4 Φεβ 2016

«Μπορούμε – Μπορώ» 4 Φεβρουαρίου Παγκόσμια Ημέρα Κατά του Καρκίνου

Σήμερα 4 Φεβρουαρίου, είναι γνωστή ως Παγκόσμια Ημέρα Κατά του Καρκίνου. Όλοι γνωρίζουν πλέον και θα συμφωνήσουν.......
στο ότι ο καρκίνος αποτελεί την μεγαλύτερη απειλή στην σωματική και ψυχολογική κατ' επέκταση υγεία του ανθρώπου. Σχεδόν ότι επτά εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο χάνουν κάθε χρόνο τη ζωή τους....

Έτσι λοιπον η μέρα αυτή καθιερώθηκε χάρη στην πρωτοβουλία της Διεθνούς Ένωσης κατά του Καρκίνου (UICC), η οποία εκπροσωπεί 280 οργανώσεις σε 90 χώρες του κόσμου, προκειμένου να υποστηρίξει τους στόχους της Παγκόσμιας Διακήρυξης του Καρκίνου, που υπογράφηκε το 2008. Σκοπός της συγκεκριμένης ημέρας είναι η ευαισθητοποίηση του κοινού για τη συγκεκριμένη ασθένεια, όπως και η ενθάρρυνση της έγκαιρης πρόληψης, διάγνωσης και θεραπείας του.
Απώτερος σκοπός της Ημέρας είναι η μείωση των κρουσμάτων της ασθένειας, καθώς και των θανάτων που προκαλούνται από αυτή έως το 2020.
«Πρέπει να κάνουμε περισσότερα για να σταματήσουμε τις τραγωδίες που επιφέρει ο καρκίνος. Περίπου το ένα τρίτο των περιστατικών καρκίνου μπορεί να προληφθεί, ενώ άλλοι καρκίνοι είναι ιάσιμοι εάν διαγνωσθούν και αντιμετωπιστούν έγκαιρα. Όμως ακόμη κι όταν ο καρκίνος είναι προχωρημένος, οι ασθενείς πρέπει να απολαμβάνουν τα οφέλη της παρηγορητικής φροντίδας.»

Τα λόγια αυτά του Μπαν Κι-μουν, του Γενικού Γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, συμπυκνώνουν το μήνυμα της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας κατά του Καρκίνου «Μπορούμε – Μπορώ».

Με το σύνθημα «Μπορούμε – Μπορώ», οι στόχοι της Παγκόσμιας Ημέρας κατά του Καρκίνου για το διάστημα 2016-2018 επικεντρώνονται στους τρόπους με τους οποίους όλοι –ενωμένοι αλλά και σε ατομικό επίπεδο– μπορούμε να συμβάλουμε ώστε να περιοριστεί η σημαντική επιβάρυνση που συνεπάγεται ο καρκίνος ως ασθένεια.
Στο πλαίσιο της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας κατά του Καρκίνου, «τρέχει» μέσω των κοινωνικών δικτύων η καμπάνια «Χέρια που μιλούν». Οι χρήστες ανά τον κόσμο μπορούν να γράψουν ένα μήνυμα στο χέρι τους για να δείξουν την υποστήριξή τους στις προσπάθειες πρόληψης και αντιμετώπισης του καρκίνου, να δημοσιεύσουν τη φωτογραφία τους και με τον τρόπο αυτό να συμμετάσχουν στην πρωτοβουλία.
η πρόληψη σώζει ζωές!!!
Στα αλήθεια τι θα μπορούσαμε να αποφύγουμε ή να αλλάξουμε στη ζωή μας προκειμένου να απομακρυνθούμε όλο και περισσότερο από την πιθανότητας εμφάνισης καρκίνου και να θωρακίσουμε με τον καλύτερο και αποτελεσματικότερο τρόπο την υγεία μας:
  • Αποφυγή καπνίσματος
  • Διατήρηση ενός υγιούς σωματικού βάρους
  • Περιορισμό κατανάλωσης αλκοόλ
  • Υγιεινή, ισορροπημένη διατροφή
  • Φυσική δραστηριότητα
  • Προστασία από συγκεκριμένες λοιμώξεις
  • Ασφαλής έκθεση στον ήλιο
Επάγγελμα (από έκθεση σε χημικές ουσίες στο χώρο εργασίας, αφού μερικοί άνθρωποι διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο, ως αποτέλεσμα των χημικών ουσιών ή πρακτικών που χρησιμοποιούνται στην εργασία τους. Η βελτίωση της ασφάλειας στο χώρο εργασίας σημαίνει ότι και λιγότεροι άνθρωποι θα κινδυνεύουν τώρα από ό, τι στο παρελθόν).
και κάτι ακόμη....
Κάντε εξετάσεις!!!! Το καθιερωμένο τσεκ - απ ή εξετάσεις απαραίτητες που πρέπει να γίνονται εάν υπάρχουν περιστατικά ή φόβοι κληρονομικότητας ανεξάρτητα την ηλικία σας, διότι η ηλικία και μόνο δεν αποτελεί δυστυχώς ποτέ μαξιλαράκι ασφαλείας...

Γιατί μην ξεχνάτε, πρόληψη σημαίνει δίνω στον εαυτό μου το δικαίωμα να ζήσει!! Σημαίνει έχω θάρρος, δύναμη και αγαπώ το σώμα και τον εαυτό μου. Και όλοι έχουμε δικαίωμα στην ευκαιρία που μας προσφέρει η πρόληψη!!

Και μην ξεχνάτε, είναι καιρός να σταματήσουμε να χρησιμοποιούμε τον όρο «επάρατη νόσος», για μια πάθηση που μετρά 25 εκατομμύρια επιζήσαντες σε όλο τον κόσμο. Άλλωστε, σύμφωνα με τους επιστήμονες, σε μερικές δεκαετίες θα πρόκειται απλά για μια χρόνια ασθένεια που αντιμετωπίζεται όπως όλες οι άλλες!! 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...