογλου.

Συλλυπητήρια από Τσίπρα
Ο Έλληνας πρωθυπουργός πήρε ξανά τον λόγο και εξέφρασε τα συλλυπητήριά του για "μία ακόμη εγκληματική ενέργεια του ISIS", όπως χαρακτηριστικά είπε.

Νταβούτογλου: "Η Τουρκία δεν έχει καμία στρατηγική επίθεσης εναντίον της Ελλάδας, ελπίζω το ίδιο να ισχύει και για την Ελλάδα"
Για να συνεχίσει αναφερόμενος στις χθεσινές συνομιλίες στην Σύνοδο Κορυφής, σημειώνοντας πως η πρόταση που κατέθεσε ο Αχμέτ Νταβούτογλου στην χθεσινή Σύνοδο παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον και άλλαξε τα δεδομένα.

"Μπορεί να έχουμε πολλά ζητήματα να λύσουμε για τις δύο χώρες, αλλά μπορούμε να συζητάμε γι' αυτά και να τα λύνουμε. Όσο για τις ενέργειες του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, συμφωνήσαμε να κάνουμε σε συντονισμό ό, τι περνάει από το χέρι μας", τόνισε στην συνέχεια ο Αχμέτ Νταβούτογλου, απαντώντας σε ερώτηση για τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών.

"Αν ανατρέξουμε στο παρελθόν θα δούμε ότι οι εχθρικές πολιτικές δεν έδωσαν τίποτα. Τουναντίον, μας πήγαν πίσω σε πολλά ζητήματα. Δεν αφήνουμε τα υπόλοιπα θέματα στην άκρη. Είτε σε εναέριες, είτε σε θαλάσσιες εισβολές και παραβιάσεις υπάρχουν εντολές που δίνουν και οι δύο χώρες. Όσον αφορά στις εναέριες παραβιάσεις ό,τι θεωρείτε εσείς παραβιάσεις εμείς δεν το θεωρούμε παραβιάσεις και το αντίθετο", συνέχισε ο Τούρκος πρωθυπουργός.

"Ζηλεύω πολύ τις σχέσεις των σκανδιναβικών χωρών που έχουν πολύ φιλικές σχέσεις μεταξύ τους. Γιατί να μην καταφέρουμε κι εμείς το ίδιο, ή και κάτι καλύτερο. Η Τουρκία δεν έχει καμία στρατηγική επίθεσης εναντίον της Ελλάδας, ελπίζω το ίδιο να ισχύει και για την Ελλάδα", συνέχισε ο κ. Νταβούτογλου, αναφερόμενος στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών.

Το casus beli αποτελεί παρελθόν.
Ο Αλέξης Τσίπρας συμφώνησε με τον Αχμέτ Νταβούτογλου πως πρέπει να μην αναφέρεται καν το ενδεχόμενο ενός πολέμου μεταξύ των δύο χωρών, σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως "το casus beli αποτελεί παρελθόν".

Κλείνοντας, ο κ. Νταβούτογλου προσυπέγραψε την δήλωση αυτή, λέγοντας πως θα βγουν από την καθημερινότητα των δύο χωρών τα όποια εχθρικά ζητήματα.
Τις φωτογραφίες έδωσε στην δημοσιότητα το Μέγαρο Μαξίμου
Πηγή:newsit.gr
Newsroom MykonosTicker
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...