19 Φεβ 2016

Με κλίμακα οι αποδείξεις του 2016

Κλίμακα στις αποδείξεις με «πλαστικό χρήμα» για το χτίσιμο του αφορολόγητου για.....
μισθωτούς και συνταξιούχους σχεδιάζει το υπουργείο Οικονομικών. Οι συντελεστές θα κυμαίνονται από 15% έως 40% ανάλογα με το εισόδημα.

Το εισόδημα του κάθε φορολογουμένου θα καθορίζει και το ποσοστό των δαπανών που θα πρέπει να πραγματοποιεί με «πλαστικό χρήμα».

Το σχέδιο για τις αποδείξεις με κάρτες με τις οποίες θα «χτίζεται» το αφορολόγητο όριο για τους μισθωτούς και συνταξιούχους που προωθεί το υπουργείο Οικονομικών προβλέπει την καθιέρωση κλίμακας με συντελεστές που θα ξεκινούν από 15% και θα φθάνουν έως 40%, ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος.

Όσο πιο υψηλό είναι το εισόδημα τόσο μεγαλύτερο θα είναι και το ποσοστό που θα πρέπει να καλυφθεί με δαπάνες. Επίσης καταργείται το πλαφόν των 10.500 ευρώ στην αξία των αποδείξεων για τα εισοδήματα που ξεπερνούν τις 42.000 ευρώ. Από την 1η Ιανουαρίου 2016 και μέχρι να ψηφιστεί η ρύθμιση για το πλαστικό χρήμα, οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι θα πρέπει να συγκεντρώνουν χειρόγραφες αποδείξεις. Όσοι έχουν γεννηθεί έως τις 31 Δεκεμβρίου 1950, δηλαδή για όσους είναι πάνω από 65 ετών, δεν θα ισχύσει η υποχρεωτικότητα χρήσης πλαστικού χρήματος και θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν μετρητά προκειμένου να καλύψουν το ποσοστό του εισοδήματός τους για την έκπτωση φόρου.

Στις δαπάνες θα περιλαμβάνονται όλες οι αποδείξεις όπως αγορές από σούπερ μάρκετ, υποκαταστήματα, καύσιμα, λογαριασμούς από ΔΕΚΟ, κινητής και σταθερής τηλεφωνίας, αγορές ηλεκτρονικών συσκευών, έπιπλα, δίδακτρα, ξενοδοχεία, υδραυλικοί, λογιστές, ταβέρνες, μπαρ, κέντρα διασκέδασης κ.ά

Για τις συναλλαγές με πλαστικό χρήμα οι φορολογούμενοι δεν θα χρειάζονται να κρατούν τις αποδείξεις σπίτι. Οι τράπεζες θα αποστέλλουν στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων το σύνολο των δαπανών που πραγματοποιούν οι φορολογούμενοι.

Όσοι προσκομίζουν αποδείξεις λιγότερες από τις απαιτούμενες θα πληρώνουν μεγάλο πρόστιμο, που όμως ακόμα δεν έχει καθοριστεί.
Λεπτομέρειες στην έντυπη έκδοση του Εθνους 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...