15 Ιαν 2016

UNWTO: Νέα «έκρηξη» στον παγκόσμιο Τουρισμό

Οι τουριστικές αφίξεις ξεπέρασαν το 1 δισ. στο δεκάμηνο
«Καλπάζει» ο παγκόσμιος τουρισμός, με τις διεθνείς αφίξεις τουριστών στο δεκάμηνο Ιανουαρίου – Οκτωβρίου 2015 να υπερβαίνουν.......
το ένα δισεκατομμύριο αφίξεις (1.014 εκατομμύρια), σημειώνοντας αύξηση κατά 4% ή σε απόλυτα νούμερα κατά 43 εκατ. επιπλέον ταξιδιώτες, σε σύγκριση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα, σύμφωνα με την τελευταία έκδοση του Βαρόμετρου του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού (UNWTO).
Δείτε εδώ όλο το report του UNWTO 
Στη Γηραιά ήπειρο, που παραδοσιακά αποτελεί την περιοχή με τη μεγαλύτερη επισκεψιμότητα, η αύξηση στις διεθνείς τουριστικές αφίξεις διαμορφώθηκε στο 5%, με την Ελλάδα να τοποθετείται μεταξύ των κορυφαίων ευρωπαϊκών προορισμών.
 
Με αύξηση 4%, ο διεθνής τουρισμός συνεχίζει να αναπτύσσεται με ποσοστά που υπερβαίνουν το μακροπρόθεσμο μέσο όρο για έκτη συνεχή χρονιά. Το 2012, οι διεθνείς αφίξεις τουριστών ξεπέρασαν το 1 δισεκατομμύριο, για πρώτη φορά και τρία μόλις χρόνια αργότερα, ο αριθμός αυτός έχει ήδη επιτευχθεί κατά τους πρώτους δέκα μήνες του έτους, περίοδο η οποία αντιπροσωπεύει περίπου το 86% των συνολικών ετήσιων διεθνών αφίξεων.

«Η ασφάλεια αποτελεί προϋπόθεση για τον τουρισμό και προτεραιότητα για όλους μας. Στο πλαίσιο αυτό, ο UNWTO προτρέπει τις κυβερνήσεις να συμπεριλάβουν τον τουρισμό στο σχεδιασμό και την εφαρμογή των δομών και των διαδικασιών τους για την εθνική ασφάλεια», υπογραμμίζει ο γενικός γραμματέας του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού, κ. Ταλέμπ Ριφάι.
 
Η αύξηση του τουρισμού στην Ευρώπη ενισχύεται από την πτώση της συναλλαγματικής ισοτιμίας του ευρώ και μια οικονομία που βαθμιαία βελτιώνεται. Στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη ο τουρισμός ανέκαμψε από την πτώση του 2014, με τις διεθνείς τουριστικές αφίξεις στην περιοχή να αυξάνονται κατά 7%. 
Αντίστοιχες επιδόσεις στον τουρισμό καταγράφησαν στη Βόρεια Ευρώπη (+6%), τη Νότιο/Μεσογειακή Ευρώπη (+5%), καθώς και τη Δυτική Ευρώπη (+4%), παρότι πρόκειται για περιοχές με πολλούς και ώριμους τουριστικά προορισμούς.
 
Στην περιοχή της Ασίας/Ειρηνικού η τουριστική αύξηση διαμορφώθηκε στο 4%, ωστόσο παρατηρήθηκαν διαφοροποιήσεις μεταξύ των διαφόρων προορισμών. Η αύξηση οφείλεται κυρίως στην Ωκεανία (+7%) και στην Νοτιοανατολική Ασία +5%, ενώ στη Νότια και Βορειοανατολική Ασία οι αφίξεις αυξήθηκαν κατά +4%.

Οι διεθνείς αφίξεις στην Αμερική αυξήθηκαν κατά 5%, σταθεροποιώντας τις εξαιρετικές επιδόσεις του 2014 (8%). Η ανατίμηση του δολαρίου τόνωσε τον εξερχόμενο τουρισμό από τις Ηνωμένες Πολιτείες, προς όφελος της Καραϊβικής και της Κεντρικής Αμερικής, που αμφότερες κατέγραψαν αύξηση 7% στις αφίξεις. Έτσι, στη Νότια και τη Βόρεια Αμερική η αύξηση στις τουριστικές αφίξεις εμφανίζονται πιο συγκρατημένες (+4%), μετά την ισχυρή ανάπτυξη που παρουσίασαν το 2014.
Στην Αφρική, σύμφωνα με τα περιορισμένα διαθέσιμα στοιχεία, ο αριθμός των διεθνών τουριστικών αφίξεων μειώθηκε κατά 5% στις αφίξεις, με τη μεγαλύτερη μείωση να καταγράφεται στη Βόρεια Αφρική (-10%), ενώ περιορισμένη ήταν η μείωση στην υποσαχάρια Αφρική (-2%).
 
Στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, οι διεθνείς αφίξεις τουριστών εκτιμάται ότι αυξήθηκαν κατά 5%, εδραιώνοντας την ανάκαμψη που ξεκίνησε το 2014.
Ωστόσο, τα δεδομένα για την Αφρική και τη Μέση Ανατολή πρέπει να ερμηνευθούν με προσοχή, καθώς βασίζονται σε περιορισμένο αριθμό διαθέσιμων στοιχείων.

Η αύξηση στις διεθνείς τουριστικές αφίξεις αναμένεται να συνεχιστεί και τους δύο τελευταίους μήνες του 2015, παρά τις τρομοκρατικές επιθέσεις σε διάφορα σημεία του κόσμου και το κλίμα τρομοκρατίας που έχει διαμορφωθεί.

Κίνα, Ηνωμένες Πολιτείες και Ηνωμένο Βασίλειο «οδηγούν» τις ταξιδιωτικές δαπάνες
Οι ροές εξερχόμενου τουρισμού το 2015 έχουν επηρεαστεί σε μεγάλο βαθμό από τις έντονες διακυμάνσεις των συναλλαγματικών ισοτιμιών. Λίγες ηγέτιδες αγορές εξερχόμενου τουρισμού επηρέασαν την τουριστική δαπάνη.

Μεταξύ των κορυφαίων αγορών στον κόσμο, η Κίνα, με διψήφιο ποσοστό αύξησης των ταξιδιωτικών δαπανών κάθε χρόνο από το 2004, συνεχίζει να «τροφοδοτεί» με τουρίστες την περιοχή της Ασίας, προς όφελος ιδιαίτερα της Ιαπωνία και της Ταϊλάνδη, καθώς, επίσης, τις Ηνωμένων Πολιτείες και διάφορους ευρωπαϊκούς προορισμούς.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες (+9%) ηγούνται των τουριστικών δαπανών στο σύνολο της Αμερικανικής ηπείρου, προωθώντας ουσιαστικά επισκέπτες σε μια σειρά από προορισμούς στην ευρύτερη περιοχή, με πλεονέκτημα το ισχυρό δολάριο και μια συγκριτικά δυναμική οικονομία. Κάτι ανάλογο συμβαίνει στην Ευρώπη, όπου των τουριστικών δαπανών ηγείται το Ηνωμένο Βασίλειο (5%) λόγω της ισχυρής λίρας.

Αντίθετα, οι τουριστικές δαπάνες από τις ήδη πολύ δυναμικές αγορές της Ρωσικής Ομοσπονδίας και της Βραζιλίας ήταν σημαντικά μειωμένες, αντανακλώντας τους οικονομικούς περιορισμούς και στις δύο αναδυόμενες αγορές.

Όσον αφορά τις παραδοσιακά προηγμένες οικονομίες, η ζήτηση από τη Γαλλία, τον Καναδά και την Αυστραλία ήταν πιο αδύναμη, εν μέρει ως αποτέλεσμα της υποτίμησης των νομισμάτων τους έναντι του δολαρίου.
Πηγή: money-tourism.gr
Newsroom MykonosTicker
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...