14 Φεβ 2016

Kάλπες : Ολοι τις ξορκίζουν και όλοι προετοιμάζονται

Το σενάριο μιας πρόωρης και αιφνιδιαστικής προσφυγής στις κάλπες είναι αντικείμενο συζήτησης σε όλα τα κομματικά επιτελεία........

Ίσως η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας δεν μπορούν να βρουν το αντίδοτο για τη συνεχιζόμενη κρίση που απειλεί να προκαλέσει ανατροπές στο πολιτικό σκηνικό, αλλά δεν θέλουν να παραδεχθούν ότι στο παρασκήνιο εξετάζουν σενάρια εκλογών για να αντιμετωπίσουν την κατάσταση που διαγράφεται μάλλον δυσμενέστερη για τους επόμενους μήνες.

Στην πραγματικότητα όμως ο σχεδιασμός για το ενδεχόμενο αιφνιδιαστικών εκλογών δεν αποτελεί απλώς έρπουσα φημολογία αλλά ομολογείται πια σε σοβαρές συζητήσεις που απασχολούν τόσο την κυβέρνηση και το ΣΥΡΙΖΑ όσο και τη ΝΔ.
Παρά τις διαψεύσεις, στο επιτελείο του Αλ. Τσίπρα, προετοιμάζονται για κάθε ενδεχόμενο.

Βαρύ κλίμα
Στο Μέγαρο Μαξίμου φθάνουν καθημερινά αναλύσεις των δεδομένων για τον επόμενο χρόνο και εξετάζονται προσεκτικά όλα τα σενάρια, χωρίς να έχει προκριθεί μέχρι στιγμής η προσφυγή στις κάλπες, ωστόσο αποτελεί ένα από τα χαρτιά του Αλ. Τσίπρα.

Παρά τα όσα ελέχθησαν στο υπουργικό συμβούλιο από τον Πρωθυπουργό και τις διαβεβαιώσεις κυβερνητικών αξιωματούχων, ότι δεν εξετάζονται οι πρόωρες εκλογές, ο σχεδιασμός και οι κινήσεις της κυβέρνησης τείνουν να ενισχύσουν το σενάριο περί πρόωρης προσφυγής στις κάλπες.

Η μετωπική σύγκρουση που έχει επιλεγεί με τους εγχώριους καναλάρχες και ορισμένους ιδιοκτήτες ΜΜΕ, η λεγόμενη κατά το Μέγαρο Μαξίμου, διαπλοκή, οι διαρροές για λίστες με καταθέσεις στο εξωτερικό πολιτικών των προηγούμενων περιόδων, ενισχύουν τη σχετική συζήτηση περί εκλογών.

Πάντως και μόνον η συζήτηση που μεταφέρεται στους βουλευτές και στα κομματικά στελέχη είναι αρκετή για να βάλει φωτιά στα δύο μεγάλα κόμματα, αλλά και συνολικά στην αντιπολίτευση, καθώς η πρόωρη προσφυγή στις κάλπες προκαλεί τεράστιο προσωπικό άγχος, ενώ επιβαρύνει την ήδη κακή κατάσταση της ελληνικής οικονομίας.

Στο Μέγαρο Μαξίμου βεβαίως έχουν συζητηθεί και εναλλακτικές λύσεις για να ανατραπεί το δυσμενές κλίμα που πλήττει εδώ και καιρό την κυβέρνηση και δημιουργεί συνθήκες κρίσης.

Κατ' αρχάς θέλησαν περισσότερο να απειλήσουν με εκλογές και όχι να προετοιμάσουν το έδαφος για την πραγματοποίησή τους, αλλά η απειλή δεν έχει πάντα αποτελέσματα.

Ενώ όμως η πολιτική ατζέντα δεν αλλάζει και οι εξελίξεις στην οικονομία προμηνύουν θύελλες για τους επόμενους μήνες, δεν είναι λίγοι εκείνοι που προτείνουν στον Πρωθυπουργό να σκεφθεί σοβαρά εκλογές τον Μάρτιο για να... καθαρίσει το πολιτικό τοπίο ή κατά άλλους να αναζητηθεί μέσω των εκλογών, μια ομαλή διαφυγή και να περισωθεί όσο μπορεί το πολιτικό κεφάλαιο του Αλέξη Τσίπρα.

Κάλπη ή ανασχηματισμός;
Έμπειρα στελέχη της κυβέρνησης με πολυετή κομματική πείρα αναφέρουν ότι χάθηκε ο πολύτιμος χρόνος κατά τον οποίο η κυβέρνηση μπορούσε να κάνει τομές και τώρα τα πράγματα γίνονται από δύσκολα ως αδύνατα, συνεπώς η προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία ίσως αποτελεί την καλύτερη απάντηση.

Εσχάτως υπάρχουν στελέχη που συμμερίζονται την αγωνία όσων εκτιμούν ότι αν δεν υπάρξει επαρκής αιτιολόγηση των πρόωρων εκλογών και με δεδομένο το αρνητικό κλίμα για την κυβέρνηση η ήττα είναι το πιθανότερο ενδεχόμενο.

Το κυβερνών κόμμα ακόμη και στην περίπτωση που κέρδιζε τις εκλογές θα έχει απώλειες και συνεπώς θα υπάρξουν σημαντικές ανακατατάξεις στην Κοινοβουλευτική του Ομάδα.

Σε αυτή την αίσθηση προσωρινότητας που επικρατεί πια, όχι μόνον μεταξύ των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και μεταξύ των υπουργών και κρατικών στελεχών, αποδίδουν πολλοί και την στασιμότητα της κυβέρνησης σε πολλά θέματα.

Άλλοι αναφέρουν ότι χρειάζεται επανεκκίνηση μέσω ενός ανασχηματισμού, ώστε να δοθεί η αίσθηση ότι η κυβέρνηση μηδενίζει το κοντέρ και αρχίσει από την αρχή την προσπάθειά της με αλλαγή βεβαίως και του υπουργού Εργασίας, Γιώργου Κατρούγκαλου.

Ετοιμότητα στη ΝΔ
Την ίδια στιγμή στη Ν.Δ. αν και αρχικά ήταν διστακτικοί για τις εκλογές, θέλουν να δείχνουν ότι πια δεν τις φοβούνται, αν και δεν τις επιδιώκουν. Ήδη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης προετοιμάζει το επιτελείο του και συγκροτεί έναν στενό πυρήνα συνεργατών και πολιτικών στελεχών που θα τον πλαισιώνουν σε κάθε του κίνηση, είτε γίνουν εθνικές εκλογές την άνοιξη είτε όχι.

Ο Κυρ. Μητσοτάκης διαμηνύει ότι είναι έτοιμος και δηλώνει σίγουρος ότι θα κερδίσει, ενώ στο επιτελείο του λένε πως έχουν μετρήσεις, σύμφωνα με τις οποίες ο ΣΥΡΙΖΑ υπολείπεται πλέον αρκετά της Ν.Δ. που είναι καθαρά πρώτη, ενώ τα ποιοτικά στοιχεία είναι πολύ αρνητικά για την κυβέρνηση.

Σε ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι και γενικά στην αντιπολίτευση κυριαρχεί η εκτίμηση ότι όλα είναι ανοικτά και δεν αποκλείεται ο Πρωθυπουργός να κάνει το….άλμα και να επιλέξει την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.

Σε όλα τα πολιτικά γραφεία είναι έτοιμοι και εξετάζουν όλα τα σενάρια, αφού αποκωδικοποιώντας τις κινήσεις του Αλ. Τσίπρα, θεωρούν ότι όλα θα εξαρτηθούν από τις εξελίξεις στο προσφυγικό-μεταναστευτικό και τη στάση των ευρωπαίων, αλλά και την πρόοδο ή όχι της αξιολόγησης και τις πραγματικές επιδιώξεις των πιστωτών.
Στέφανος Λιγνός
Πηγή: thetoc.gr
Newsroom MykonosTicker
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...