21 Ιαν 2016

Λαγκάρντ σε Τσίπρα: Tο ασφαλιστικό δεν αρκεί, χρειάζονται και άλλες μεταρρυθμίσεις

Ολοκληρώθηκε η συνάντησή τους στο Νταβός
Με ανακοίνωσή του το ΔΝΤ εκφράζει την πρόθεσή του να παραμείνει στο πρόγραμμα στήριξης και τονίζει την.........
ανάγκη μιας ελάφρυνσης του χρέους για να καταστεί αυτό βιώσιμο - Για απευθείας επικοινωνία ανάμεσα σε Ελλάδα και ΔΝΤ κάνει λόγο το ΜαξίμουΜεταρρυθμίσεις όχι μόνο στο Ασφαλιστικό, αλλά και σε άλλους τομείς ζητάει εμμέσως πλην σαφώς το ΔΝΤ από την Αθήνα για να κλείσει η πρώτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος.

Λίγο μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης που είχε το απόγευμα της Πέμπτης ο Αλέξης Τσίπρας με την Κριστίν Λαγκάρντ στο περιθώριο των εργασιών στο Παγκόσμιο Οικονομικών Φόρουμ στο Νταβός της Ελβετίας, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εξέδωσε ανακοίνωση μέσω της οποίας εκφράζει την πρόθεσή του να συνεχιστεί η συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα και διαμηνύοντας ότι «είναι εδώ για να βοηθήσει».

Στη -λιτή- ανακοίνωσή του το Ταμείο τονίζει την ανάγκη η Ελλάδα να μείνει σταθερά προσηλωμένη στο δρόμο των μεταρρυθμίσεων στο Ασφαλιστικό, αλλά σημειώνει ότι η εφαρμογή τους είναι απαραίτητη και σε άλλους τομείς. Αναφερόμενο μάλιστα στο ζήτημα του χρέους σημειώνει ότι για να καταστεί βιώσιμο θα χρειαστεί μια ελάφρυνση με την προοπτική όμως η Ελλάδα να κάνει αυτά που της έχουν ζητηθεί.

«Η κυρία Λαγκάρντ επανέλαβε ότι το ΔΝΤ είναι έτοιμο να συνεχίσει να συνεχίζει να στηρίζει την Ελλάδα, προκειμένου να επιστρέψει στην ανάπτυξη και να καταστούν βιώσιμα τα δημόσια οικονομικά, μέσω ενός αξιόπιστου και ολοκληρωμένου μεσοπρόθεσμου οικονομικού προγράμματος» σημειώνει το Ταμείο και προσθέτει:

Ένα τέτοιο πρόγραμμα θα απαιτήσει ισχυρές οικονομικές πολιτικές, κυρίως μεταρρύθμιση στο ασφαλιστικό, όπως επίσης και σημαντική ελάφρυνση χρέους από τους Ευρωπαίους εταίρους της Ελλάδας, για να εξασφαλιστεί ότι αυτό βρίσκεται σε σταθερά πτωτική τροχιά.

Το κρίσιμο τετ-α-τετ πραγματοποιήθηκε μέσα σε ένα εξαιρετικά δυσμενές κλίμα, όπως αυτό έχει διαμορφωθεί τόσο από τις πρόσφατες επιθέσεις του υπουργού Οικονομικών κατά του Ταμείου με το επιχείρημα ότι δεν θέλει να κλείσει η αξιολόγηση όσο και από τις άκαρπες προσπάθειες της Αθήνας να απεμπλακεί από την επιτήρηση του ΔΝΤ.

Πώς είδε το Μαξίμου τη συνάντηση
Στους ελέγχους για τις λίστες καταθετών στο εξωτερικό αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά τη συνάντησή του με την επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ σύμφωνα με το γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού, το οποίο κάνει λόγο για μία ειλικρινή συζήτηση για την πορεία του ελληνικού προγράμματος.

Ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε στη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ ότι ο χρόνος αποτελεί κρίσιμη παράμετρο για την επιτυχημένη ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης και συνολικά του ελληνικού προγράμματος. Συμφωνήθηκε ότι οι καθυστερήσεις δεν αποτελούν στόχο καμιάς από τις δύο πλευρές. Επίσης, συμφωνήθηκε να υπάρχει απευθείας επικοινωνία ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και το ΔΝΤ προκειμένου η κάθε πλευρά να έχει σαφή αντίληψη για τις θέσεις της άλλης.

Επιπλέον, σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου, ο Πρωθυπουργός ενημέρωσε την κυρία Λαγκάρντ σχετικά με τους ελέγχους που διεξάγουν οι ελληνικές αρχές για λίστες καταθετών στο εξωτερικό.

Ο κ. Τσίπρας επεσήμανε ότι «για πρώτη φορά υπάρχει πολιτική βούληση να διερευνηθούν αυτές οι υποθέσεις και όχι να συγκαλυφθούν όπως στο πρόσφατο παρελθόν, όταν ελεγχόμενα πρόσωπα απολάμβαναν πολιτικής προστασίας σε ανώτατο επίπεδο και στα οποία σήμερα έχουν επιβληθεί υψηλότατα πρόστιμα».

Τέλος, ο Πρωθυπουργός ενημέρωσε ότι η κυβέρνηση προσδοκά να εισπράξει σημαντικό μέρος των ποσών αυτών που βρίσκονται σε καταθέσεις του εξωτερικού με τη νομοθέτηση της διαδικασίας της «αυτοκαταγγελίας».

Είχε προηγηθεί η συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζακ Λιου, με τον οποίο συζήτησε την πορεία της ελληνικής οικονομίας. Ο πρωθυπουργός παρουσίασε στον Τζακ Λιού το σχέδιο μεταρρυθμίσεων, καθώς και τα δημοσιονομικά και μακροοικονομικά δεδομένα της οικονομίας. Επίσης, συζητήθηκε η σταθερή θέση των ΗΠΑ υπέρ της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους. Ο κ. Τσίπρας μάλιστα ανήρτησε και στο Twitter σχετική φωτογραφία.
Πηγή: protothema.gr
Newsroom MykonosTicker
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...