15 Μαρ 2016

Τι μας περιμένει με τους φόρους έως το Πάσχα

Στην πιο κρίσιμη φάση μπαίνει η διαπραγμάτευση του οικονομικού επιτελείου με το κουαρτέτο....
των θεσμών στο μέτωπο της φορολογίας. Μετά από δυο πολύωρες συναντήσεις όπου οι εκπρόσωποι των θεσμών άνοιξαν τα χαρτιά τους για τις αλλαγές που θέλουν στη φορολογία, η κυβέρνηση επεξεργάζεται εναλλακτικές προτάσεις που θα τις θέσει υπόψη των θεσμών μέσω στα επόμενα 24ωρα με στόχο να ανεβάσει όσο το δυνατόν πιο ψηλά τον εισοδηματικό πήχη των επιβαρύνσεων, αν και πολύ δύσκολα θα γλιτώσουν από τις επιβαρύνσεις τα χαμηλά εισοδήματα.

Το σίγουρο είναι ότι μεγάλο μέρος του δημοσιονομικού κενού θα επιχειρηθεί για πολλοστή φορά τα τελευταία έξι χρόνια των μνημονίων να καλυφθεί με μέτρα φορολογικού και εισπρακτικού χαρακτήρα κάνοντας τη φράση "δήμευση των εισοδημάτων" λιγότερο μια δημοσιογραφικού χαρακτήρα προσέγγιση και, περισσότερο, μια πραγματικότητα. Το συνολικό δημοσιονομικό κενό που θα πρέπει να καλυφθεί για την επόμενη τριετία ανέρχεται σε τουλάχιστον 1,8 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες:

-θεωρείται πάρα πολύ πιθανό αν όχι δεδομένο ότι θα υπάρξει μια, έστω μικρή, μείωση του αφορολόγητου ορίου. Οι θεσμοί έχουν παρουσιάσει προτάσεις που προβλέπουν μείωση του αφορολόγητου ορίου από τα 9.500 ακόμη και στα 7.000 ευρώ. Αυτό προκαλεί μια πρόσθετη επιβάρυνση ακόμη και 400-500 ευρώ στους έχοντες εισόδημα άνω των 7.000-8.000 ευρώ, δηλαδή ακόμη και όσους έχουν χαμηλό εισόδημα. Το οικονομικό επιτελείο αντιπροτείνει μείωση του ορίου πάνω από το οποίο θα υπάρξουν επιβαρύνσεις από τις 30.000 ευρώ που προβλέπει η αρχική ελληνική πρόταση σε χαμηλότερο όριο. Να σημειωθεί ότι υπάρχουν σενάρια ακόμη και για επιβαρύνσεις πάνω από τις 22.000 ευρώ.

Σε κάθε περίπτωση, όσο κατεβαίνει το εισοδηματικό όριο επιβαρύνσεων τόσο περιορίζεται και η απώλεια του αφορολόγητου. Πάντως, κορυφαία πηγή του οικονομικού επιτελείου έχει ξεκαθαρίσει ότι θα ήταν επιτυχία να μειωθεί το αφορολόγητο όριο κατά μερικές εκατοντάδες ευρώ, εννοώντας τη μείωση από τις 9.500 στις 9.000 ευρώ. Υπό διαπραγμάτευση είναι η ελληνική πρόταση για θέσπιση συντελεστή 50% πάνω από τις 60.000 με τους θεσμούς να προκρίνουν οριακά χαμηλότερο συντελεστή στο 47% ή 48%.

-οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα συνεχίσουν να φορολογούνται αυτοτελώς αλλά με την κλίμακα των μισθωτών και συνταξιούχων, αλλά χωρίς αφορολόγητο όριο (έκπτωση φόρου). Έτσι και το εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα φυσικών προσώπων θα φορολογείται με συντελεστές που θα κυμαίνονται από 22% έως 47%-50%. Η αλλαγή αυτή θα προκαλέσει ελαφρύνσεις για όσους έχουν εισόδημα έως 25.000 ευρώ (η οποία όμως εξανεμίζεται λόγω της αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών) και επιβαρύνσεις για υψηλότερα εισοδήματα.

-έχει κλειδώσει η διατήρηση της αυτοτελούς φορολόγησης των ενοικίων αλλά με αύξηση των συντελεστών. Για εισόδημα έως 12.000 ο συντελεστής αυξάνεται από 11% στο 15% και για εισόδημα από 12.000 και πάνω αυξάνεται από 33% σε 35%. Υπό διαπραγμάτευση είναι η ελληνική πρόταση για θέσπιση ενός νέου συντελεστή 45% για το τμήμα του εισοδήματος από ενοίκια πάνω από 40.000 ευρώ.

-η εισφορά αλληλεγγύης ουσιαστικά μονιμοποιείται και είναι η κλίμακά της η μοναδική που υπολογίζει φόρο αθροιστικά επί του συνολικού εισοδήματος του φορολογούμενου, ανεξαρτήτως πηγής εισοδήματος. Ο ανώτατος φορολογικός συντελεστής που προτείνει η κυβέρνηση ανέρχεται σε 10% ενώ από τις αλλαγές που θα γίνουν στα κλιμάκια θα προκύψουν επιβαρύνσεις για όσους έχουν ετήσιο εισόδημα άνω των 25.000.

-η πρόβλεψη του μνημονίου για αύξηση του συντελεστή φορολόγησης των αγροτών από το 13% στο 20% αρχικά και στο 26% στη συνέχεια φαίνεται ότι οδηγείται προς ακύρωση. Η κυβέρνηση θέλει να ισχύσει η κλίμακα των μισθωτών και για το αγροτικό εισόδημα που αποκτούν οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες δηλαδή να τους δώσει αφορολόγητο όριο όπως τους υποσχέθηκε προκειμένου να τερματίσουν τα μπλόκα.

Μπαλαντέρ
Στο τραπέζι έχουν πέσει και άλλα μέτρα, πέραν αυτών που αφορούν στη φορολόγηση του εισοδήματος. Πληροφορίες αναφέρουν ότι έχει συζητηθεί πρόταση για την επιβολή φόρου στα εισαγόμενα μεταχειρισμένα ΙΧ, μια αγορά η οποία παρουσιάζει μεγάλη ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια λόγω της κυρίως της εισαγωγής οχημάτων μικρού κυβισμού.
Σπύρος Δημητρέλης
Πηγή:capital.gr
Newsroom MykonosTicker
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...