11 Ιαν 2016

Αποκλειστικό: Τι σύνταξη θα πάρετε με το νέο ασφαλιστικό

Μικρότερη σύνταξη θα πάρουν όσοι αποφασίσουν έξοδο από την εργασία το 2016 και......
τα επόμενα χρόνια, καθώς με το νέο ασφαλιστικό αλλάζουν όλα γύρω από τον τρόπο υπολογισμού των συντάξεων, τόσο για τους νέους όσο και για τους σημερινούς συνταξιούχους.

Οι νέοι συνταξιούχοι θα έχουν βαριές απώλειες που φτάνουν ως και τα 273 ευρώ, ανάλογα με το Ταμείο από το οποίο προέρχονται, τα χρόνια ασφάλισης και το μισθό. Οι σημερινοί συνταξιούχοι θα έχουν εκ νέου υπολογισμό της σύνταξής τους, κύριας αλλά και επικουρικής, και ανά πάσα στιγμή μπορεί να γίνει η αυτόματη προσαρμογή τους σε χαμηλότερα ποσά. Το κυβερνητικό σχέδιο μιλάει για προσωπική διαφορά που θα είναι υπέρ του συνταξιούχου και θα συμψηφίζεται με πιθανές αυξήσεις όταν και αν αρχίσουν να δίνονται στο μέλλον. 
Η αλήθεια όμως είναι ότι από τη στιγμή που οι σημερινές συντάξεις υπολογιστούν ξανά με τα δεδομένα που θα ισχύουν για τις καινούργιες συντάξεις, τότε είναι μοιραίο να εξισωθούν με τις μικρότερες συντάξεις που δίνει το νέο ασφαλιστικό.

Το ένθετο «Ασφάλιση και Συντάξεις» αποκαλύπτει σήμερα τι συντάξεις δίνει το νέο ασφαλιστικό ανά Ταμείο και ανάλογα με το μισθό και τα έτη ασφάλισης για κάθε εργαζόμενο. Οπως φαίνεται στους πίνακες, η σύγκριση των νέων με τις παλιές συντάξεις βγάζει μειώσεις για όσους αποχωρήσουν από Δημόσιο, ΔΕΚΟ, τράπεζες και ΟΑΕΕ, με πάνω από 25 έτη, ενώ στο ΙΚΑ υπάρχουν και αυξήσεις για τους χαμηλόμισθους με 15 ως και 25 έτη ασφάλισης.

Οσοι υποβάλουν αίτηση το 2016 μπορεί να χάσουν από την κύρια σύνταξη, αν πρόκειται για το Δημόσιο, ως και 273 ευρώ σε σύγκριση με τη σύνταξη που θα έπαιρναν με το παλιό σύστημα. Από την επικουρική, και πάλι ανάλογα με το
Ταμείο, μπορεί να χάσουν ως και 116 ευρώ.

Μεγαλύτερες γίνονται ο απώλειες για το 2017 και ακόμη περισσότερες το 2018.

Περικοπές θα έχουν και οι ασφαλισμένοι σε ταμεία ΔΕΚΟ-τραπεζών, καθώς το νέο σύστημα δεν τους ευνοεί, ειδικά αν
έχουν υψηλές αποδοχές. Οι υπάλληλοι που θα συνταξιοδοτηθούν το 2016 από ΔΕΚΟ και τράπεζες θα έχουν μειώσεις ως και 12%, που μεταφράζεται σε απώλεια ως και 160 ευρώ από το τελικό ποσό που θα λάβουν.
ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΤΙΚΟΣ
kkatikos@e-typos.com 
Στο ένθετο «Ασφάλιση & Συντάξεις»: Οι αναλυτικοί συγκριτικοί πίνακες με όλα τα ποσά ανά ταμείο, έτη ασφάλισης και αποδοχές
Όλα τα ερωτήματα σας θα απαντηθούν στο ένθετο «Ασφάλιση» που κυκλοφορεί σήμερα μαζί με τον «Ελεύθερο Τύπο»
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...