20 Μαρ 2016

Τα κρουαζιερόπλοια ακυρώνουν δρομολόγια στο Αιγαίο

Οι τρομοκρατικές επιθέσεις στην Τουρκία και το Μεταναστευτικό φοβίζουν τους τουρίστες,......
που αποφεύγουν τα ταξίδια στη λεκάνη της ανατολικής Μεσογείου. Κι αν στα κοσμοπολίτικα ελληνικά νησιά η τάση φέτος είναι αυξητική, δεν ισχύει το ίδιο για τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου
Σοβαρά προβλήματα αντιμετωπίζει ο θαλάσσιος τουρισμός λόγω του εκρηκτικού κλίματος που έχει δημιουργηθεί στην ανατολική Μεσόγειο.
Εταιρείες με κρουαζιερόπλοια αλλά και mega yaghts ακυρώνουν δρομολόγια στο Αιγαίο λόγω τόσο της συνεχιζόμενης κρίσης στην Τουρκία από τις τρομοκρατικές επιθέσεις όσο και του Μεταναστευτικού. Η κατάσταση επιβαρύνεται από το γεγονός ότι κάποιες χώρες συμβουλεύουν τους υπηκόους τους να αποφεύγουν ταξίδια στην ανατολική πλευρά της μεσογειακής λεκάνης. Οι προβλέψεις για μείωση της κίνησης κρουαζιερόπλοιων το 2016 στις ελληνικές θάλασσες επιβεβαιώνονται και από την Ενωση Εφοπλιστών Κρουαζιερόπλοιων και Φορέων Ναυτιλίας (ΕΕΚΦΝ).

Τα νέα δεδομένα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, είναι τα εξής:
■ Ο Πειραιάς ανεβαίνει σημαντικά παίρνοντας αρκετές προσεγγίσεις από τις ακυρώσεις της Τουρκίας και ορισμένοι επιβάτες μεγαλώνουν το διάστημα παραμονής τους επισκεπτόμενοι διάφορους πλησίον προορισμούς.

■ Σε κύριους τουριστικούς προορισμούς της περιφέρειας, όπως η Σαντορίνη, η Μύκονος, η Κέρκυρα κ.ά., φαίνεται να υπάρχει αυξητική τάση στην κίνηση.

■ Τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, Μυτιλήνη, Χίος, Κως, Σύμη, Ιος κ.ά., φαίνεται να χάνουν έδαφος όπως είχε προβλεφθεί. Με εξαίρεση τη Σάμο που έχει αύξηση στις προσεγγίσεις, αλλά αυτό συμβαίνει λόγω των technical calls από ορισμένες προσεγγίσεις της Τουρκίας.

■ Η μείωση της κίνησης στην Κεφαλονιά είναι ένα γεγονός που μας εκπλήσσει ιδιαίτερα για την αποχώρηση των μεγάλων μεγεθών κρουαζιερόπλοιων, που είναι γεγονός ότι έχουν μεταφερθεί τα περισσότερα στην Ασία - Αυστραλία.

■ Στο λιμάνι του Λαυρίου, λόγω της αλλαγής της Celestyal Cruises να προτιμά αυτή τη λύση και κυρίως λόγω του home porting, έχει βελτιωθεί πολύ η κίνηση και φυσικά λειτουργεί ανταγωνιστικά με τον Πειραιά.

■ Εχουν πλέον ωριμάσει οι αποφάσεις των μεγάλων εταιρειών κρουαζιερόπλοιων, αλλά και των tour operators όσον αφορά στα προγράμματα δρομολογίων.

■ Τα στοιχεία που αποκτώνται διαφοροποιούν την εικόνα ανάλογα με τις εθνικότητες επιβατών που μεταφέρουν τα πλοία, αλλά και την οικονομική επιφάνεια και τις προτιμήσεις από πλευράς ενδιαφερόντων κάθε τόπου.

■ Υπάρχουν ορισμένες εταιρείες που διατηρούν την ανατολική Μεσόγειο ως προορισμό, πλην όμως αλλάζουν ορισμένους λιμένες προσέγγισης, εκτιμώντας τους πλέον ασφαλείς και γνωστούς 
προορισμούς. Στην περίπτωση αυτή, ορισμένοι λιμένες κερδίζουν έδαφος ένεκα έξτρα προσεγγίσεων.

■ Υπάρχουν όμως και εταιρείες με διαφορετικό σκεπτικό, που οδηγούνται στην κατεύθυνση των πλοίων εκτός ανατολικής Μεσογείου προτιμώντας άλλες πιο ασφαλείς και λιγότερο επηρεαζόμενες από την κρίση και το μεταναστευτικό πρόβλημα περιοχές.

■ Η AIDA Cruises είναι μία από αυτές, καθώς αποφάσισε να μεταφέρει τακτικά προγράμματα του "AIDA Stella" από την ανατολική Μεσόγειο προς τη δυτική, ακυρώνοντας πλέον των 50 προσεγγίσεων σε ελληνικά λιμάνια.

■ Βέβαια υπάρχουν και άλλες εταιρείες που ακολουθούν το σκεπτικό αυτό, αλλά με λιγότερες ακυρώσεις προς λιμάνια της Ελλάδας.

■ Ορισμένα μικρά κρουαζιερόπλοια, όπως επίσης και mega yachts, έχουν ακυρώσει τελείως το πρόγραμμά τους στο Αιγαίο και την Τουρκία.

■ Ορισμένες χώρες αποτρέπουν τους τουρίστες να επιλέξουν προορισμούς της ανατολικής Μεσογείου για τους λόγους που προαναφέραμε και ο κίνδυνος γίνεται πιο έντονος στο τελικό αρνητικό αποτέλεσμα για το 2016».
Στροφή στον θρησκευτικό και τον ιατρικό τουρισμό
Οι εναλλακτικές προτάσεις των φορέων της ελληνικής κρουαζιέρας για την αντιμετώπιση της επερχόμενης νέας κρίσης

Οι φορείς της ελληνικής κρουαζιέρας, με προεξέχουσα την ΕΕΚΦΝ, επισημαίνουν ότι για να αντιμετωπίσει η Ελλάδα την επερχόμενη κρίση στον κλάδο θα πρέπει να στραφεί σε εναλλακτικές μορφές τουρισμού:
«Είναι αναμφισβήτητο γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια έχουν αναπτυχθεί ραγδαία οι εναλλακτικές μορφές τουρισμού σε παγκόσμια κλίμακα και ιδιαίτερα σε επιλεγμένες ευρωπαϊκές και ασιατικές πόλεις», τονίζουν.

Οι εναλλακτικές μορφές τουρισμού αφορούν κυρίως τον ιατρικό και τον θρησκευτικό τουρισμό. Ο θρησκευτικός τουρισμός έχει ξεκινήσει να αναπτύσσεται τα τελευταία χρόνια και η Ελλάδα αποτελεί σίγουρα έναν ιδιαίτερα δελεαστικό προορισμό, διότι μαζί με τη γειτονική Τουρκία και το Ισραήλ έχει να επιδείξει υπέροχα μνημεία εκκλησιαστικού και ιστορικού ενδιαφέροντος στην Αθήνα, αλλά και στα περισσότερα ελληνικά νησιά, στον Βόλο, στα Μετέωρα, στη Θεσσαλονίκη και το Αγιον Ορος, στην Πάτμο (Σπήλαιο της Αποκάλυψης) κ.α.

Η Celestyal Cruises, η οποία τα τελευταία χρόνια εκτελεί ορισμένες θεματικές κρουαζιέρες, έχει πραγματοποιήσει κρουαζιέρες θρησκευτικού τουρισμού με αφετηρία και τέρμα τον Πειραιά με θετικά αποτελέσματα. Στις περισσότερες χώρες του εξωτερικού υπάρχουν ταξιδιωτικά γραφεία τα οποία ειδικεύονται σε κρουαζιέρες θρησκευτικών προορισμών κυρίως τους θερινούς μήνες, και εξ όσων γνωρίζουμε υπάρχει ικανοποιητική ζήτηση, η οποία αυξάνεται χρόνο με τον χρόνο.
Ιδιαίτερα δημοφιλείς είναι οι κρουαζιέρες που αφορούν σε πόλεις όπου περιόδευσε και δίδαξε τον χριστιανισμό ο Απόστολος Παύλος, με σοβαρό ενδιαφέρον να εκδηλώνεται όχι μόνο από ορθόδοξους και καθολικούς, αλλά και από άλλα χριστιανικά δόγματα.

«Δυστυχώς στη χώρα μας σήμερα είναι ζήτημα εάν υπάρχουν ένα ή δύο ταξιδιωτικά γραφεία τα οποία ειδικεύονται στον θρησκευτικό τουρισμό. Η Ελλάδα διαθέτει πάρα πολλά αξιόλογα ιστορικά εκκλησιαστικά μνημεία, κυρίως βυζαντινής και μεταβυζαντινής εποχής. Η ανάπτυξη του θρησκευτικού τουρισμού απασχολεί επίσης σοβαρά τη Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος, η οποία έχει ορίσει ως υπεύθυνο για τον τομέα αυτό τον επίσκοπο Δωδώνης, πρώην Ζακύνθου, κ. Χρυσόστομο», επισημαίνει στο «newmoney.gr» ο κ. Μιχάλης Λάμπρος, γενικός διευθυντής της Majestic International Cruises Inc. και πρώην αντιπρόεδρος της ΕΕΚΦΝ. Και προσθέτει: «Η ένωσή μας μελετά να ξεκινήσει κάποιου είδους συνεργασία με την αντίστοιχη οργάνωση της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος που θα προωθεί από κοινού αυτές τις προσπάθειες. Πιστεύω ακράδαντα ότι η βαθμιαία ανάπτυξη θρησκευτικού τουρισμού στη χώρα μας θα ενισχύσει σίγουρα και τον τομέα της κρουαζιέρας, ιδιαίτερα στην αύξηση των homeporting επιβατών, κάτι που λείπει από την Ελλάδα αυτή τη δύσκολη εποχή».

Ο ιατρικός τουρισμός
Ο κύριος όγκος επισκεπτών που έχει εξαπλωθεί τα τελευταία χρόνια σε παγκόσμια κλίμακα αφορά τον ιατρικό τουρισμό. «Κατά την προσωπική μου άποψη, ο αναδυόμενος ιατρικός τουρισμός θα αναπτυχθεί ραγδαία τα επόμενα χρόνια σε χώρες που έχουν τις κατάλληλες υποδομές και τις καλές κλιματολογικές συνθήκες, κάτι που διαθέτει η χώρα μας σε αφθονία, και θα δημιουργήσει πηγή εισαγωγής πολύτιμου συναλλάγματος, κάτι που χρειάζεται η χώρα μας αυτή την εποχή παρά ποτέ άλλοτε. Τι καλύτερο από εμάς έχουν η Κροατία, η Κωνσταντινούπολη, η Ουγγαρία, που τα τελευταία χρόνια έχουν πραγματοποιήσει άλματα στον τομέα του ιατρικού τουρισμού;» επισημαίνει ο κ. Λάμπρος

Το 2015 οι επισκέπτες ιατρικού τουρισμού σε παγκόσμιο επίπεδο ξεπέρασαν τα 2,5 εκατομμύρια, ενώ οι προσδοκίες για ετήσια αύξηση ανεβάζουν τον αριθμό σχεδόν στο διπλάσιο μέχρι το 2020. Σύμφωνα με έρευνα του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου, η Ελλάδα θα μπορούσε τα επόμενα χρόνια να υποδεχτεί 100.000 ιατρικούς τουρίστες και, γιατί όχι, το 2025 να διεκδικεί ακόμα και 400.000.
«Στην πατρίδα μας δυστυχώς η ανάπτυξη του ιατρικού τουρισμού βρίσκεται στα σπάργανα. Και ενώ η Τουρκία δέχτηκε πέρσι πάνω από 700.000 ασθενείς τουρίστες σε στάδιο ανάρρωσης, η Ελλάδα συζητάει ακόμη την ανάγκη για ανάπτυξη εναλλακτικών μορφών τουρισμού, ώστε να βελτιώσει μία από τις παθογένειες του τουριστικού κλάδου που λέγεται “εποχικότητα”. 

Μόνο στην Κωνσταντινούπολη λειτουργούν 40 πιστοποιημένες κλινικές για ιατρικό τουρισμό. Απορώ ειλικρινά γιατί οι αρμόδιοι κυβερνητικοί φορείς, δηλαδή τα υπουργεία Υγείας, Τουρισμού, Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής δεν αναλαμβάνουν έντονες πρωτοβουλίες προς αυτή την κατεύθυνση, κάτι που σίγουρα θα βοηθήσει την πατρίδα μας οικονομικά. 

Ο θρησκευτικός και ο ιατρικός τουρισμός μπορούν να αποτελέσουν ένα ισχυρό “ισοδύναμο” ενίσχυσης της εθνικής μας οικονομίας, η οποία sτις σημερινές δυσμενείς συνθήκες παραπαίει», τονίζει ο κ. Λάμπρος και προσθέτει:
«Ανταποκρινόμενη στη γενικότερη προσπάθεια ενίσχυσης του ιατρικού τουρισμού στη χώρα μας, η EEΚΦΝ δέχτηκε πρόταση στο παρελθόν από το υπουργείο Υγείας για μια συνάντηση με κύριο άξονα συζήτησης την πιθανότητα χρησιμοποίησης κρουαζιερόπλοιων για επισκέψεις σε ελληνικά νησιά από ασθενείς σε ανάρρωση που θα επισκέπτονται τη χώρα μας για ιατρικό τουρισμό με τις οικογένειές τους. Αυτή η σκέψη μεταφέρθηκε στα μέλη της ένωσής μας που διαχειρίζονται κρουαζιερόπλοια, και σε πρώτη φάση υπήρξαν θετικά σχόλια. Ομως γεννάται το ερώτημα πώς και από ποιες πηγές θα εξασφαλιστούν οι πελάτες των πλοίων που θα επιλέξουν την κρουαζιέρα ως θεραπευτικό μέσο για την ανάρρωσή τους από κάποια πάθηση.
Με δεδομένη την υψηλή ποιότητα των ιατρικών υποδομών και των γιατρών της χώρας μας, είμαι σίγουρος ότι η Ελλάδα μπορεί να διεκδικήσει μερίδιο σε αυτή την αγορά.Ενα κρουαζιερόπλοιο χωρητικότητας περίπου 600 επιβατών χρειάζεται οπωσδήποτε έναν αριθμό περίπου 24.000 επιβατών για μια περίοδο περίπου 280 ημερών σε 40 επταήμερες κρουαζιέρες στα ελληνικά νησιά και σε δύο τουρκικά λιμάνια. Θα μπορέσει όμως να αντλήσει ένα κρουαζιερόπλοιο 24.000 επιβάτες κάθε χρόνο από τη δεξαμενή των επισκεπτών στη χώρα μας για ιατρικό τουρισμό; Αυτό είναι το πρωταρχικό ερώτημα αλλά και ο προβληματισμός όσων διαχειρίζονται κρουαζιερόπλοια και εκπροσωπούν εταιρείες κρουαζιερόπλοιων που δραστηριοποιούνται στα ελληνικά λιμάνια».

Οι προϋποθέσεις
Βασικός παράγοντας που έχει σχέση με τη σωστή χρησιμοποίηση ενός κρουαζιερόπλοιου για επιβάτες ιατρικού τουρισμού είναι η κατάλληλη προετοιμασία του πλοίου, οι μετατροπές που πρέπει να γίνουν και οι ακόλουθοι παράγοντες:
■ Ποιες προδιαγραφές ζητούν οι ξένοι ασφαλιστικοί φορείς ασθενών και οι τουριστικοί πράκτορες που ασχολούνται με τον ιατρικό τουρισμό;
■ Τι είδους διαμορφώσεις των χώρων του πλοίου χρειάζονται, όπως ιατρεία, εργαστήρια, εξεταστήρια, κατάλληλα μηχανήματα για νεφροπαθείς, καρδιοπαθείς κ.λπ.;
■ Προσόντα προσωπικού του πλοίου όσον αφορά ιατρούς, νοσοκόμες, ανάλογα με τις ειδικότητες που απαιτούνται.
■ Επιλογή ιατρού συντονιστή.
■ Τρόπος συνεννόησης και συνεργασίας με μεγάλα νοσοκομεία ή ιδιωτικά θεραπευτήρια αν παραστεί ανάγκη αίτησης ιατρικής βοήθειας.
■ Συνεργασία με εξειδικευμένους ιατρούς, όπως νεφρολόγους, καρδιολόγους και άλλες ειδικότητες.
■ Συνεργασία με αεροπορικές εταιρείες, ελικόπτερα, ξενοδοχεία, τουριστικά γραφεία στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
■ Διοργάνωση σεμιναρίων και διαλέξεων στα πλοία από εξειδικευμένους ιατρούς-καθηγητές.
■ Διερεύνηση της δυνατότητας λήψης επιδοτήσεων από κονδύλια της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
«Εν κατακλείδι, πιστεύουμε ακράδαντα ότι εάν ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα, βοηθήσει η Πολιτεία και ξεκινήσει σιγά-σιγά η ανάπτυξη του ιατρικού τουρισμού στα ξενοδοχεία μας, τότε θα δημιουργηθούν κατά πάσα πιθανότητα οι προϋποθέσεις για την επέκταση αυτού του τουρισμού και σε κρουαζιερόπλοια και με αυτόν τον τρόπο θα ενισχυθεί η home porting κρουαζιέρα, κυρίως από τον Πειραιά», υπογραμμίζει στο «newmoney.gr.» ο κ. Λάμπρος.
Μηνάς Τσαμόπουλος
Πηγή: newmoney.gr
Newsroom MykonosTicker
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...